Annons
Innehåll från Zeta

Koka och laga pasta som italienarna – så lyckas du i köket

Oavsett om den serveras med en smakrik tomatsås, krämig pesto eller bara en skvätt olivolja, är pasta en stor favorit. Här är tipsen och recepten som lär dig att koka och servera pasta som en sann italienare.

Pasta är mer än bara mat i Italien, och för många italienare är en dag utan pasta otänkbar. Vilken pastarätt de lagar beror ofta på lokala traditioner och geografiskt läge. I norra Italien används ofta ägg i pastadegen, vilket ger en tunn, spänstig pasta som serveras med köttragu eller ostsås. I södra Italien är pastan oftast gjord på mjöl och vatten, och serveras med såser baserade på tomater, grönsaker eller skaldjur.

Att koka pasta är inte svårt, men några knep kan vara bra att ha med sig. Ett vanligt misstag är att man har för lite vatten i kastrullen till pastakoket. Det kan göra att pastan klibbar ihop. Fyll därför en stor kastrull med mycket vatten, det gör att kokningen inte avstannar när du lägger i den kalla pastan och du får ett jämnare resultat.

Koktiden beror på pastans form och tjocklek, men ofta kokas den lite för länge. Prova istället att koka pastan en minut kortare än vad som står på paketet för ett bra tuggmotstånd. Vill du servera pasta på italienskt vis? Då ska du blanda ihop såsen och pastan, gärna i en uppvärmd, djup tallrik.  

Så känner du igen en bra pasta

  1. Mer vit än gul i färgen
    Pastan är bakad på fint italienskt durumvete, med en högre proteinhalt som tillför pastan mer smak och spänst.
  2. Ytan ser sträv och lite räfflad ut
    Pastan har formats genom bronsvalsar, vilket ger en sträv och ruggad yta. Det gör att pastan bättre fångar upp den goda såsen och ger en äkta italiensk smakupplevelse.
  3. Pastan behåller spänsten måltiden igenom
    Proteinhalten är hög, något som också ger goda kokegenskaper. Kom ihåg att alltid koka den al dente så att pastan behåller sin spänst och smak.

Pasta all’Arrabiata

Klassisk italiensk pasta i tomatsås med sting från färsk chili och vitlök. Perfekt pasta att tillaga när du har ont om tid och behöver något lättlagat riktigt gott.

Ingredienser 4 portioner

1 frp Zeta Tortiglioni Casa di Luca
5 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finhackad
2 msk Ardita/Zeta tomatpuré
1 frp krossade tomater
Zeta Extra jungfruolivolja Classico
2 msk bladpersilja, finhackad
Salt
Nymalen svartpeppar
Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån, färskriven

Gör så här:

  1. Fräs vitlök och chili i olivolja.
  2. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa ytterligare 1 minut så att tomatpurén ”rostas” och får mer smak.
  3. Tillsätt krossade tomater och krydda med salt och peppar.
  4. Låt puttra i cirka 15 minuter.
  5. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  6. Häll av pastavattnet men spara ca 1 dl i kastrullen.
  7. Blanda pastan väl med såsen direkt i pannan.
  8. Späd eventuellt med pastavatten om rätten känns för torr.
  9. Serveras med persilja och riven parmesan.

Vilken pastasort ska du välja?

Zeta erbjuder ett brett sortiment av pasta. Skruvar, rör, spaghetti och flera varianter av pasta gjord på ägg, såsom till exempel Pappardelle, Tagliatelle och Fettucine.

Perfekt för krämiga såser
Spaghetti, Pappardelle och Fettuccine är några av de långa pastasorterna. Långa pastastrån fångar upp såsen i lagom mängd och ger en större smakupplevelse. De passar bäst till finfördelade krämiga såser, till exempel Bolognese, Carbonara eller skaldjurspasta.

Till kött och grönsaker
Penne, Tortiglioni och Mezze Maniche är några exempel på rörformad kort pasta. En räfflad yta tillsammans med rörformen passar bäst till fylliga såser, pastasallader och såser med större bitar av kött och grönsaker.

För släta såser
Strozzapreti och Fusilli är formade som skruvar. Formen på pastaskruvarna passar bra till släta såser som till exempel pesto eller en tomatsås med oliver och parmesan.

Koka pasta som en italienare

  1. Koka upp rikligt med vatten och salta.
  2. Rör om så att pastan inte kokar ihop.
  3. Koka pastan 1 minut kortare än vad som står på paketet.
  4. Ta undan ca 1 dl av pastavattnet, om du vill spä ut såsen.
  5. Vänd ner pastan i den varma såsen, låt bli varmt en minut.
  6. Servera som i Italien – al dente och med sås och pasta väl blandat.
  7. Ringla din godaste olivolja över pastan och riv parmesan på toppen.

Se fler goda pastarecept

Pasta Rigatini Quadri med brysselkål och valnötter – se recept här

Kålsäsong betyder smakrika, billiga pastarätter som går snabbt att laga. Chili, vitlök och sardeller är en ypperlig bas till ”vegetariska” rätter.

Matig kycklingsgryta med risoni – se recept här

En värmande och mustig kycklingsoppa med risoni passar perfekt som middag en kylig höstdag. Servera med pesto och ostgratinerat surdegsbröd. Blir det soppa över och den värms upp nästa dag har smakerna utvecklats ännu mer.

Pasta Carbonara – se recept här

En klassisk och älskad italiensk pastarätt! Härligt krämig spaghetti som serveras med knaperstekt guanciale och rikligt med pecorino.

Vegetarisk lasagne med basilikaricotta – se recept här

Vegetarisk lasagne med rotfrukter och krämig ricotta smaksatt med basilika. Smakrik lasagne som toppas med färskriven parmesanost och färsk basilika.

Få tips och inspiration

Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.