Annons
Innehåll från Zeta

Smakrik grekisk fetaost – knepet som lyfter sommarmaten

Tack vare den friska syrligheten och lätta sältan är en smakrik fetaost utmärkt som smaksättare i sallader, pastarätter och röror, eller tillsammans med en bit melon.
Traditionell fetaost från Grekland är en lika populär som mångfacetterad kompis i köket.

Frasig fetaost med sallad och picklad rödlök 

Varm och krämig fetaost med knaprig yta är helt enkelt oemotståndligt. Om osten dessutom serveras på en bädd av krispig sallad och sötsyrlig rödlök, ja då är det sommarens, eller varför inte hela årets smakmässiga fullträff.

2 portioner

Snabbpicklad rödlök

1 rödlök, tunt skivad

1 dl Zeta Balsamvinäger rosé

1/2 dl vatten

Sallad

1 frp späda salladsskott

2 tomater

1 morot, stor

färsk oregano

Dressing

2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico

1 msk vinägermarinad från löken

salt

nymalen svartpeppar

Fetaosten

2 frp Zeta Fetaost 150g

1 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl pangrattato

  1. Skiva rödlöken tunt och lägg den i en skål. Häll över vatten och balsamvinäger. Låt stå i minst 10-15 minuter.
  2. Tillaga pangrattato (stekta brödsmulor på italienskt vis).
  3. Skiva moroten i stavar och tomaterna i mindre bitar. Vänd ihop med salladsskotten.
  4. Torka av fetaosten och vänd den i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i pangrattato.
  5. Stek osten i rikligt med olivolja i en stekpanna på medelhög temperatur tills den fått en gyllene färg. Vänd osten försiktigt med hjälp av två stekspadar. Viktigt att inte steka i för hög värme så att den bränns och osten smälter ut.
  6. Ta upp rödlöken ur vinägermarinaden (spara marinaden) och lägg den på salladen.
  7. Blanda vinägermarinad, olivolja, salt och peppar över salladen innan servering.
  8. Toppa med frasiga och nystekta fetaostar.

 

Fetaost – underbar ursprungsskyddad ost från Grekland

För att få den riktigt goda smaken på osten, kika på innehållsförteckning och ursprung. Salta, lite syrliga ostar finns det förstås flera av. Fetaosten kan förknippas med salladosten som är en mild ost och endast är gjord av komjölk. Men det finns bara en fetaost, ett av EU:s ursprungsskyddade livsmedel. Fetaost måste vara producerad i Grekland efter traditionellt recept för att vara äkta. Det innebär att den lagras i minst två månader och görs på minst 70 procent pastöriserad fårmjölk – resten pastöriserad getmjölk. Därefter får inget ytterligare tillsättas, förutom havssalt.

Zetas Fetaost innehåller 85 % fårmjölk och 15 % getmjölk.

 

Fetaost från Zeta – internationellt prisad

Zeta Feta traditionell smak 150g har hyllats som en av de allra godaste fetaostarna. I juryn för Internationella smakinstitutet i Bryssel sitter både toppkockar och stjärnsommelierer från flera länder. I tävlingen ”Superior Taste Awards” lyfter och hyllar juryn egenskaper som smak och kvalitet på mat som går att hitta i butikshyllorna.

Varje vara bedöms individuellt och de bästa produkterna belönas med stjärnor utifrån en tregradig skala. Zeta Feta traditionell smak 150 g fick i november 2023 två stjärnor för exceptionellt god smak och doft. Det mest karakteristiska med traditionell fetaost är karaktären av får- och getmjölk. Den milda syrligheten och sältan tillsammans med ostens smulighet gör den som skapad att användas i både kalla sallader och varma rätter.

Fetaost från Lesvos

Premiumversionen tillverkas enligt traditionella metoder enbart av mjölk från den grekiska ön Lesvos. Där ger det örtrika betet osten en mycket fyllig smak, och syran som möter mild sälta och krämig konsistens gör Feta från Lesvos till en riktig njutning i salladen eller på ostbrickan med lite olivolja.

Lyxa till det med Zeta Feta med havssalt

Lagring med havssalt ger osten en extra fin sälta, mild syrlighet och ännu mer fyllig smak.

Tips! Zeta Fetaost finns även som laktosfri, tärnad, ekologisk och i ett smart 2-pack.

Lär dig mer om medelhavsost från Zeta här

Tips! Får du en bit fetaost över funkar det alldeles utmärkt att frysa in. Du kan riva den fryst över maten eller tina den och använda som vanligt.

 

Här hittar du fler goda recept med fetaost

Tzatziki med fetaost 

Rostade medelhavsgrönsaker med fetaost och soltorkade tomater

Pastasallad till picknick med vispad fetaostdipp 

Sugen på fler recept med fetaost? Kika här!

Få tips, inspiration och fler recept

Prenumerera på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och tips för en smartare och godare vardag! Läs mer här.