
Smakrik grekisk fetaost – knepet som lyfter sommarmaten
Traditionell fetaost från Grekland är en lika populär som mångfacetterad kompis i köket.
Tack vare den friska syrligheten och lätta sältan är en smakrik fetaost utmärkt som smaksättare i sallader, pastarätter och röror, eller tillsammans med en bit melon.
Traditionell fetaost från Grekland är en lika populär som mångfacetterad kompis i köket.
Frasig fetaost med sallad och picklad rödlök
Varm och krämig fetaost med knaprig yta är helt enkelt oemotståndligt. Om osten dessutom serveras på en bädd av krispig sallad och sötsyrlig rödlök, ja då är det sommarens, eller varför inte hela årets smakmässiga fullträff.
2 portioner
Snabbpicklad rödlök
1 rödlök, tunt skivad
1 dl Zeta Balsamvinäger rosé
1/2 dl vatten
Sallad
1 frp späda salladsskott
2 tomater
1 morot, stor
färsk oregano
Dressing
2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico
1 msk vinägermarinad från löken
salt
nymalen svartpeppar
Fetaosten
2 frp Zeta Fetaost 150g
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl pangrattato
Fetaost – underbar ursprungsskyddad ost från Grekland
För att få den riktigt goda smaken på osten, kika på innehållsförteckning och ursprung. Salta, lite syrliga ostar finns det förstås flera av. Fetaosten kan förknippas med salladosten som är en mild ost och endast är gjord av komjölk. Men det finns bara en fetaost, ett av EU:s ursprungsskyddade livsmedel. Fetaost måste vara producerad i Grekland efter traditionellt recept för att vara äkta. Det innebär att den lagras i minst två månader och görs på minst 70 procent pastöriserad fårmjölk – resten pastöriserad getmjölk. Därefter får inget ytterligare tillsättas, förutom havssalt.
Zetas Fetaost innehåller 85 % fårmjölk och 15 % getmjölk.
Fetaost från Zeta – internationellt prisad
Zeta Feta traditionell smak 150g har hyllats som en av de allra godaste fetaostarna. I juryn för Internationella smakinstitutet i Bryssel sitter både toppkockar och stjärnsommelierer från flera länder. I tävlingen ”Superior Taste Awards” lyfter och hyllar juryn egenskaper som smak och kvalitet på mat som går att hitta i butikshyllorna.
Varje vara bedöms individuellt och de bästa produkterna belönas med stjärnor utifrån en tregradig skala. Zeta Feta traditionell smak 150 g fick i november 2023 två stjärnor för exceptionellt god smak och doft. Det mest karakteristiska med traditionell fetaost är karaktären av får- och getmjölk. Den milda syrligheten och sältan tillsammans med ostens smulighet gör den som skapad att användas i både kalla sallader och varma rätter.
Fetaost från Lesvos
Premiumversionen tillverkas enligt traditionella metoder enbart av mjölk från den grekiska ön Lesvos. Där ger det örtrika betet osten en mycket fyllig smak, och syran som möter mild sälta och krämig konsistens gör Feta från Lesvos till en riktig njutning i salladen eller på ostbrickan med lite olivolja.
Lyxa till det med Zeta Feta med havssalt
Lagring med havssalt ger osten en extra fin sälta, mild syrlighet och ännu mer fyllig smak.
Tips! Zeta Fetaost finns även som laktosfri, tärnad, ekologisk och i ett smart 2-pack.
Lär dig mer om medelhavsost från Zeta här
Tips! Får du en bit fetaost över funkar det alldeles utmärkt att frysa in. Du kan riva den fryst över maten eller tina den och använda som vanligt.
Här hittar du fler goda recept med fetaost
Rostade medelhavsgrönsaker med fetaost och soltorkade tomater
Pastasallad till picknick med vispad fetaostdipp
Sugen på fler recept med fetaost? Kika här!
Få tips, inspiration och fler recept
Prenumerera på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och tips för en smartare och godare vardag! Läs mer här.
Traditionell fetaost från Grekland är en lika populär som mångfacetterad kompis i köket.
Stekt eller grillad – halloumi är god i allt från sallader till burgare.
Skapa ett smakmöte mellan Italien och Sverige
Från italienska trattorior till ditt eget kök – vinäger är kockarnas hemliga knep.
Glutenfritt – utan att kompromissa med smaken.
Burrata har seglat upp som en riktig favorit – från italiensk ostspecialitet till trendig delikatess.
Pinsan är den nya favoriten i köket som snabbt har blivit ett måste för alla matälskare. Dessutom passar den perfekt till både vardag och fest. Här bjuder vi på några recept och goda nyheter som passar till hösten.
Oavsett om den serveras med en smakrik tomatsås, krämig pesto eller bara en skvätt olivolja, är pasta en stor favorit. Här är tipsen och recepten som lär dig att koka och servera pasta som en sann italienare.
Risotton är omtyckt över hela världen. Genom att anpassa smaksättningen efter säsong får du inte bara den bästa smaken, utan också en risotto som speglar årstidens bästa råvaror. Så här väljer du rätt ris och lyckas med tillagningen.
Ge dina vardagsrätter en smak av Italien. Har du koll på vilka enkla, men kraftfulla smaksättare som du alltid borde ha hemma?
En aperitivo kan vara ett alldeles eget tillfälle eller bara början på en lång, härlig kväll. Få inspiration och bjud in till din alldeles egna italienska afton med goda, enkla recept.
Pastan utgör, med sin långa historia, en hörnpelare i den italienska måltiden och den italienska matkulturen.
Det finns flera olika sorters olivoljor, men vilken passar egentligen bäst?
Lite lyxigare och lite festligare. Det är något alldeles speciellt med helgmaten.
Den kanske mest klassiska av italienska desserter är ett recept på glädje.
Skapa ett mästarmöte mellan Italien och Sverige.
Stekt eller grillad. Halloumi är god i mängder med rätter – från sallader till hamburgare.
Här har vi inspirerats av Grekland och smaksatt salladen med grönsaker, ljummen paprikasås och ljuvligt god fetaost.
Smygstarta våren med den här fräscha salladen, där den mjuka krämiga buffelmozzarellan fått sällskap av nygrillade grönsaker och knapriga chips av prosciutto.