Annons
Innehåll från Zeta

Parmesan höjer smaken på kräftskivan

Skapa ett smakmöte mellan Italien och Sverige. Servera en parmesanpaj som tillbehör till kräftorna – ostens sälta och långa eftersmak passar perfekt under den svenska augustimånen.

Parmesanostpaj

Tid 1 tim 40 min

Smakrik parmesanostpaj passar bra som tillbehör på till exempel kräftskivan. Går även utmärkt att servera som huvudrätt med en härlig sallad.

4-6 portioner

2,5 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

1 krm salt

150 g smör, rumstempererat

2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico

1 msk vatten, kallt

3 ägg

2 dl mjölk

1 dl Zeta Mascarpone

250 g Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån, riven

 

Gör så här:

  1. Arbeta ihop mjölsorterna och saltet med smöret, använd gärna fingrarna.
  2. Tillsätt olivolja och vatten och arbeta till en smidig deg. Låt den gärna vila i kylen ca 30 minuter.
  3. Tryck ut degen i en pajform (diameter 24 cm) med löstagbar kant. Gör degkanten ca 3 cm hög. Förgrädda botten i 175 grader i 15 minuter. Låt svalna.
  4. Värm mjölken lite och rör i mascarponeosten och riven parmesan. Låt svalna.
  5. Knäck äggen i en skål eller bunke och vispa upp. Vispa sedan i ostblandningen.
  6. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 150 grader till den fått fin färg och stannat. Det tar cirka 40 minuter.

Så känner du igen äkta Parmigiano Reggiano     

Lite parmesan kan göra underverk i köket – men det är bara den äkta varan som får kallas Parmigiano Reggiano. Här är allt du behöver veta om Italiens stolta smakikon.

En ost med historia och karaktär
Parmigiano Reggiano är känd för sin distinkta smak, nötiga arom och unika konsistens. Den tillverkas enligt hantverksmetoder som har fulländats i nästan tusen år. Men hur vet du att det är äkta parmesan?

Skyddat ursprung och strikt kontroll
För att få bära namnet Parmigiano Reggiano måste osten tillverkas av noggrant utvald mjölk och genomgå en kontrollerad process – från ystning till lagring. All produktion måste ske i ett avgränsat område i de italienska provinserna Parma, Reggio Emilia, Modena samt mindre del av Bologna och Mantova.

Hemligheten bakom smaken
Den rika smaken kommer från opastöriserad mjölk, långsam lagring och helt naturliga ingredienser: mjölk, salt och löpe. Inga tillsatser tillåts. Mjölken hämtas från kor som bara äter gräs och hö från lokala gårdar – och mjölken måste nå mejeriet inom två timmar efter mjölkning.
Varje osthjul ska lagras i minst 12 månader och sen noga smaktestas och kontrolleras. Först när äktheten har testats och bevisats av en kontrollant får den sin stämpel: Parmigiano Reggiano.

En smak som lyfter allt
Den långsamma mognaden ger en ost med tydlig sälta, rik umami och lång eftersmak. Riv den över pasta, använd i matlagning eller njut den som den är – gärna med några droppar balsamico.

 

Så väljer du rätt parmesan

En parmesanost med kortare lagringstid har fina smältegenskaper – perfekt till varm matlagning som paj, risotto och gratäng. Parmesan som har lagrats längre är ännu mer smakrik – toppen att riva över pasta, sallad eller att ha på ostbrickan.

Tips! 

Spara hela kanten, det är ost ända ut. Koka kanten i en gryta eller soppa, som en umamirik smaksättare.

Följ med bakom kulisserna när parmesan blir till!

Här bjuder vi på fler goda recept med parmesan

Bruschetta med tomat, basilika och parmesan 

Caesarsallad med krutonger

Ugnsbakad aubergine med tomatsås och parmesan

Fler goda recept med parmesan hittar du här

 

Få tips och inspiration

Prenumerera på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här!