
Vinägern som lyfter varje rätt – så smaksätter du som i Italien
Från italienska trattorior till ditt eget kök – vinäger är kockarnas hemliga knep.
Oavsett om den serveras med en smakrik tomatsås, krämig pesto eller bara en skvätt olivolja, är pasta en stor favorit. Här är tipsen och recepten som lär dig att koka och servera pasta som en sann italienare.
Pasta är mer än bara mat i Italien, och för många italienare är en dag utan pasta otänkbar. Vilken pastarätt de lagar beror ofta på lokala traditioner och geografiskt läge. I norra Italien används ofta ägg i pastadegen, vilket ger en tunn, spänstig pasta som serveras med köttragu eller ostsås. I södra Italien är pastan oftast gjord på mjöl och vatten, och serveras med såser baserade på tomater, grönsaker eller skaldjur.
Att koka pasta är inte svårt, men några knep kan vara bra att ha med sig. Ett vanligt misstag är att man har för lite vatten i kastrullen till pastakoket. Det kan göra att pastan klibbar ihop. Fyll därför en stor kastrull med mycket vatten, det gör att kokningen inte avstannar när du lägger i den kalla pastan och du får ett jämnare resultat.
Koktiden beror på pastans form och tjocklek, men ofta kokas den lite för länge. Prova istället att koka pastan en minut kortare än vad som står på paketet för ett bra tuggmotstånd. Vill du servera pasta på italienskt vis? Då ska du blanda ihop såsen och pastan, gärna i en uppvärmd, djup tallrik.
Klassisk italiensk pasta i tomatsås med sting från färsk chili och vitlök. Perfekt pasta att tillaga när du har ont om tid och behöver något lättlagat riktigt gott.
Ingredienser 4 portioner
1 frp Zeta Tortiglioni Casa di Luca
5 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finhackad
2 msk Ardita/Zeta tomatpuré
1 frp krossade tomater
Zeta Extra jungfruolivolja Classico
2 msk bladpersilja, finhackad
Salt
Nymalen svartpeppar
Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån, färskriven
Gör så här:
Zeta erbjuder ett brett sortiment av pasta. Skruvar, rör, spaghetti och flera varianter av pasta gjord på ägg, såsom till exempel Pappardelle, Tagliatelle och Fettucine.
Perfekt för krämiga såser
Spaghetti, Pappardelle och Fettuccine är några av de långa pastasorterna. Långa pastastrån fångar upp såsen i lagom mängd och ger en större smakupplevelse. De passar bäst till finfördelade krämiga såser, till exempel Bolognese, Carbonara eller skaldjurspasta.
Till kött och grönsaker
Penne, Tortiglioni och Mezze Maniche är några exempel på rörformad kort pasta. En räfflad yta tillsammans med rörformen passar bäst till fylliga såser, pastasallader och såser med större bitar av kött och grönsaker.
För släta såser
Strozzapreti och Fusilli är formade som skruvar. Formen på pastaskruvarna passar bra till släta såser som till exempel pesto eller en tomatsås med oliver och parmesan.
Koka pasta som en italienare
- Koka upp rikligt med vatten och salta.
- Rör om så att pastan inte kokar ihop.
- Koka pastan 1 minut kortare än vad som står på paketet.
- Ta undan ca 1 dl av pastavattnet, om du vill spä ut såsen.
- Vänd ner pastan i den varma såsen, låt bli varmt en minut.
- Servera som i Italien – al dente och med sås och pasta väl blandat.
- Ringla din godaste olivolja över pastan och riv parmesan på toppen.
Kålsäsong betyder smakrika, billiga pastarätter som går snabbt att laga. Chili, vitlök och sardeller är en ypperlig bas till ”vegetariska” rätter.
En värmande och mustig kycklingsoppa med risoni passar perfekt som middag en kylig höstdag. Servera med pesto och ostgratinerat surdegsbröd. Blir det soppa över och den värms upp nästa dag har smakerna utvecklats ännu mer.
En klassisk och älskad italiensk pastarätt! Härligt krämig spaghetti som serveras med knaperstekt guanciale och rikligt med pecorino.
Vegetarisk lasagne med rotfrukter och krämig ricotta smaksatt med basilika. Smakrik lasagne som toppas med färskriven parmesanost och färsk basilika.
Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.
Från italienska trattorior till ditt eget kök – vinäger är kockarnas hemliga knep.
Glutenfritt – utan att kompromissa med smaken.
Burrata har seglat upp som en riktig favorit – från italiensk ostspecialitet till trendig delikatess.
Oavsett om den serveras med en smakrik tomatsås, krämig pesto eller bara en skvätt olivolja, är pasta en stor favorit. Här är tipsen och recepten som lär dig att koka och servera pasta som en sann italienare.
Pinsan är den nya favoriten i köket som snabbt har blivit ett måste för alla matälskare. Dessutom passar den perfekt till både vardag och fest. Här bjuder vi på några recept och goda nyheter som passar till hösten.
En aperitivo kan vara ett alldeles eget tillfälle eller bara början på en lång, härlig kväll. Få inspiration och bjud in till din alldeles egna italienska afton med goda, enkla recept.
Ge dina vardagsrätter en smak av Italien. Har du koll på vilka enkla, men kraftfulla smaksättare som du alltid borde ha hemma?
Risotton är omtyckt över hela världen. Genom att anpassa smaksättningen efter säsong får du inte bara den bästa smaken, utan också en risotto som speglar årstidens bästa råvaror. Så här väljer du rätt ris och lyckas med tillagningen.
Pastan utgör, med sin långa historia, en hörnpelare i den italienska måltiden och den italienska matkulturen.
Det finns flera olika sorters olivoljor, men vilken passar egentligen bäst?
Lite lyxigare och lite festligare. Det är något alldeles speciellt med helgmaten.
Den kanske mest klassiska av italienska desserter är ett recept på glädje.
Skapa ett mästarmöte mellan Italien och Sverige.
Stekt eller grillad. Halloumi är god i mängder med rätter – från sallader till hamburgare.
Här har vi inspirerats av Grekland och smaksatt salladen med grönsaker, ljummen paprikasås och ljuvligt god fetaost.
Smygstarta våren med den här fräscha salladen, där den mjuka krämiga buffelmozzarellan fått sällskap av nygrillade grönsaker och knapriga chips av prosciutto.