
Vinägern som lyfter varje rätt – så smaksätter du som i Italien
Från italienska trattorior till ditt eget kök – vinäger är kockarnas hemliga knep.
Ge dina vardagsrätter en smak av Italien. Har du koll på vilka enkla, men kraftfulla smaksättare som du alltid borde ha hemma?
Italiensk matkultur har länge varit omtyckt, vilket inte är konstigt. Det behöver inte vara så omständligt för att det ska bli gott. Det mesta blir godare när du smaksätter sallad, grönsaker, bönor, fisk eller kött med en vinägrett eller marinad – och variationerna är oändliga. Med en god olivolja och en smakrik vinäger kommer du långt.
Italienska smaksättare är kärnan i köket och hos Zeta hittar du ett välfyllt skafferi för höstens alla måltider. Genom att använda kapris får du en fin sälta som lyfter rätten utan att dominera, medan parmesan och sardeller tillför en djup umami som lyfter smakerna i vilken rätt som helst. Prova nästa gång du lagar mat.
Enkel vardagspasta med klassiska italienska smaker. Toppa med nyriven parmesanost och nymalen svartpeppar för bästa smak.
Ingredienser 4 portioner
1 frp Zeta Tortiglioni Casa di Luca
1 gul lök, hackad
2 stjälkar blekselleri, tärnad
1 stor morot, tärnad
4 vitlöksklyftor, hackade
1/2 dl Zeta Extra jungfruolivolja Classico
6 filéer Zeta Sardeller, hackade
1 frp Zeta Paprika grillad strimlad
1 frp Zeta Kapris små
Salt
Nymalen svartpeppar
1 kruka basilika, hackad
Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån
Gör så här:
Olivolja passar perfekt som matlagningsfett och är en av grundpelarna i medelhavsköket, inte minst det italienska. Olivolja kan användas till mycket, till exempel till stekning, bakning, i vinägrett eller som smaksättare eller krydda. Allt handlar om att välja rätt olja till rätt tillfälle.
Visste du att oliverna till olivolja skördas under hösten och vintern? Oliverna som plockas under hösten, innan de är riktigt mogna, är sprängfyllda med smak och antioxidanter, vilket ger en smakrik och pepprig olivolja. Senare under vintern, från december till februari, skördas mogna oliver med något lägre halt antioxidanter, som ger en mildare olja.
Så väljer du rätt olivolja
För stekning, bakning och ugnsrostning: Välj en mildare olivolja, till exempel Zeta Gentile eller Classico. Dessa milda olivoljor passar även fint att baka med.
Till marinaden och att ringla över maten: Är du ute efter att få det där lilla extra smaklyftet passar en mer smakrik olivolja fint, såsom Zeta Fruttato och Fruttato Intenso.
Till charkuterier och ost: Om du vill lyxa till det; servera Zeta Burrata eller buffelmozzarella tillsammans med en fruktig olivolja från Marche, Zeta Azienda Guerrieri. Den passar fint att ringla över charkuterier, tomatskivor och goda italienska ostar.
Syran är en grundsmak som inte bör glömmas. Zetas rödvinsvinäger och vitvinsvinäger ger den rätta touchen till såser, marinader och dressingar. Föredrar du vinäger med lite sötare brytning till grillat kött eller till lagrade ostar passar balsamvinäger fint. Rosé är ett fräscht inslag som funkar lika bra till att pickla rödlök med som till en dessert.
Den klassiska italienska smaksättaren kapris är given i skafferiet och är pricken över i:et i sås, röra eller gryta. Kapris är plockade blomknoppar från kaprisbusken som konserverats i vinäger och salt. På så sätt får den en mild sälta, stor fräschör och utpräglat aromatisk smak.
Sardeller är fisken ansjovis som har konserverats med salt. En viktig smaksättare i många italienska pastarätter som ger en god sälta, till exempel i en tomatsås.
Tomater är en av grundpelarna i det italienska köket och är goda i sallader, på pizza, pasta, fyllda rullader, crostini, bruschetta eller smörgåsar. Zetas tomater härstammar från södra Italien, där de många soltimmarna fyller tomaterna och gör dem röda, smakrika och goda. Tomaterna har en perfekt balans mellan syra och sötma som är perfekt till grytor, soppor och såser med tomat.
Parmesan är en fantastisk smaksättare. Fylligt rund i smaken med balanserad sälta och rik på umami – den naturliga smakförstärkaren. Riv parmesan och krydda dressingen med den, strössla över nygrillade grönsaker eller kyckling, toppa soppan med ett par nypor eller låt parmesanostkanten koka med i tomatsåsen.
Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.
Från italienska trattorior till ditt eget kök – vinäger är kockarnas hemliga knep.
Glutenfritt – utan att kompromissa med smaken.
Burrata har seglat upp som en riktig favorit – från italiensk ostspecialitet till trendig delikatess.
Oavsett om den serveras med en smakrik tomatsås, krämig pesto eller bara en skvätt olivolja, är pasta en stor favorit. Här är tipsen och recepten som lär dig att koka och servera pasta som en sann italienare.
Pinsan är den nya favoriten i köket som snabbt har blivit ett måste för alla matälskare. Dessutom passar den perfekt till både vardag och fest. Här bjuder vi på några recept och goda nyheter som passar till hösten.
En aperitivo kan vara ett alldeles eget tillfälle eller bara början på en lång, härlig kväll. Få inspiration och bjud in till din alldeles egna italienska afton med goda, enkla recept.
Ge dina vardagsrätter en smak av Italien. Har du koll på vilka enkla, men kraftfulla smaksättare som du alltid borde ha hemma?
Risotton är omtyckt över hela världen. Genom att anpassa smaksättningen efter säsong får du inte bara den bästa smaken, utan också en risotto som speglar årstidens bästa råvaror. Så här väljer du rätt ris och lyckas med tillagningen.
Pastan utgör, med sin långa historia, en hörnpelare i den italienska måltiden och den italienska matkulturen.
Det finns flera olika sorters olivoljor, men vilken passar egentligen bäst?
Lite lyxigare och lite festligare. Det är något alldeles speciellt med helgmaten.
Den kanske mest klassiska av italienska desserter är ett recept på glädje.
Skapa ett mästarmöte mellan Italien och Sverige.
Stekt eller grillad. Halloumi är god i mängder med rätter – från sallader till hamburgare.
Här har vi inspirerats av Grekland och smaksatt salladen med grönsaker, ljummen paprikasås och ljuvligt god fetaost.
Smygstarta våren med den här fräscha salladen, där den mjuka krämiga buffelmozzarellan fått sällskap av nygrillade grönsaker och knapriga chips av prosciutto.