Njut av aperitivo – din guide till italienskt småplock
För det spontana hänget eller som plockmat före middagen. Aperitivo är det enkla italienska sättet att umgås. Koppla av med vänner och familj tillsammans med något gott att äta och dricka genom att duka upp dina favoriter och häll upp något gott i glasen. En burk oliver eller kanske crostini med din favoritcrème – du bestämmer vad din aperitivo ska bestå av.
Under hösten kan du anpassa den italienska traditionen för att passa säsongens aktiviteter och skapa en mysig och inbjudande atmosfär. Plocka gärna in smaker från höstens skörd, som äpplen, svamp, kastanjer och rotfrukter.
Friterade kronärtskockor med mynta, pecorino och citronaioli
En utsökt rätt där kombinationen av mjukheten i kronärtskocka och krispigheten från friteringen gör varje tugga till en smakupplevelse i sig. Toppa med riven pecorino och det en rätt som garanterat kommer att imponera på dina smaklökar och dina gäster.
Ingredienser 4 portioner
Citronaioli
- 1 ägg
- 1/2 tsk salt
- 2 vitlöksklyftor hackade
- 2 dl Zeta Rapsolja, D-vitaminberikad
- 1 citron
- 1 msk Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato
Friterade kronärtskockor
- 1 frp Zeta Kronärtskockor marinerade
- 1 frp Zeta Pecorino Romano grovriven
- 1 knippe mynta
- 1 frp Zeta Prosciutto Crudo
Gör så här:
- Börja med att göra aiolin: Lägg alla ingredienser utom oljan och citronzest i en bunke. Mixa ihop med stavmixer.
- Tillsätt rapsoljan långsamt i en tunn stråle, mixa hela tiden.
- Smaka av majonnäsen med citronzest, salt och peppar. Rör gärna ner en matsked olivolja som smaksättning. Lägg aiolin i en spritspåse i kylen.
- Sila av oljan från kronärtskockburken genom ett durkslag och hetta upp oljan till 180 – 190 grader. Använd en mindre kastrull med tjockare botten eller en stekpanna ca 20 cm stor.
- Lägg i kronärtskockorna och fritera tills de får fin färg och blir krispiga.
- Låt rinna av på hushållspapper.
- Lägg upp på tallrik tillsammans med skivor av prosciutto crudo.
- Hacka mynta fint och strö över tillsammans med pecorino. Servera med citronaioli.
3 anledningar att bjuda på en aperitivo
1. Stor variation, många smaker
Lite enklare plockmat innan middagen hör hemma i den italienska kulturen och som tur är finns det oändligt många olika smaker att upptäcka för att få variation. En god aperitivo kan till exempel bestå av en lagrad parmesanost, salami, prosciutto di parma och marinerade kronärtskockor.
2. Går snabbt att tillaga
En aperitivo går snabbt att plocka ihop och behöver inte vara avancerat för att det ska bli gott. Ta en bit surdegsbröd med en god tapenade eller duka fram saftiga oliver och en god ost. Snabbt, enkelt och gott!
3. Både för lilla och stora sällskapet
Aperitivo passar både det lilla och stora sällskapet och går att göra både till vardags och fest. Passa på att prova något nytt till helgen när du har lite mer tid, och njut av dina vardagsfavoriter när det ska gå extra snabbt.
Få tips och nya recept
Varannan vecka får du nya erbjudanden, enkla vardagsrecept och tips för en smartare och godare vardag i Zetas nyhetsbrev. Läs mer här.






