
Vinägern som lyfter varje rätt – så smaksätter du som i Italien
Från italienska trattorior till ditt eget kök – vinäger är kockarnas hemliga knep.
Den kanske mest klassiska av italienska desserter är ett recept på glädje.
Men utan den lika milda som härliga färskosten Mascarpone, ingen tiramisù. Servera gärna i portionsglas till fredagsdesserten.
Tid 30 min
Till 8-10 personer
2 ägg
100 g strösocker
400 g Zeta Mascarpone
4 äggulor
1 fpk (12 stycken) kex, Vicenzi Vicenzovo Savoiardo
1 dl starkt kaffe
kakao
1. Vispa äggvitan fast och rör ner socker och Mascarponeost.
2. Vispa äggulorna ljusa och porösa.
3. Blanda de vispade äggvitorna och äggulorna och ställ kallt.
4. Vänd kexen i kaffe.
5. Varva kexen och krämen i portionsglas eller ett serveringsglas med kanter.
6. Avsluta med att pudra kakaopulver över.
7. Låt gärna stå ett par timmar eller över natten innan du serverar.
8. Håller ca tre dagar om den står kallt.
Zeta Mascarpone spelar första fiolen när det kommer till den älskade desserten tiramisù. Så har den klassiska färskosten också sin hemvist i norditalienska regionen Lombardiet, med sin melodiska huvudstad Milano. Osten görs genom att grädde och citronsyra hettas upp tillsammans – och mjölkproteinet skiljer sig från vasslen och koagulerar.
Zeta Mascarpone har en mycket mild, gräddig och fyllig smak, och därför passar den så bra i framför allt desserter. Men den går också att använda i matlagning som alternativ till både grädde och crème fraiche. Några klickar och pastan får en fin krämighet, precis som risotton når nya höjder.
Sök matrecept för medelhavsmat – Zeta
Italiensk matlagning har ofta både långa och hantverksmässiga traditioner, födda ur en kreativ tanke. Zeta Ricotta är en annan klassisk italiensk färskost. Till skillnad mot Zeta Mascarpone har den sitt ursprung i den milda vassle man får vid osttillverkning.
”Ricotta” är italienska för omkokt – och det är precis vad som händer när vasslen värms upp på nytt och blir till Ricotta. Den mjukt fylliga och lätt syrliga smaken gör den användbar både i salta och söta recept – från pasta och pajer till desserter och cheesecake.
I hemlandet äts den även som den är till efterrätt, inte minst i södra delen av Italien. Ricotta har för övrigt sin hemvist i det vackra lilla landskapet Basilicata.
Sök matrecept för medelhavsmat – Zeta
Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.
Från italienska trattorior till ditt eget kök – vinäger är kockarnas hemliga knep.
Glutenfritt – utan att kompromissa med smaken.
Burrata har seglat upp som en riktig favorit – från italiensk ostspecialitet till trendig delikatess.
Oavsett om den serveras med en smakrik tomatsås, krämig pesto eller bara en skvätt olivolja, är pasta en stor favorit. Här är tipsen och recepten som lär dig att koka och servera pasta som en sann italienare.
Pinsan är den nya favoriten i köket som snabbt har blivit ett måste för alla matälskare. Dessutom passar den perfekt till både vardag och fest. Här bjuder vi på några recept och goda nyheter som passar till hösten.
En aperitivo kan vara ett alldeles eget tillfälle eller bara början på en lång, härlig kväll. Få inspiration och bjud in till din alldeles egna italienska afton med goda, enkla recept.
Ge dina vardagsrätter en smak av Italien. Har du koll på vilka enkla, men kraftfulla smaksättare som du alltid borde ha hemma?
Risotton är omtyckt över hela världen. Genom att anpassa smaksättningen efter säsong får du inte bara den bästa smaken, utan också en risotto som speglar årstidens bästa råvaror. Så här väljer du rätt ris och lyckas med tillagningen.
Pastan utgör, med sin långa historia, en hörnpelare i den italienska måltiden och den italienska matkulturen.
Det finns flera olika sorters olivoljor, men vilken passar egentligen bäst?
Lite lyxigare och lite festligare. Det är något alldeles speciellt med helgmaten.
Den kanske mest klassiska av italienska desserter är ett recept på glädje.
Skapa ett mästarmöte mellan Italien och Sverige.
Stekt eller grillad. Halloumi är god i mängder med rätter – från sallader till hamburgare.
Här har vi inspirerats av Grekland och smaksatt salladen med grönsaker, ljummen paprikasås och ljuvligt god fetaost.
Smygstarta våren med den här fräscha salladen, där den mjuka krämiga buffelmozzarellan fått sällskap av nygrillade grönsaker och knapriga chips av prosciutto.