Rivalmötet som ger Bosse guldvibbar
Del 1: Djurgården
När Djurgårdens IF vann sina två senaste SM-guld, 2005 och 2019, tog klubben viktiga segrar mot IFK Göteborg i allsvenskans slutskede. Nu befinner Djurgården sig återigen i en guldstrid och sportchefen Bosse Andersson ser med glädje tillbaks på matcherna som bäddat för guld.
– Vi vann den avgörande seriefinalen 2005 med 3-1 och jag minns att Tobias Hysén var den stora kungen för oss på Ullevi, berättar han för pappa Glenn i världspremiären av Gameday med Glenn.
“Djurgårdsfamiljen” är ingen myt – här lär sig alla att trivas
Det är en fuktklibbigt varm augustidag. Vid den idylliska träningsanläggningen på Ladugårdsgärdet i Stockholm rullas bollar ut på plastgräset samtidigt som trotjänaren Kjelle Frisk rattar klubbens gräsklippare på naturgräsplanen bredvid.
Kaknästornet
Kaknästornet är ett tv- och radiotorn som står på Gärdet i Stockholm och som uppfördes 1963. Sedan en tid tillbaka är det stängt för allmänheten, men här mitt i djurgårdsland så går det inte att missa det 155 meter höga tornet som totalt har 34 våningar.
Stockholms stadion
Sedan ett antal år spelar Djurgårdens sina hemmamatcher på Tele 2 Arena intill Globen, men det är den gamla olympiska arenan vid Valhallavägen som alla förknippar med Djurgården. Den stod klar till spelen 1912 och var Djurgårdens hemmaplan från 1936 till 2013.
Villa Alberget
Huset härrör från 1700-talet men renoverades på 1920-talet av dåvarande ägaren genetiker Gert Bonnier Sonen racerföraren Joakim Bonnier hade fram till sin död 1972 sin svenska bostad i ett av husen på tomten. Alberget 4A blev även känd som adress där Djurgårdens IF bildades den 12 mars 1891.
Järnkaminerna
Djurgårdens smeknamn och också en av supportergruppernas namn. Det uppkom på 1950-talet och påstås komma från utseendet på bortatröjorna som var mörkblå med röda ränder – vilket förde tankarna till kaminer av järn med galler och glödande insida.
Kaknästornet
Villa Alberget
Stockholms stadion
Järnkaminerna
Öppet för alla som vill
Henrik Berggren, vd för Djurgården.
Bosse Lundqvist kom med nytänk
Känslan när det var över?
”Man är van vid att vara framgångsrik och i motgången blir det infekterat och jobbigt,”
HENRIK BERGGREN, vd Djurgården
Många försvann nästan samtidigt
– När det börjar gå dåligt så fortsätter det gärna gå dålig, då blir det ännu mer skit på alla plan medan de år man har flyt så får man ännu mer flyt. Det är konstigt och svårt att förklara men man är van vid att vara framgångsrik och i motgången blir det infekterat och jobbigt, reflekterar Henrik Berggren.
Lyckad försäljning blev startskottet
– Kombon med Bosses entreprenörskap och utåtriktade sätt och min försiktighet och mina omdömesgilla beslut har varit lyckosam hittills. Men det gäller att hela tiden vara jätteödmjuk och allra helst när det går bra, för vips så går det dåligt. Då gäller det att vara förberedd.
När Berggren kom tillbaka, nu som vd, med Bosse Andersson vid sin sida som sportchef fanns inga pengar på kontot.
Succén tog honom till Kina men nu är han tillbaka.
”När jag var mindre och hade egna idoler så kunde bara ett par ord från en spelare vara något man levde väldigt länge på.”
MARCUS DANIELSSON, spelare, Djurgården
Finns tanke bakom allt
– Det är jätteviktigt att bry sig om dem som stöttar oss varje dag. När jag var mindre och hade egna idoler så kunde bara ett par ord från en spelare vara något man levde väldigt länge på. Så jag försöker ta mig den tiden. Det bygger föreningen långsiktigt också.
Just ordet familj är genomgående. Henrik Berggren konstaterar:
Och Bosse Andersson?
– Jag skulle kunna skriva en bok om alla våra tusentals mil tillsammans i bil och buss. Det har skapat ett speciellt band som för alltid finns där, svarar Henrik Berggren.
Publikstödet
Svensk fotbollspublik levererar stämning i europeisk toppklass. Publikstödet är Unibets sätt att hylla det. Totalt fördelas 20 miljoner kr mellan klubbarna i Allsvenskan och Superettan – ju mer publik, desto mer pengar till din klubb.
18+ | Spelpaus.se. Stödlinjen.se. Spela ansvarsfullt
Henrik Berggrens tre bästa Djurgårdsminnen
Guld- och kvalglädjen
”Alla guld är de bästa såklart men det är tre matchögonblick som fastnat extra mycket. Det första guldet i modern tid 2002 var väldigt speciellt, att vi vann kvalet 2009 såklart och det senaste SM-guldet 2019.”
Föreningslivet
”Vintern 2016 rasade träningstältet på Hjorthagen när det kom en massa snö på en gång. Jag åkte upp på lördag morgon och var sedan kvar hela helgen och skottade snö. Det kom fler och fler – supportrar, ungdomsledare, alla möjliga människor – och ville hjälpa till. Känslan var att det här måste vi bara lösa. Det var föreningslivet när det är som bäst.”
Gemenskapen på läktaren
”Jag har alltid sett matcherna tillsammans med min pappa på sittplats. Och där liksom på alla läktare finns en gemenskap. Man lär känna de runtikring, nickar, säger hej, är glada åt samma sak. Man vet att man har något gemensamt, det är fint. Till slut lär man känna varandra lite mer, kanske stöter ihop på stan, då nickar man också.”
… och det värsta
Dödsfallet i Helsingborg 2014
”När supportern Stefan ”Myggan” Isaksson slogs ihjäl på vägen till den allsvenska bortapremiären. Det är det värsta jag varit med om, utan tvekan. Allt ställdes på ända. Jag var på läktaren i Helsingborg när Bosse Andersson fick ett samtal från en SLO på sjukhuset att Stefan hade avlidit. Vi sprang ner mot spelargången försökte få tag på fjärdedomaren och sportchefen i Helsingborg för att avbryta matchen innan nyheten spred sig på läktaren. Vi hann inte ner, informationen spred sig snabbt och till slut bröts matchen ändå. Det är 8,5 år sedan men det som hände sitter fortfarande starkt i hjärtat hos oss alla utan tvekan.”
Mer läsning från Unibet
Håkan Mild bygger nytt igen – så ska Blåvitt till toppen
Glenn Hyséns Gameday har tagit honom till favoritklubben IFK Göteborg.
Läktarna fylls av sång och tifo – unik publik i svensk fotboll
Läktarkulturen på de allsvenska arenorna håller för det mesta högsta europeiska klass.
Största fotbollsmatchen i Dalarna – nu går Brage mot ny storhetstid
”Lagmoral, att alltid finnas där för varandra, göra grovjobbet och vara ödmjuk. Det är det absolut viktigaste.”
26 fakta om elitfotbollen – lägg på minnet och briljera
Det finns massor av viktig (och oviktig) kunskap om våra två högsta serier.