
Vinägern som lyfter varje rätt – så smaksätter du som i Italien
Från italienska trattorior till ditt eget kök – vinäger är kockarnas hemliga knep.
Risotton är omtyckt över hela världen. Genom att anpassa smaksättningen efter säsong får du inte bara den bästa smaken, utan också en risotto som speglar årstidens bästa råvaror. Så här väljer du rätt ris och lyckas med tillagningen.
Risotto kräver både omsorg och tid i köket och har sin historia i de norra risproducerande delarna av Italien. Den italienska klassikern lagas genom att riset rörs på ett varsamt sätt i grytan, tillsammans med olika ingredienser som buljong, vin, lök och parmesan för att skapa en krämig konsistens. Maträtten är lätt att anpassa till olika smaker och tillfällen. Under sommaren kan du använda solmogna tomater, basilika och zucchini för en mer livlig och färgglad risotto. När hösten kommer är det dags att dra nytta av de jordiga smakerna från svamp, pumpa och rosmarin, vilket ger risotton en djup och rustik karaktär.
Knepet för en krämig risotto
Att servera risotto är ett sätt att visa kärlek och omtanke för sin familj och vänner. Den italienska nationalrätten tillagas traditionellt med de genuina rissorterna Carnaroli eller Arborio, som inte bör förväxlas med Avorioris. Det är tack vare den höga stärkelsehalten i Carnaroliris och Arborioris som risotton får sin karakteristiska kombination av perfekt tuggmotstånd och len krämighet.
Det är väldigt viktigt att använda ett ris som har de rätta egenskaperna för att få en risotto med bra konsistens och smak. Riset ska hålla ihop, dra åt sig vätska och smak men samtidigt släppa stärkelse för att ge krämighet. Dessutom ska riskornet ha en stabil kärna som ger ett litet tuggmotstånd, det vill säga ”al dente”. I Italien finns det flera olika sorter att välja mellan – men det är tre som anses vara de allra bästa; Arborio, Carnaroli och Vialone Nano.
Ingredienser 4 portioner
2 schalottenlökar finhackade
1 dl Zeta Extra jungfruolivolja Classico
3 dl Zeta Casa Di Luca Arborioris eller Zeta Casa Di Luca Carnaroliris
2 dl Zeta Matlagningsvin vitt eller torrt vitt vin
1 liter kycklingbuljong varm
2 dl (60g) Zeta Parmigiano Reggiano 14 mån finriven
Salt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
Tips för en lyckad risotto
- Välj ett risottoris av bra kvalitet.
- Fräs lök i rikligt med olivolja, löken ska inte få färg.
- Höj temperaturen och fräs riset med löken i oljan. Då öppnar sig ytan på riskornet och den kommer att släppa ut stärkelse som gör risotton krämig.
- Tillsätt vinet och låt det koka in.
- Börja med att mata med varm buljong – tillsätt lite i taget och rör hela tiden för att få maximal krämighet.
- Smaka av regelbundet och när riset är mjukt men fortfarande har en liten hård kärna tar du bort den från värmen och rör ner osten.
- Risotton får inte vara för tjock och stabbig. Späd då med mer buljong. Italienarna säger att den ska vara ”Al onda” och det betyder att det ska kunna gå som en våg genom risotton när du vickar på tallriken.
Risotto är en klassisk italiensk rätt som får sin krämighet från riset. Passar extra bra att servera i höst.
För att göra typisk italiensk risotto behövs ett riktigt risottoris. En italienare skulle definitivt tipsa om två sorters ris; Arborio som har större gryn och som ger en krämig risotto och Carnaroli som är något mindre i storlek och ger en risotto med det perfekta tuggmotståndet.
1. Arborio
Det här riset är det vanligaste risottoriset. Arborio är ett bra ris och i Italien är det klassificerat som Super Selezionato – ”garanterat bästa sortering”. Arboriogrynet sväller vid tillagning och har utmärkta al dente-egenskaper och tillför en underbar krämighet.
2. Carnaroli – Il Re dei Risi
Anses av många vara det bästa riset till risotto. Det ger en krämig risotto samtidigt som riskornet behåller sin form och har fin fast konsistens efter tillagning.
3. Carnaroli Cá del Cru Gran Riserva
Det här är ett unikt och exklusivt ris. Förutom att det är av sorten Carnaroli, är det också lufttorkat i två år innan det har polerats. Den långa torkningen ger extra mycket smak och risotton smakar precis som förr i tiden, då allt ris polerades för hand.
Risotto med klassiska italienska smaker som citron, selleri och svartrot. Servera den krämiga risotton som tillhör till en gryta eller som ensam maträtt.
En lyxigare saffransrisotto med skaldjur och gremolata. Med pilgrimsmusslor och blåmusslor blir det en härlig smakkombination.
Varannan vecka får du nya erbjudanden, enkla vardagsrecept och tips för en smartare och godare vardag i Zetas nyhetsbrev. Läs mer här.
Från italienska trattorior till ditt eget kök – vinäger är kockarnas hemliga knep.
Glutenfritt – utan att kompromissa med smaken.
Burrata har seglat upp som en riktig favorit – från italiensk ostspecialitet till trendig delikatess.
Oavsett om den serveras med en smakrik tomatsås, krämig pesto eller bara en skvätt olivolja, är pasta en stor favorit. Här är tipsen och recepten som lär dig att koka och servera pasta som en sann italienare.
Pinsan är den nya favoriten i köket som snabbt har blivit ett måste för alla matälskare. Dessutom passar den perfekt till både vardag och fest. Här bjuder vi på några recept och goda nyheter som passar till hösten.
En aperitivo kan vara ett alldeles eget tillfälle eller bara början på en lång, härlig kväll. Få inspiration och bjud in till din alldeles egna italienska afton med goda, enkla recept.
Ge dina vardagsrätter en smak av Italien. Har du koll på vilka enkla, men kraftfulla smaksättare som du alltid borde ha hemma?
Risotton är omtyckt över hela världen. Genom att anpassa smaksättningen efter säsong får du inte bara den bästa smaken, utan också en risotto som speglar årstidens bästa råvaror. Så här väljer du rätt ris och lyckas med tillagningen.
Pastan utgör, med sin långa historia, en hörnpelare i den italienska måltiden och den italienska matkulturen.
Det finns flera olika sorters olivoljor, men vilken passar egentligen bäst?
Lite lyxigare och lite festligare. Det är något alldeles speciellt med helgmaten.
Den kanske mest klassiska av italienska desserter är ett recept på glädje.
Skapa ett mästarmöte mellan Italien och Sverige.
Stekt eller grillad. Halloumi är god i mängder med rätter – från sallader till hamburgare.
Här har vi inspirerats av Grekland och smaksatt salladen med grönsaker, ljummen paprikasås och ljuvligt god fetaost.
Smygstarta våren med den här fräscha salladen, där den mjuka krämiga buffelmozzarellan fått sällskap av nygrillade grönsaker och knapriga chips av prosciutto.