Annons | Innehåll från Hjärt-Lungfonden

Henrik Lundqvist: ”Jag dubblar pengarna ni skänker”

Han är en av Sveriges mest framgångsrika idrottsprofiler någonsin. År 2021 tog Henrik Lundqvists karriär slut på grund av ett hjärtfel. Nu väljer han att starta sin egen insamling för den livsviktiga forskningen, tillsammans med Hjärt-Lungfonden och det svenska folket.
– Många är drabbade. Över två miljoner svenskar har hjärt-kärlsjukdomar, och jag är en av dem. Därför väljer jag att dubbla de pengar som skänks till forskningen i min insamling, säger han.

År 2021 tvingades Henrik Lundqvist att avsluta sin ishockeykarriär på grund av ett hjärtfel.

– Hjärtat är bland det viktigaste vi har. En förutsättning för liv. Men ibland tar man det lite för givet. Jag vet att det i Sverige finns några av världens främsta forskare på hjärt-kärlsjukdomar men att de behöver mer pengar för att ta sin forskning vidare. Därför vill jag hjälpa till, säger han.

Henrik Lundqvist, stod under sin karriär i mål för New York Rangers.

Hjärtfelet stoppade karriären

Redan när Henrik Lundqvist skulle flytta till USA för en proffskarriär i Nordamerikanska hockeyligan uppdagades det att han hade ett medfött hjärtfel. 15 år senare blev han tvungen att avsluta karriären eftersom problemen blivit värre och krävde omfattande operationer.

– Den här frågan ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Dels på grund av det jag själv har gått igenom, dels för att jag tänker på framtiden för mig själv och andra som är i min situation, förklarar han.

Henriks hjärtproblem har gett honom många viktiga insikter, både om hur skört livet kan vara och om hur viktig forskningen är.

– I vården finns det många superhjältar, som inte bara kan laga våra kroppar och bota sjukdomar som vi drabbas av, utan även bedriver livsviktig forskning som gör att fler liv kan räddas och förlängas.

”Om ni skänker pengar till min insamling så kommer jag att dubbla era gåvor. Krona för krona upp till 250 000 kronor.”

Har startat en stiftelse

2014 startade Henrik Lundqvist en egen stiftelse – Henrik Lundqvist Foundation. Via den har han nu inlett ett samarbete med Hjärt-Lungfonden och startat en egen insamling, inom initiativet ”Årets hjärta”. Nu välkomnar han hela svenska folket att vara med, genom att swisha till hans insamling eller att starta sin egen.

– Om ni skänker pengar till min insamling så kommer jag att dubbla era gåvor. Krona för krona upp till 250 000 kronor. Var med och stötta insamlingen du också. Så räddar vi liv tillsammans, avslutar han.

Vill du stödja Henrik Lundqvists insamling?

Swisha i så fall en gåva till Hjärt-Lungfonden. Du väljer själv vad du vill bidra med - sen kommer Henrik att dubbla beloppet. Stort tack på förhand om du har möjlighet att vara med.

"Årets hjärta” – ett upprop mot våra största folksjukdomar

De senaste hundra åren har vi i Sverige fått allt längre och friskare liv, men nu har trenden vänt för flera av hjärt- och lungsjukdomarna. “Årets hjärta” är ett upprop för mer forskning som kan rädda liv. Kulmen nås vid en gala den 29:e september, där vi hyllar folkets engagemang och samlar in pengar till forskningen.”

Initiativtagare

Andra har också läst