ANNONSInnehåll från Hjärnfonden

Fredriks ex-fru fick ALS
– nu har han ny livsuppgift

"

Först fick han själv en utmattning. Sedan drabbades hans ex-fru av ALS. En obotlig neurologisk sjukdom som gör att kroppens muskler förtvinar och slutligen leder till förlamning.
Då bestämde sig Fredrik Lundgren.
För att med stöd av Hjärnfonden börja samla in pengar till forskningen om ALS.

Fredrik Lundgren, som bor strax utanför Gnesta, drev egen firma som elektriker. Det blev långa dagar, han slarvade med såväl mat som återhämtning, och till sist sade kroppen ifrån. Redan då föddes en tanke: Så många människor som lider i det tysta, och som aldrig uppmärksammas eller får det stöd som de förtjänar.

Tillsammans med sin pappa lade han upp en cykelrutt; han skulle ta sig från Sveriges sydligaste spets Smygehuk ändå upp till Riksgränsen. En sträcka som mäter 263 mil och där alla insamlade pengar längs vägen, via privatpersoner och företag som uppmärksammande initiativet, oavkortat skulle gå till forskning om psykisk ohälsa.
Det gick vägen, och han lyckades samla in 124 000 kronor.

Barnens mamma fick ALS

Men sedan kom den stora smällen. Fredrik Lundgrens före detta fru Susan och tillika mamman till hans två döttrar drabbades av ALS; en svår sjukdom som leder till att kroppen successivt förlamas.

– Det går så himla fort. Allt bara har vänts upp och ner. Nu har hon tappat 40 procent av lungornas kapacitet. Armarna har lagt av. Hon klarar nätt och jämnt att ta sig till sängen själv med hjälp av rullstolen. Forskningen går ju framåt men alldeles för sakta och därför ville jag dra mitt strå till stacken och fortsätta på den inslagna vägen, berättar Fredrik.

Han är i dag anställd som Susans personliga assistent, men utöver det har han också svarat för mäktiga prestationer för att samla in pengar till Hjärnfonden och ALS-forskningen.

Hjärnfonden

Hjärnfonden är en insamlings­stiftelse som arbetar för ett samhälle där alla hjärnor når sin fulla potential, fritt från hjärnans sjukdomar. Organisationen finansierar svensk hjärnforskning samt arbetar med kunskapsspridning och opinionsbildning på hjärnans område.

På Internationella ALS-dagen den 21 juni 2022 nådde Fredrik Lundgren toppen av Kebnekaise, ett steg närmare målet på 1 miljon kronor till ALS-forskningen via sin insamling hos Hjärnfonden.

Mot Kebnekaise för ALS-forskningen

I januari i år gick han ut med i sociala medier och via Hjärnfonden att han tänkte ta sig från Sveriges lägsta punkt i Kristianstad till landets högsta på Kebnekaise. Upplägget var det liknande, att använda sig av sociala medier, av Hjärnfonden och av traditionell press för att nå ut med budskapet: ge gärna ett bidrag till den livsviktiga forskningen om ALS!

– Jag satt med min pappa och gjorde upp en rutt, marknadsförde mig i sociala medier, och responsen blev enorm. Detta gjorde vi i januari 2022 – och i februari låg allt färdigt och jag hade fått gratis övernattningar och middagar längs hela vägen. Människor ställde verkligen upp. Vissa hörde av sig och sa ”jag har inte råd att skänka så mycket pengar, men här finns en säng, middag och frukost som jag kan bjuda på.” Det här har verkligen bevisat för mig att det finns en stor vilja hos många att vilja hjälpa till, säger han.

Den 20 maj inleddes årets cykelturné – med målsättningen att nå en miljon insamlade kronor. Den 21 juni – på den internationella ALS-dagen – stod Fredrik planenligt på Kebnekaises topp med banderollen ”Mental pedal – fuck ALS.”

Den månadslånga turen gav minnen för livet. Hur Kebnekaises guider ställde upp gratis, hur man mötte barn längs vägen som samlade och pantade burkar för ALS-forskningen, hur Räddningstjänsten i Stenstavik gjorde en kortege tillsammans med Fredrik.

Är du gammal tävlingscyklist, eller hur klarade du av att cykla sådana här sträckor?

– Nej, men jag har cyklat en del, bland annat brukar jag och ett kompisgäng cykla Siljan Runt varje år som är tolv mil. Jag har cyklat Vätternrundan tidigare också, så helt ovan är jag inte. Men det gäller att ha ett rejält pannben. Nu var rutten så välplanerad så inget fick fela. Strunt samma om det ösregnade på morgonen, det var bara att ge sig i väg till nästa stopp.

Fler insamlingsprojekt på gång

Hur framtiden ter sig vet Fredrik Lundgren inte. Han är ju utbildad elektriker men fick efter 20 år i yrket ge upp och se sitt livsverk gå i konkurs. Jobbet som personlig assistent till Susan varar inte för evigt.

– Jag kommer att fortsätta med olika insamlingsprojekt. Jag hade stora tankar inför 2022, men alla har av förklarliga skäl inte gått att genomföra fullt ut. Jag har lite projekt på gång med kända idrottare bland annat, säger Fredrik, som inte vill avslöja för mycket än.

Utöver det ser han framemot att arrangera insamlingsevent inom padel, golf och konserter.

Men inga fler cykellopp av den här kalibern.

– Nej, det får räcka med dessa två. Det finns så många andra saker att göra för att samla in pengar, det är nästan bara fantasin som sätter gränserna. Jag har varit så arg på den här skitsjukdomen. Varför ska den finnas?

Insamlingen för året är nästan uppe i 600 000 kronor, pengar som kommer ALS-forskningen till nytta.

– Jag kände till ALS lite grann eftersom det fanns en man i byn där jag bor som hade det. Sedan slår den så olika. Vissa kan leva länge med den, för andra är den bara så brutal från början. Att se en människa som man har levt med i tjugo år och som är mamma till ens barn bara tvina bort gör så ont.

ALS

ALS, amyotrofisk lateral skleros, är namnet för en grupp neurodegenerativa sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Det leder i sin tur till muskelförtvining och förlamning. De flesta som får ALS insjuknar mellan 45–75 års ålder. Idag kan man inte att bli frisk från ALS, men det finns läkemedel som bromsar sjukdomsförloppet något och som kan lindra vissa symtom.

Alla artiklar