Tänk dig att du står framför hyllan med olivolja i matbutiken. Vilken ska du välja? Vad passar bäst till det du har tänkt laga? Det finns ett knep som gör det lättare för dig att välja rätt olivolja, och det är inte svårare än att titta på färgen på korken.
Zetas olivoljor till köket har en silverfärgad topp och är perfekta till matlagning, stekning, i såser och dressingar. Olivoljorna med guldfärgad kork har fina, fräscha smaker och passar bäst att ha på bordet. Använd gärna dessa som en extra smaksättare och ringla över sallad och pasta. Och för en upplevelse utöver det vanliga, välj någon av Zetas regionsolivoljor. De har svart kork och en mer intensiv och pepprig karaktär. Avnjut hemma eller ge bort en god present.
Rostade grönsaker med smulad fetaost

Till: 4 pers. Tid: 30 min.
Ingredienser:
2 spetspaprika, delad i bitar
3 färska lökar, stjälkarna skivade
200 g cocktailtomater, gärna på kvist
3 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico
1 knippe grön sparris, tunt hyvlad på längden
150 g späda vaxbönor, ansade
1 röd chili, skivad
1 frp Zeta Fetaost, 150 g
2 msk Zeta Balsamvinäger Sigillo Rosso
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg spetspaprika, själva lökknölarna och tomaterna på en plåt. Ringla över olivolja och rosta grönsakerna i ugnen i ca 20 minuter tills de fått färg. Alternativt grilla under lock på utegrill.
3. Blanda med de råa grönsakerna, ringla lite extra olivolja samt salt och svartpeppar.
4. Smula över fetaosten och skvätt över balsamvinäger.
5. Servera som egen vegetarisk rätt eller tillbehör.
Olivolja – god och hälsosam
Allt gott i medelhavsköket börjar och slutar med olivolja. Inte nog med att olivoljans mjuka, gyllene droppar får vilken maträtt som helst att lyfta, den är dessutom bra för hälsan. Olivolja är nämligen det enda fettet som har ett hälsopåstående som är godkänt av det europeiska livsmedelsverket. Det lyder: Olivoljans polyfenoler bidrar till att skydda blodfetterna mot oxidativ stress.

Visste du att…
Till en liter olivolja går det åt ca 6 kilo oliver.
En öppnad olivoljeflaska förvaras bäst mörkt, svalt och med korken på.
På olivoljeväljaren.se får du svar på vilken olivolja som passar till vad.
Konsten att steka i olivolja
Få flytande fetter tål värme så bra som olivolja. Det beror på att den är väldigt rik på värmetåligt och enkelomättat fett, hela 75 procent. Den stora utmaningen är att veta när oljan är lagom varm för att börja steka i. I olivolja som enbart innehåller fett, finns det ingenting som signalerar rätt temperatur, men ett knep är att låta en liten bit av det som ska tillagas, till exempel lök, ligga i pannan från början. När det fräser runt omkring den lilla biten är det dags att börja steka.
Stekt broccoli

Till: 4 pers. Tid: 15 min.
Ingredienser:
1 bukett broccoli ca 250 g, fryst eller färsk
Zeta Extra jungfruolivolja Classico
1-2 st vitlöksklyftor, skivade
0,5 tsk chiliflakes
Salt
Nymalen svartpeppar
0,5-1 dl Zeta Grana Padano 16 mån, fint riven
0,5 dl hackade hasselnötter
Gör så här:
1. Hacka och rosta hasselnötterna i en torr panna. Ställ åt sidan.
2. Skär mindre buketter av broccolin och skiva stammen.
3. Stek broccoli, vitlök och chili i rikligt med olivolja tills broccolin fått lite färg. Smaka av med salt och peppar.
4. Strössla över Grana Padano och rostade hasselnötter strax innan servering.
Olivolja och vinäger – en vinnande kombination
En god olivolja och en smakrik vinäger. Så enkelt är det. Allt från sallad, grönsaker och bönor till fisk och kött – det mesta blir helt enkelt godare när du smaksätter med en vinägrett eller marinad. Variationen är oändlig, så krydda efter egen smak och hitta din favorit.
Sätt smakerna med vinäger
Vinäger ger smakbalans och är en bra källa till syra. Syra är lika viktigt som sötma eller sälta i maten och den väcker smaklökarna till liv och balanserar grundsmakerna. Om maten känns för salt, fet eller söt kan smakerna komma till ro med hjälp av syra i form av vinäger.
Så hittar du rätt vinäger:
Vitvinsvinäger har en ren, fruktig smak och passar i dressingar och inläggningar.
Rödvinsvinäger passar när du vill ha en fylligare smak.
Rosé balsamvinäger med mjuk syra och tydlig sötma gör sig bra till sallad, dressing och efterrätt.
Balsamico passar med parmesanost och som glaze till grillat.
Vinägrett med rostad vitlök

Mängd: 1 dl. Tid: 30 min.
Ingredienser:
2 vitlöksklyftor med skalet kvar
4 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico
2 msk Zeta Rödvinsvinäger
Salt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Lägg vitlöksklyftorna på ett fat och sätt in i ugnen i 20 minuter i 175 grader tills de är mjuka.
2. Skala dem och pressa i en skål.
3. Rör i olivolja och rödvinsvinäger.
4. Smaka av med salt och svartpeppar.
5. Servera till sallad, grillade grönsaker, skaldjur eller stekt fisk.
Fler goda recept
Toscansk brödsallad
Ugnsbakad aubergine med tomatsås och parmesan
Pasta Penne Rigate con verdure
Få goda tips och inspiration
Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.