Nytt upprop mot Sveriges vanligaste dödsorsak
– Det måste vi få stopp på och det fina är att vi alla kan vara med och bidra till en lösning, säger Mark Levengood, som i september leder det nya initiativet ”Årets hjärta”.
EXTERN LÄNK: Starta en egen insamling på åretshjärta.se
För att hylla alla de som engagerar sig och samlar in pengar för att bidra till den livsviktiga forskningen lanserar Hjärt-Lungfonden nu Årets hjärta. Genom att hylla dessa hjältar är förhoppningen att fler ska inspireras att göra detsamma.
– Det här är bokstavligt talat livsviktigt för alla oss som bor i Sverige. Utan gåvor blir det ingen forskning och det kan vara skillnaden mellan död och liv, förklarar Mark Levengood.
Mark Levengood.
Startade för att stoppa tuberkulos
För 120 år sedan startade Hjärt-Lungfonden ett upprop för att besegra dåtidens stora fara – tuberkulosen. Det lyckades. Sedan dess har många forskningsframsteg uppnåtts. Bland mycket annat uppfann svenska forskare pacemakern som gör det möjligt för miljontals människor att leva ett normalt liv. Idag kan man till och med transplantera hjärta och lungor. Nu vill Hjärt-Lungfonden mobilisera svenska folket på nytt och kraftsamla för att stoppa sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och KOL.
”Det forskarna har åstadkommit har gjort att människor idag kan överleva det som förr var en dödsdom.”
”Otroligt många har hjälpt till”
Privatpersoners gåvor under årens lopp har varit avgörande för den forskning som bedrivs i Sverige.
– Det är otroligt många människor som har hjälpt till under åren – allt från Selma Lagerlöf och Gustav V, till en liten tjej som heter Wilja som jag hörde talas om häromdagen – hon sålde små armband och möjliggör därmed forskning som räddar liv, berättar Mark Levengood, som leder galan ”Årets hjärta” i september.
– Det forskarna har åstadkommit har gjort att människor idag kan överleva det som förr var en dödsdom. I dag jobbar forskarna med nya metoder för att upptäcka och förhindra sjukdomarna innan de ens har uppstått. Därför måste vi fortsätta samla in pengar. Utan gåvor blir det ingen forskning – och varje krona räknas, säger Mark Levengood.
Firar med gala
Det är anledningen till att Hjärt-Lungfonden firar sitt 120-årsjubileum och folkets engagemang med att engagera ännu fler människor. Fritte Fritzon, Jessica Almenäs och Caroline af Ugglas är några som redan hängt på för att samla in pengar och inspirera många andra att göra samma sak. Julia Eriksson i värmländska Hån har sålt självplock av solrosor till förmån för forskning om barnhjärtan och 16-åriga Theo och hans pappa Jonas har cyklat från Uppsala till Kebnekaise och tillbaka för att samla in pengar till forskning om KOL.
– Alla kan bidra. Det enklaste sättet är att swisha några kronor redan i dag. Du kan också starta en egen insamling. Du gör något roligt, nyttigt, eller häftigt… eller något du ändå gör varje dag – och så ber du folk som gillar detta att skänka en slant till Hjärt-Lungfonden. Då är du en av de som kan hyllas på galan i september.
Vill du också bidra i kampen mot Sveriges vanligaste dödsorsak?
Stöd i så fall gärna forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.
"Årets hjärta” – ett upprop mot våra största folksjukdomar
De senaste hundra åren har vi i Sverige fått allt längre och friskare liv, men nu har trenden vänt för flera av hjärt- och lungsjukdomarna. “Årets hjärta” är ett upprop för mer forskning som kan rädda liv. Under en gala den 29:e september hyllades folkets engagemang och pengar samlades in till forskningen.
Andra har också läst
Jörgen Brink om kollapsen i VM
Skidåkaren Jörgen Brink var i sitt livs form när han gick ut i en solklar ledning på VM-stafettens sista sträcka.