
Smakrik grekisk fetaost – knepet som lyfter sommarmaten
Traditionell fetaost från Grekland är en lika populär som mångfacetterad kompis i köket.
Skapa ett smakmöte mellan Italien och Sverige. Servera en parmesanpaj som tillbehör till kräftorna – ostens sälta och långa eftersmak passar perfekt under den svenska augustimånen.
Tid 1 tim 40 min
Smakrik parmesanostpaj passar bra som tillbehör på till exempel kräftskivan. Går även utmärkt att servera som huvudrätt med en härlig sallad.
4-6 portioner
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 krm salt
150 g smör, rumstempererat
2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico
1 msk vatten, kallt
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl Zeta Mascarpone
250 g Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån, riven
Gör så här:
Lite parmesan kan göra underverk i köket – men det är bara den äkta varan som får kallas Parmigiano Reggiano. Här är allt du behöver veta om Italiens stolta smakikon.
En ost med historia och karaktär
Parmigiano Reggiano är känd för sin distinkta smak, nötiga arom och unika konsistens. Den tillverkas enligt hantverksmetoder som har fulländats i nästan tusen år. Men hur vet du att det är äkta parmesan?
Skyddat ursprung och strikt kontroll
För att få bära namnet Parmigiano Reggiano måste osten tillverkas av noggrant utvald mjölk och genomgå en kontrollerad process – från ystning till lagring. All produktion måste ske i ett avgränsat område i de italienska provinserna Parma, Reggio Emilia, Modena samt mindre del av Bologna och Mantova.
Hemligheten bakom smaken
Den rika smaken kommer från opastöriserad mjölk, långsam lagring och helt naturliga ingredienser: mjölk, salt och löpe. Inga tillsatser tillåts. Mjölken hämtas från kor som bara äter gräs och hö från lokala gårdar – och mjölken måste nå mejeriet inom två timmar efter mjölkning.
Varje osthjul ska lagras i minst 12 månader och sen noga smaktestas och kontrolleras. Först när äktheten har testats och bevisats av en kontrollant får den sin stämpel: Parmigiano Reggiano.
En smak som lyfter allt
Den långsamma mognaden ger en ost med tydlig sälta, rik umami och lång eftersmak. Riv den över pasta, använd i matlagning eller njut den som den är – gärna med några droppar balsamico.
Så väljer du rätt parmesan
En parmesanost med kortare lagringstid har fina smältegenskaper – perfekt till varm matlagning som paj, risotto och gratäng. Parmesan som har lagrats längre är ännu mer smakrik – toppen att riva över pasta, sallad eller att ha på ostbrickan.
Tips!
Spara hela kanten, det är ost ända ut. Koka kanten i en gryta eller soppa, som en umamirik smaksättare.
Följ med bakom kulisserna när parmesan blir till!
Här bjuder vi på fler goda recept med parmesan
Bruschetta med tomat, basilika och parmesan
Ugnsbakad aubergine med tomatsås och parmesan
Fler goda recept med parmesan hittar du här
Få tips och inspiration
Prenumerera på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här!
Traditionell fetaost från Grekland är en lika populär som mångfacetterad kompis i köket.
Stekt eller grillad – halloumi är god i allt från sallader till burgare.
Skapa ett smakmöte mellan Italien och Sverige
Från italienska trattorior till ditt eget kök – vinäger är kockarnas hemliga knep.
Glutenfritt – utan att kompromissa med smaken.
Burrata har seglat upp som en riktig favorit – från italiensk ostspecialitet till trendig delikatess.
Pinsan är den nya favoriten i köket som snabbt har blivit ett måste för alla matälskare. Dessutom passar den perfekt till både vardag och fest. Här bjuder vi på några recept och goda nyheter som passar till hösten.
Oavsett om den serveras med en smakrik tomatsås, krämig pesto eller bara en skvätt olivolja, är pasta en stor favorit. Här är tipsen och recepten som lär dig att koka och servera pasta som en sann italienare.
Risotton är omtyckt över hela världen. Genom att anpassa smaksättningen efter säsong får du inte bara den bästa smaken, utan också en risotto som speglar årstidens bästa råvaror. Så här väljer du rätt ris och lyckas med tillagningen.
Ge dina vardagsrätter en smak av Italien. Har du koll på vilka enkla, men kraftfulla smaksättare som du alltid borde ha hemma?
En aperitivo kan vara ett alldeles eget tillfälle eller bara början på en lång, härlig kväll. Få inspiration och bjud in till din alldeles egna italienska afton med goda, enkla recept.
Pastan utgör, med sin långa historia, en hörnpelare i den italienska måltiden och den italienska matkulturen.
Det finns flera olika sorters olivoljor, men vilken passar egentligen bäst?
Lite lyxigare och lite festligare. Det är något alldeles speciellt med helgmaten.
Den kanske mest klassiska av italienska desserter är ett recept på glädje.
Skapa ett mästarmöte mellan Italien och Sverige.
Stekt eller grillad. Halloumi är god i mängder med rätter – från sallader till hamburgare.
Här har vi inspirerats av Grekland och smaksatt salladen med grönsaker, ljummen paprikasås och ljuvligt god fetaost.
Smygstarta våren med den här fräscha salladen, där den mjuka krämiga buffelmozzarellan fått sällskap av nygrillade grönsaker och knapriga chips av prosciutto.