Annons
Innehåll från Zeta

Sätt smak på sommaren med halloumi

Stekt eller grillad – halloumi är god i allt från sallader till burgare. Den traditionella osten från Cypern är ett smakrikt och säkert kort för dig som vill ha ett spännande vegetariskt alternativ. I recepten bjuder vi på somriga smaker från medelhavsköket.

Halloumiburgare med avokado och picklad lök

6 burgare

Halloumiburgare

400 g zucchini

2 tsk salt

100 g morot

2 frp Zeta Halloumi, 150 g

6 bitar Zeta Soltorkade tomater strimlade eller 1/2 frp Zeta Soltorkade tomater Classico

2 ägg

1/2 dl Maizena

1 dl ströbröd

6 skivor surdegsbröd, delade

2 st mogna avokado

 

Picklad rödlök (gör gärna dagen innan. Håller ca 10 dagar i kylskåp)

2 skivade rödlökar

1 1/2 dl Zeta Vitvinsvinäger

1 dl vatten

1/2 dl strösocker

1 lagerblad

 

Tomatsalsa

4 urgröpta och tärnade tomater

1 hackad knipplök

1/2 kruka basilika, de plockade bladen

1 msk Zeta Vitvinsvinäger

2-3 msk Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Medio

salt 

svartpeppar

 

  1. Börja med den picklade rödlöken. Lägg rödlöken i en skål och koka upp övriga ingredienser och rör om. Häll den kokheta lagen över löken och låt svalna. Ställ kallt minst två timmar före servering. 
  2. Blanda alla ingredienser till tomatsalsan och smaka av med salt och peppar.
  3. Fortsätt med halloumiburgarna. Riv zucchinin på grova sidan av rivjärnet. Lägg på ett fat, strö över salt och blanda. Låt stå i 20 minuter, pressa ur vätska och lägg i en bunke.
  4. Riv ner morot och halloumi, lägg i soltorkade tomater.
  5. Rör ihop med ägg, maizena och ströbröd.
  6. Forma 6 burgare och grilla 2 minuter på varje sida tills det blivit en fin yta. Använd ett non-sticknät eller en så kallad grillplåt.
  7. Servera med tillbehören och grillat surdegsbröd.


Passar till mycket

Under senare år har vi verkligen omfamnat halloumiosten i de svenska köken, där den nu tagit sin helt självklara plats.

Den härligt och karakteristiskt lite gnisslande osten är som gjord för att steka, fritera eller grilla. Och vi är många som snabbt lärt oss att använda den i många goda sammanhang.

I en somrig sallad, på varma smörgåsar, i en pasta – eller så här års som ett perfekt vegetariskt alternativ eller komplement till köttet i en hamburgare.   

Tillverkning med anor

Historien bakom halloumin föddes redan på 1200-talet, när cypriotiska får- och getbönder började ysta osten. Den traditionella halloumin är gjord just på får- och getmjölk eftersom inga andra mjölkdjur fanns på ön Cypern.

Först på 1950-talet kom kossorna till ön och med det ökade tillgången på mjölk. Då började man blanda i komjölk. Idag är halloumi som är tillverkad av ko- får- och getmjölk den allra vanligaste varianten.

Klassiskt hantverk

Halloumi är i de flesta av världens länder ett skyddat varumärke. Det innebär att äkta halloumi endast får tillverkas på Cypern av mjölk som producerats på ön. Cypern har en pågående ansökan om att ursprungsskydda Halloumi inom EU, så kallat P.D.O. (Protected Designation of Origin).

En äkta halloumi är också handgjord och smaksatt med mynta enligt klassiskt cypriotiskt recept. Den karaktäristiska formen är ett resultat av att osten viks för hand. Och om du vill tillaga den på mest traditionellt vis, gör som cyprioterna: dela osten och grilla den i halvor, för att därefter skiva den.

Vi bjuder på fler goda recept med halloumi

Grillad halloumi med zucchini och citron 

Rostade rödbetor med halloumi och bönor

Grillad halloumi med spenat- och hasselnötssallad

Sugen på att upptäcka fler härliga recept med ostar inom medelhavsköket? Kika här!

 

Goda tips:

  • Tärna, stek och blanda med bönor, blomkål, rårivna morötter, olivolja och vinäger.
  • Halloumi är supergott tillsammans med ugnsbakade eller nykokta rödbetor.
  • Minska din köttkonsumtion genom att byta ut exempelvis korven/köttfärs mot halloumi.

 

Få mer inspiration

Prenumerera på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här!