Annons | Innehåll från Hjärt-Lungfonden

”Hjälp forskningen – så kan du vinna en av mina tavlor”

Konstnären Caroline af Ugglas startar ett initiativ för att stoppa vår tids dödligaste sjukdomar. Du som hjälper henne att samla in pengar till forskningen har chansen att vinna en av hennes tavlor.
– Min pappa dog av en hjärtinfarkt och min farmor hade problem med hjärtat. Jag känner många som har opererat och har nya klaffar och pacemaker, säger hon.

Fler människor i Sverige lider och dör av hjärt-kärl- och lungsjukdomar än av något annat. Svenska forskare står för världsunik forskning som räddar liv. Men för att detta ska kunna fortsätta behövs det mer pengar.

– Det är en självklarhet att mer forskning gör att vi kan förhindra att människor blir sjuka. Sedan är forskningen minst lika viktig för att hjälpa de som redan är sjuka, säger Caroline af Ugglas.

Konstnären Caroline af Ugglas.

”Min pappa dog av en hjärtinfarkt”

Privatpersoners gåvor under årens lopp har varit avgörande för den forskning som bedrivs i Sverige. Därför har nu Hjärt-Lungfonden startat ett upprop mot Sveriges vanligaste dödsorsak, för att stötta forskningen och rädda liv, under namnet Årets hjärta. Som en del av detta arrangerar de också en gala i september, där de som engagerar sig och samlar in pengar för att bidra till den livsviktiga forskningen hyllas. Genom att lyfta fram dessa hjältar är förhoppningen att fler ska inspireras att göra detsamma. En av de som har insett allvaret och startat ett eget initiativ är konstnären Caroline af Ugglas.

– Min pappa dog av en hjärtinfarkt och min farmor hade problem med hjärtat. Jag känner många som har opererats och fått nya klaffar och pacemaker. Det är inte konstigt att man själv går runt och undrar hur det är med hjärtat, säger hon.

”Jag hoppas att det här ska leda till att många vill hjälpa till i min insamling, eller bli inspirerade och starta en egen.”

Unik tavla

För att uppmuntra människor att gå med i hennes initiativ för att hjälpa forskningen har hon målat en unik tavla som hon lottar ut bland de som är med och finansierar den livsviktiga forskningen.

– Jag skänker en av mina tavlor till Hjärt-Lungfonden, så att de kan lotta ut den till någon av alla som är med och stöttar mitt initiativ, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas att det här ska leda till att många vill hjälpa till i min insamling, eller bli inspirerade och starta en egen. Jag uppmanar alla att lägga handen på sitt eget hjärta och känna efter om man skulle kunna hjälpa till lite.

Vill du stödja Carolines insamling?

Swisha i så fall en gåva till Hjärt-Lungfonden. Det tar bara någon minut och du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

Tävlingsformuläret om tavlan får du här nedan efter det att du swishat valfritt belopp. (Surfar du i mobilen behöver du gå tillbaka till denna sida för länk till tävlingen efter att du swishat.)

Startades för 120 år sedan

För 120 år sedan startade Hjärt-Lungfonden ett upprop för att besegra dåtidens stora fara – tuberkulosen. Det lyckades. Sedan dess har många forskningsframsteg uppnåtts. Bland mycket annat uppfann svenska forskare pacemakern som gör det möjligt för miljontals människor att leva ett normalt liv. Idag kan man till och med transplantera hjärta och lungor. Nu vill Hjärt-Lungfonden mobilisera svenska folket på nytt och kraftsamla för att stoppa sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och KOL.

EXTERN LÄNK: Starta en egen insamling på åretshjärta.se

"Årets hjärta” – ett upprop mot våra största folksjukdomar

De senaste hundra åren har vi i Sverige fått allt längre och friskare liv, men nu har trenden vänt för flera av hjärt- och lungsjukdomarna. “Årets hjärta” är ett upprop för mer forskning som kan rädda liv. Kulmen nås vid en gala den 29:e september, där vi hyllar folkets engagemang och samlar in pengar till forskningen.”

Initiativtagare

Andra har också läst