Annons
Innehåll från Zeta

Italienska smaksättare för guldkant på vardagen

Ge dina vardagsrätter en smak av Italien. Har du koll på vilka enkla, men kraftfulla smaksättare som du alltid borde ha hemma?

Italiensk matkultur har länge varit omtyckt, vilket inte är konstigt. Det behöver inte vara så omständligt för att det ska bli gott. Det mesta blir godare när du smaksätter sallad, grönsaker, bönor, fisk eller kött med en vinägrett eller marinad – och variationerna är oändliga. Med en god olivolja och en smakrik vinäger kommer du långt. 

Italienska smaksättare är kärnan i köket och hos Zeta hittar du ett välfyllt skafferi för höstens alla måltider. Genom att använda kapris får du en fin sälta som lyfter rätten utan att dominera, medan parmesan och sardeller tillför en djup umami som lyfter smakerna i vilken rätt som helst. Prova nästa gång du lagar mat.

Pasta Tortiglioni med kapris och grillad paprika

Enkel vardagspasta med klassiska italienska smaker. Toppa med nyriven parmesanost och nymalen svartpeppar för bästa smak.

Ingredienser 4 portioner

1 frp Zeta Tortiglioni Casa di Luca
1 gul lök, hackad
2 stjälkar blekselleri, tärnad
1 stor morot, tärnad
4 vitlöksklyftor, hackade
1/2 dl Zeta Extra jungfruolivolja Classico
6 filéer Zeta Sardeller, hackade
1 frp Zeta Paprika grillad strimlad
1 frp Zeta Kapris små
Salt
Nymalen svartpeppar
1 kruka basilika, hackad
Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån

Gör så här:

  1. Fräs lök, selleri, morot och vitlök i rikligt med olivolja i ca 3 minuter utan att de får färg. 
  2. Fräs med sardellhacket i ytterligare någon minut. 
  3. Häll bort hälften av oljan från den grillade paprikan (men spara den och använd den till exempel i en salladsdressing).
  4. Grovhacka paprika och lägg den och paprikaoljan i stekpannan, tillsätt kapris. Salta och peppra. 
  5. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen, låt rinna av i ett durkslag. 
  6. Blanda pastan med såsen och toppa med basilikan, servera genast tillsammans med nyriven parmigiano reggiano.

Smaksättare som du alltid borde ha hemma

1. Olivolja

Olivolja passar perfekt som matlagningsfett och är en av grundpelarna i medelhavsköket, inte minst det italienska. Olivolja kan användas till mycket, till exempel till stekning, bakning, i vinägrett eller som smaksättare eller krydda. Allt handlar om att välja rätt olja till rätt tillfälle.

Visste du att oliverna till olivolja skördas under hösten och vintern? Oliverna som plockas under hösten, innan de är riktigt mogna, är sprängfyllda med smak och antioxidanter, vilket ger en smakrik och pepprig olivolja. Senare under vintern, från december till februari, skördas mogna oliver med något lägre halt antioxidanter, som ger en mildare olja.

Så väljer du rätt olivolja

För stekning, bakning och ugnsrostning: Välj en mildare olivolja, till exempel Zeta Gentile eller Classico. Dessa milda olivoljor passar även fint att baka med.

Till marinaden och att ringla över maten: Är du ute efter att få det där lilla extra smaklyftet passar en mer smakrik olivolja fint, såsom Zeta Fruttato och Fruttato Intenso.

Till charkuterier och ost: Om du vill lyxa till det; servera Zeta Burrata eller buffelmozzarella tillsammans med en fruktig olivolja från Marche, Zeta Azienda Guerrieri. Den passar fint att ringla över charkuterier, tomatskivor och goda italienska ostar.

2. Vinäger

Syran är en grundsmak som inte bör glömmas. Zetas rödvinsvinäger och vitvinsvinäger ger den rätta touchen till såser, marinader och dressingar. Föredrar du vinäger med lite sötare brytning till grillat kött eller till lagrade ostar passar balsamvinäger fint. Rosé är ett fräscht inslag som funkar lika bra till att pickla rödlök med som till en dessert.

3. Kapris

Den klassiska italienska smaksättaren kapris är given i skafferiet och är pricken över i:et i sås, röra eller gryta. Kapris är plockade blomknoppar från kaprisbusken som konserverats i vinäger och salt. På så sätt får den en mild sälta, stor fräschör och utpräglat aromatisk smak.

4. Sardeller

Sardeller är fisken ansjovis som har konserverats med salt. En viktig smaksättare i många italienska pastarätter som ger en god sälta, till exempel i en tomatsås.

5. Soltorkade tomater

Tomater är en av grundpelarna i det italienska köket och är goda i sallader, på pizza, pasta, fyllda rullader, crostini, bruschetta eller smörgåsar. Zetas tomater härstammar från södra Italien, där de många soltimmarna fyller tomaterna och gör dem röda, smakrika och goda. Tomaterna har en perfekt balans mellan syra och sötma som är perfekt till grytor, soppor och såser med tomat.

6. Parmigiano Reggiano – parmesan

Parmesan är en fantastisk smaksättare. Fylligt rund i smaken med balanserad sälta och rik på umami – den naturliga smakförstärkaren. Riv parmesan och krydda dressingen med den, strössla över nygrillade grönsaker eller kyckling, toppa soppan med ett par nypor eller låt parmesanostkanten koka med i tomatsåsen.

3 goda recept med italienska smaker

Chili- och citronvinägrett – se recept här

Halloumi med svartkål och svamp – se recept här

Zucchinifrittata med parmesan, kapris och Serranoskinka – se recept här

Sallad med het salami och soltorkad tomat – se recept här

Hitta fler goda recept på Zeta

Få tips och inspiration

Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.