Annons
Innehåll från Zeta

Njut av aperitivo – din guide till italienskt småplock

En aperitivo kan vara ett alldeles eget tillfälle eller bara början på en lång, härlig kväll. Få inspiration och bjud in till din alldeles egna italienska afton med goda, enkla recept.

En aperitivo kan vara ett alldeles eget tillfälle eller bara början på en lång, härlig kväll. Få inspiration och bjud in till din alldeles egna italienska afton med goda, enkla recept.

För det spontana hänget eller som plockmat före middagen. Aperitivo är det enkla italienska sättet att umgås. Koppla av med vänner och familj tillsammans med något gott att äta och dricka genom att duka upp dina favoriter och häll upp något gott i glasen. En burk oliver eller kanske crostini med din favoritcrème – du bestämmer vad din aperitivo ska bestå av.

Under hösten kan du anpassa den italienska traditionen för att passa säsongens aktiviteter och skapa en mysig och inbjudande atmosfär. Plocka gärna in smaker från höstens skörd, som äpplen, svamp, kastanjer och rotfrukter.

Varm bruschetta med burrata

Ugnsrostad bruschetta som toppas med krämig burrata, ugnsbakade tomatklyftor och färsk basilika.

Låt vänner och familj njuta av italiensk afton med ett enkelt småplock som imponerar.

Ingredienser 6 portioner

1 baguette
2 frp Zeta Burrata eller Zeta Mozzarella Di Bufala Campana
250 g körsbärstomater, halverade
3 1/2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Medio
Salt
Nymalen peppar
1/2 dl rostade osaltade pistagenötter
Färsk basilika

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär baguette i tunna skivor och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper.
3. Ringla över olivolja. Sätt in i ugnen i cirka 10 minuter eller tills bröden fått fin färg.
4. Rosta pistagenötterna i en torr stekpanna. Hacka dem grovt.
5. Dela burratan med en gaffel eller riv buffelmozzarellan med fingrarna och lägg upp på bröden.
6. Garnera med tomater, citronskal och pistagenötter.
7. Salta och peppra, garnera med basilika.

3 anledningar till att bjuda på en aperitivo

  1. Stor variation, många smaker

Lite enklare plockmat innan middagen hör hemma i den italienska kulturen och som tur är finns det oändligt många olika smaker att upptäcka för att få variation. En god aperitivo kan till exempel bestå av en lagrad parmesanost, salami, prosciutto di parma och marinerade kronärtskockor.

  1. Går snabbt att tillaga

En aperitivo går snabbt att plocka ihop och behöver inte vara avancerat för att det ska bli gott. Ta en bit surdegsbröd med en god tapenade eller duka fram saftiga oliver och en god ost. Snabbt, enkelt och gott!

  1. Både för lilla och stora sällskapet

Aperitivo passar både det lilla och stora sällskapet och går att göra både till vardags och fest. Passa på att prova något nytt till helgen när du har lite mer tid, och njut av dina vardagsfavoriter när det ska gå extra snabbt.

Varma oliver med vitlök och oregano

Ugnsbakade oliver med färska kryddor. Perfekt som småplock före maten.

Ingredienser

1 burk Zeta Kalamataoliver urkärnade, 370 g
2 vitlöksklyftor, skivade
5 kvistar färsk oregano
1 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Låt oliverna rinna av och lägg dem i en ugnsfast form.
    3. Fördela vitlöken och oreganon och vänd ihop med olivoljan.
    4. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter tills oliverna blivit lite skrynkliga.
    5. Garnera med några färska oreganoblad.

Flera goda recept på aperitivo

Nygräddad pinsa, mini-burrata, tapenade på svarta oliver, soltorkade tomater och crème av kronärtskocka och soltorkad tomat.

Lyxig charkbricka – se recept här

Enkel olivoljedipp som är fantastiskt god – se recept här

Ostbricka med aperitivokex – se recept här

Få tips och nya recept

Varannan vecka får du nya erbjudanden, enkla vardagsrecept och tips för en smartare och godare vardag i Zetas nyhetsbrev. Läs mer här.