Annons
Innehåll från Zeta

Vinägern som lyfter varje rätt – så smaksätter du som i Italien

Från italienska trattorior till ditt eget kök – vinäger är kockarnas hemliga knep.
Upptäck hur du använder olika sorter för att förhöja smakerna i allt från sallader till grytor.

Vinäger är en mångsidig ingrediens i köket som kan lyfta smaken i allt från enkla vardagsrätter till festligare måltider. Det finns många olika sorters vinäger – och smaken varierar stort. Äppelcidervinäger har en mild syra och passar utmärkt i både såser och vinägretter. Röd- och vitvinsvinäger skiljer sig åt i smak och används till olika typer av rätter. Balsamvinäger är mer komplex i smaken och kan vara både söt och syrlig, beroende på hur mycket druvmust den innehåller. Vit- och rosébalsamvinäger färgar inte maten, vilket gör dem perfekta i sallader och desserter. För en krämigare konsistens kan du använda Crema di Balsamico – god att ringla över det mesta.

Använd vinäger för att balansera smakerna

Syran är en grundsmak lika viktig som salt och sött, den behövs för att smaken på det vi äter ska bli komplett. Ett enkelt sätt att tillsätta syra, och därmed höja smaken, är att använda en skvätt vinäger i matlagningen. Nyfiken på hur? Nedan går vi igenom hur du tar din matlagning till nya nivåer med vinäger!

2 goda recept där vinäger är stjärnan

Bruschetta med tomat, basilika och parmesan

Ingredienser, 4 portioner:

1 liten baguette skuren i skivor eller Zeta Bruschetta Naturell

Zeta Olivolja Extra Mild

3 tomater, nedskurna i småbitar

1 vitlöksklyfta, finriven eller pressad

2 msk Zeta Olivolja Extra Mild

1 msk Zeta vitvinsvinäger

havssalt

svartpeppar

1 kruka basilika, plockade blad

Grovriven Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån

Gör så här:

1. Lägg brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper.

2. Ringla över olivolja.

3. Rosta i ugn på 225 grader ca 5 minuter.

4. Blanda ihop tomater och vitlök. Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar.

5. Vänd ner basilikan och lägg på brödskivorna, avsluta med att strö över rikligt med parmesanost.

Aioli

Ingredienser, för 2-3 dl:

1 äggula

1/2 msk Zeta vitvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

2 dl Zeta rapsolja

salt

svartpeppar

1 st vitlöksklyfta, finhackad

Zeta Extra jungfruolivolja Guerrieri

Gör så här:

1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur, det minskar risken för att aiolin ska skära sig.

2. Vispa ihop äggulan, vinäger och senap.

3. Häll försiktigt i oljan under vispning, först droppvis och sedan i en fin stråle.

4. Rör ner den krossade och finhackade vitlöken och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite olivolja.

5. Om aiolin blir för tjock, späd med några droppar vatten.

Så använder du vinäger när du lagar mat

Vinäger är en ingrediens med många användningsområden. Allt från såser och grytor till soppor kan få en extra skjuts med några droppar av denna mångsidiga smaksättare. Den hjälper till att balansera smakerna och ger rätten en fräschare ton. Ibland när det känns som om något saknas i en varmrätt kan en skvätt lagrad vinäger göra underverk. Testa gärna att byta ut citronen i ett recept mot vinäger – det kan öppna upp för nya smakupplevelser.

Vinäger är också en nyckelingrediens i vinägrett. Syran lyfter fram grönsakernas smaker och balanserar samtidigt eventuella beska toner i salladsbladen – resultatet blir både fräscht och väl avrundat.

I marinader spelar vinägern en dubbel roll: den ger smak, men hjälper också till att möra det du marinerar – tack vare vinägersyrans naturliga effekt.

Vinägern, med sina vackra färger, är inte bara en smaksättare – den är också dekorativ. Vi äter ju som bekant med ögonen, eller hur? Balsamvinäger har en lite trögflytande konsistens som lägger sig snyggt över en sallad och ger en aptitlig finish. En variant är Crema di Balsamico – en reducerad, krämigare form av balsamvinäger – som passar utmärkt att ringla över ost, varmrätter och till och med desserter.

Grekisk sommarsallad med fetaost, vattenmelon och sardeller

Solsken och värme –  då är en grekisk sallad det ultimata lunchvalet. Här traditionellt serverad med fetaost och salta sardeller som blir underbart gott ihop med tomater och läskande vattenmelon.

Ingredienser, 4 portioner

4 tomater, gärna i olika färger

1 gurka

1 grön paprika

1/2 vattenmelon, liten

2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Intenso

1 msk Zeta Balsamvinäger Rosé

1 silverlök

2 dl Zeta Kalamataoliver, urkärnade

1 frp Zeta Fetaost

1 kruka basilika

1/2 kruka mynta

8 filéer Zeta Sardeller

flingsalt

nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Skär tomater och melon i grova bitar och lägg i en skål.

2. Skala och skär gurka i grova bitar, kärna ur paprika och skär i bitar.

3. Lägg alla grönsaker i en skål, ringla över olivolja och balsamvinäger rosé.

4. Skiva silverlök tunt med mandolin och lägg i iskallt vatten 5 minuter. Häll av och lägg på salladen.

5. Lägg på kalamataoliver och bryt över fetaost.

6. Dekorera med basilika, mynta och lägg på sardeller.

7. Ringla över extra olivolja samt flingsalt och nymald svartpeppar.

Hur smakar en riktigt bra vinäger?

Balsamvinäger

En fin balsamvinäger har en balanserad kombination av syra och sötma. Syran ligger på minst 6 %, men ska kännas rund och mjuk, medan sötman ska balansera utan att dominera. Smaken är fyllig och komplex, och konsistensen något trögflytande – ett tecken på hög druvmusthalt och lång lagring. Är vinägern tunn och väldigt syrlig tyder det på kortare lagring och mindre must.

Röd- och vitvinsvinäger

Zetas röd- och vitvinsvinäger lagras i minst ett år på ekfat, vilket rundar av syran och fördjupar smaken. Rödvinsvinäger är fruktig och fylligare, med bra balans mellan syra och druvarom. Vitvinsvinägern är lättare, med tydlig fruktsyra och frisk arom.

Lär dig mer om vinäger här

Tips! Så doftar du dig fram till en bra vinäger

Vinägerns smak handlar mycket om doft – så använd din näsa när du provsmakar. Äppelcidervinäger ska dofta som en korg härliga höstäpplen. Vit- och rödvinsvinägern ska leda tanken till ett glas vin. Balsamvinäger har en rund och söt doft som påminner om russin.