
Smakrik grekisk fetaost – knepet som lyfter sommarmaten
Traditionell fetaost från Grekland är en lika populär som mångfacetterad kompis i köket.
Stekt eller grillad – halloumi är god i allt från sallader till burgare. Den traditionella osten från Cypern är ett smakrikt och säkert kort för dig som vill ha ett spännande vegetariskt alternativ. I recepten bjuder vi på somriga smaker från medelhavsköket.
Halloumiburgare med avokado och picklad lök
6 burgare
Halloumiburgare
400 g zucchini
2 tsk salt
100 g morot
2 frp Zeta Halloumi, 150 g
6 bitar Zeta Soltorkade tomater strimlade eller 1/2 frp Zeta Soltorkade tomater Classico
2 ägg
1/2 dl Maizena
1 dl ströbröd
6 skivor surdegsbröd, delade
2 st mogna avokado
Picklad rödlök (gör gärna dagen innan. Håller ca 10 dagar i kylskåp)
2 skivade rödlökar
1 1/2 dl Zeta Vitvinsvinäger
1 dl vatten
1/2 dl strösocker
1 lagerblad
Tomatsalsa
4 urgröpta och tärnade tomater
1 hackad knipplök
1/2 kruka basilika, de plockade bladen
1 msk Zeta Vitvinsvinäger
2-3 msk Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Medio
salt
svartpeppar
Passar till mycket
Under senare år har vi verkligen omfamnat halloumiosten i de svenska köken, där den nu tagit sin helt självklara plats.
Den härligt och karakteristiskt lite gnisslande osten är som gjord för att steka, fritera eller grilla. Och vi är många som snabbt lärt oss att använda den i många goda sammanhang.
I en somrig sallad, på varma smörgåsar, i en pasta – eller så här års som ett perfekt vegetariskt alternativ eller komplement till köttet i en hamburgare.
Tillverkning med anor
Historien bakom halloumin föddes redan på 1200-talet, när cypriotiska får- och getbönder började ysta osten. Den traditionella halloumin är gjord just på får- och getmjölk eftersom inga andra mjölkdjur fanns på ön Cypern.
Först på 1950-talet kom kossorna till ön och med det ökade tillgången på mjölk. Då började man blanda i komjölk. Idag är halloumi som är tillverkad av ko- får- och getmjölk den allra vanligaste varianten.
Klassiskt hantverk
Halloumi är i de flesta av världens länder ett skyddat varumärke. Det innebär att äkta halloumi endast får tillverkas på Cypern av mjölk som producerats på ön. Cypern har en pågående ansökan om att ursprungsskydda Halloumi inom EU, så kallat P.D.O. (Protected Designation of Origin).
En äkta halloumi är också handgjord och smaksatt med mynta enligt klassiskt cypriotiskt recept. Den karaktäristiska formen är ett resultat av att osten viks för hand. Och om du vill tillaga den på mest traditionellt vis, gör som cyprioterna: dela osten och grilla den i halvor, för att därefter skiva den.
Grillad halloumi med zucchini och citron
Rostade rödbetor med halloumi och bönor
Grillad halloumi med spenat- och hasselnötssallad
Sugen på att upptäcka fler härliga recept med ostar inom medelhavsköket? Kika här!
Goda tips:
Få mer inspiration
Prenumerera på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här!
Traditionell fetaost från Grekland är en lika populär som mångfacetterad kompis i köket.
Stekt eller grillad – halloumi är god i allt från sallader till burgare.
Skapa ett smakmöte mellan Italien och Sverige
Från italienska trattorior till ditt eget kök – vinäger är kockarnas hemliga knep.
Glutenfritt – utan att kompromissa med smaken.
Burrata har seglat upp som en riktig favorit – från italiensk ostspecialitet till trendig delikatess.
Pinsan är den nya favoriten i köket som snabbt har blivit ett måste för alla matälskare. Dessutom passar den perfekt till både vardag och fest. Här bjuder vi på några recept och goda nyheter som passar till hösten.
Oavsett om den serveras med en smakrik tomatsås, krämig pesto eller bara en skvätt olivolja, är pasta en stor favorit. Här är tipsen och recepten som lär dig att koka och servera pasta som en sann italienare.
Risotton är omtyckt över hela världen. Genom att anpassa smaksättningen efter säsong får du inte bara den bästa smaken, utan också en risotto som speglar årstidens bästa råvaror. Så här väljer du rätt ris och lyckas med tillagningen.
Ge dina vardagsrätter en smak av Italien. Har du koll på vilka enkla, men kraftfulla smaksättare som du alltid borde ha hemma?
En aperitivo kan vara ett alldeles eget tillfälle eller bara början på en lång, härlig kväll. Få inspiration och bjud in till din alldeles egna italienska afton med goda, enkla recept.
Pastan utgör, med sin långa historia, en hörnpelare i den italienska måltiden och den italienska matkulturen.
Det finns flera olika sorters olivoljor, men vilken passar egentligen bäst?
Lite lyxigare och lite festligare. Det är något alldeles speciellt med helgmaten.
Den kanske mest klassiska av italienska desserter är ett recept på glädje.
Skapa ett mästarmöte mellan Italien och Sverige.
Stekt eller grillad. Halloumi är god i mängder med rätter – från sallader till hamburgare.
Här har vi inspirerats av Grekland och smaksatt salladen med grönsaker, ljummen paprikasås och ljuvligt god fetaost.
Smygstarta våren med den här fräscha salladen, där den mjuka krämiga buffelmozzarellan fått sällskap av nygrillade grönsaker och knapriga chips av prosciutto.