
Vinägern som lyfter varje rätt – så smaksätter du som i Italien
Från italienska trattorior till ditt eget kök – vinäger är kockarnas hemliga knep.
En aperitivo kan vara ett alldeles eget tillfälle eller bara början på en lång, härlig kväll. Få inspiration och bjud in till din alldeles egna italienska afton med goda, enkla recept.
En aperitivo kan vara ett alldeles eget tillfälle eller bara början på en lång, härlig kväll. Få inspiration och bjud in till din alldeles egna italienska afton med goda, enkla recept.
För det spontana hänget eller som plockmat före middagen. Aperitivo är det enkla italienska sättet att umgås. Koppla av med vänner och familj tillsammans med något gott att äta och dricka genom att duka upp dina favoriter och häll upp något gott i glasen. En burk oliver eller kanske crostini med din favoritcrème – du bestämmer vad din aperitivo ska bestå av.
Under hösten kan du anpassa den italienska traditionen för att passa säsongens aktiviteter och skapa en mysig och inbjudande atmosfär. Plocka gärna in smaker från höstens skörd, som äpplen, svamp, kastanjer och rotfrukter.
Ugnsrostad bruschetta som toppas med krämig burrata, ugnsbakade tomatklyftor och färsk basilika.
Låt vänner och familj njuta av italiensk afton med ett enkelt småplock som imponerar.
Ingredienser 6 portioner
1 baguette
2 frp Zeta Burrata eller Zeta Mozzarella Di Bufala Campana
250 g körsbärstomater, halverade
3 1/2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Medio
Salt
Nymalen peppar
1/2 dl rostade osaltade pistagenötter
Färsk basilika
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär baguette i tunna skivor och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper.
3. Ringla över olivolja. Sätt in i ugnen i cirka 10 minuter eller tills bröden fått fin färg.
4. Rosta pistagenötterna i en torr stekpanna. Hacka dem grovt.
5. Dela burratan med en gaffel eller riv buffelmozzarellan med fingrarna och lägg upp på bröden.
6. Garnera med tomater, citronskal och pistagenötter.
7. Salta och peppra, garnera med basilika.
Lite enklare plockmat innan middagen hör hemma i den italienska kulturen och som tur är finns det oändligt många olika smaker att upptäcka för att få variation. En god aperitivo kan till exempel bestå av en lagrad parmesanost, salami, prosciutto di parma och marinerade kronärtskockor.
En aperitivo går snabbt att plocka ihop och behöver inte vara avancerat för att det ska bli gott. Ta en bit surdegsbröd med en god tapenade eller duka fram saftiga oliver och en god ost. Snabbt, enkelt och gott!
Aperitivo passar både det lilla och stora sällskapet och går att göra både till vardags och fest. Passa på att prova något nytt till helgen när du har lite mer tid, och njut av dina vardagsfavoriter när det ska gå extra snabbt.
Ugnsbakade oliver med färska kryddor. Perfekt som småplock före maten.
Ingredienser
1 burk Zeta Kalamataoliver urkärnade, 370 g
2 vitlöksklyftor, skivade
5 kvistar färsk oregano
1 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico
Gör så här:
Nygräddad pinsa, mini-burrata, tapenade på svarta oliver, soltorkade tomater och crème av kronärtskocka och soltorkad tomat.
Varannan vecka får du nya erbjudanden, enkla vardagsrecept och tips för en smartare och godare vardag i Zetas nyhetsbrev. Läs mer här.
Från italienska trattorior till ditt eget kök – vinäger är kockarnas hemliga knep.
Glutenfritt – utan att kompromissa med smaken.
Burrata har seglat upp som en riktig favorit – från italiensk ostspecialitet till trendig delikatess.
Oavsett om den serveras med en smakrik tomatsås, krämig pesto eller bara en skvätt olivolja, är pasta en stor favorit. Här är tipsen och recepten som lär dig att koka och servera pasta som en sann italienare.
Pinsan är den nya favoriten i köket som snabbt har blivit ett måste för alla matälskare. Dessutom passar den perfekt till både vardag och fest. Här bjuder vi på några recept och goda nyheter som passar till hösten.
En aperitivo kan vara ett alldeles eget tillfälle eller bara början på en lång, härlig kväll. Få inspiration och bjud in till din alldeles egna italienska afton med goda, enkla recept.
Ge dina vardagsrätter en smak av Italien. Har du koll på vilka enkla, men kraftfulla smaksättare som du alltid borde ha hemma?
Risotton är omtyckt över hela världen. Genom att anpassa smaksättningen efter säsong får du inte bara den bästa smaken, utan också en risotto som speglar årstidens bästa råvaror. Så här väljer du rätt ris och lyckas med tillagningen.
Pastan utgör, med sin långa historia, en hörnpelare i den italienska måltiden och den italienska matkulturen.
Det finns flera olika sorters olivoljor, men vilken passar egentligen bäst?
Lite lyxigare och lite festligare. Det är något alldeles speciellt med helgmaten.
Den kanske mest klassiska av italienska desserter är ett recept på glädje.
Skapa ett mästarmöte mellan Italien och Sverige.
Stekt eller grillad. Halloumi är god i mängder med rätter – från sallader till hamburgare.
Här har vi inspirerats av Grekland och smaksatt salladen med grönsaker, ljummen paprikasås och ljuvligt god fetaost.
Smygstarta våren med den här fräscha salladen, där den mjuka krämiga buffelmozzarellan fått sällskap av nygrillade grönsaker och knapriga chips av prosciutto.