Koka och laga pasta som italienarna – så lyckas du i köket
Pasta är mer än bara mat i Italien, och för många italienare är en dag utan pasta otänkbar. Vilken pastarätt de lagar beror ofta på lokala traditioner och geografiskt läge. I norra Italien används ofta ägg i pastadegen, vilket ger en tunn, spänstig pasta som serveras med köttragu eller ostsås. I södra Italien är pastan oftast gjord på mjöl och vatten, och serveras med såser baserade på tomater, grönsaker eller skaldjur. Att koka pasta är inte svårt, men några knep kan vara bra att ha med sig. Ett vanligt misstag är att man har för lite vatten i kastrullen till pastakoket. Det kan göra att pastan klibbar ihop. Fyll därför en stor kastrull med mycket vatten, det gör att kokningen inte avstannar när du lägger i den kalla pastan och du får ett jämnare resultat. Salta vattnet när vattnet kokats upp innan pastan läggs i. Salta med en halv matsked (10 g) per liter vatten och rör om med jämna mellanrum för att undvika klumpar.
Koktiden beror på pastans form och tjocklek, men ofta kokas den lite för länge. Prova istället att koka pastan en minut kortare än vad som står på paketet för ett bra tuggmotstånd. Vill du servera pasta på italienskt vis? Då ska du blanda ihop såsen och pastan, gärna i en uppvärmd, djup tallrik.
Så känner du igen en bra pasta
1. Mer vit än gul i färgen
Pastan är bakad på fint italienskt durumvete, med en högre proteinhalt som tillför pastan mer smak och spänst.
2. Ytan ser sträv och lite räfflad ut
Pastan har formats genom bronsvalsar, vilket ger en sträv och ruggad yta. Det gör att pastan bättre fångar upp den goda såsen och ger en äkta italiensk smakupplevelse.
3. Pastan behåller spänsten måltiden igenom
Proteinhalten är hög, något som också ger goda kokegenskaper. Kom ihåg att alltid koka den al dente så att pastan behåller sin spänst och smak.
Pasta Tagliatelle med salsiccia och svamp
- 1 frp Zeta Tagliatelle
- 1 frp Zeta Salsiccia
- 1 schalottenlök
- 2 vitlöksklyftor
- 200 g skogschampinjoner
- 1 dl Zeta Matlagningsvin Vitt
- 1 frp Zeta Mascarpone
- färsk timjan
- Zeta Extra jungfruolivolja Classico, till stekning
- Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Medio, att ringla över pastan
- salt
- nymalen svartpeppar
- Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån, att riva över pastan innan servering
Gör så här:
- Ta ut innanmätet ur salsiccian och hacka det grovt.
- Ansa och skiva svampen.
- Skala och hacka schalottenlök och vitlök.
- Hetta upp olivolja i en stekpanna med höga kanter och tillsätt lök och vitlök. Stek tills det mjuknar.
- Tillsätt salsiccia och stek i ytterligare några minuter så den får färg.
- Lägg i svampen och stek några minuter till.
- Tillsätt vin och låt det koka in.
- Rör ner mascarpone och smaka av med salt och peppar.
- Koka pasta efter anvisningar på paketet. Häll av vattnet men spara cirka 2 dl av kokvattnet.
- Rör ner pastan i såsen och låt den koka upp. Tillsätt kokvatten om det behövs, tills du har en krämig sås.
- Toppa med lite olivolja, finhackad färsk timjan och riven parmesan.
Vilken pastasort ska du välja?
Zeta erbjuder ett brett sortiment av pasta. Skruvar, rör, spaghetti och flera varianter av pasta gjord på ägg, såsom till exempel Pappardelle, Tagliatelle och Fettucine.
Perfekt för krämiga såser
Spaghetti, Pappardelle och Fettuccine är några av de långa pastasorterna. Långa pastastrån fångar upp såsen i lagom mängd och ger en större smakupplevelse. De passar bäst till finfördelade krämiga såser, till exempel Bolognese, Carbonara eller skaldjurspasta.
Till kött och grönsaker
Penne, Tortiglioni och Mezze Maniche är några exempel på rörformad kort pasta. En räfflad yta tillsammans med rörformen passar bäst till fylliga såser, pastasallader och såser med större bitar av kött och grönsaker.
För släta såser
Strozzapreti och Fusilli är formade som skruvar. Formen på pastaskruvarna passar bra till släta såser som till exempel pesto eller en tomatsås med oliver och parmesan.
Koka pasta som en italienare
- Koka upp rikligt med vatten och salta.
- Rör om så att pastan inte kokar ihop.
- Koka pastan 1 minut kortare än vad som står på paketet.
- Ta undan ca 1 dl av pastavattnet, om du vill spä ut såsen.
- Vänd ner pastan i den varma såsen, låt bli varmt en minut.
- Servera som i Italien – al dente och med sås och pasta väl blandat.
- Ringla din godaste olivolja över pastan och riv parmesan på toppen.
Här får du tips på fler goda pastarecept
Få tips och inspiration
Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.






