
Vinägern som lyfter varje rätt – så smaksätter du som i Italien
Från italienska trattorior till ditt eget kök – vinäger är kockarnas hemliga knep.
Glutenfritt – utan att kompromissa med smaken.
Zetas nya sortiment bjuder på italienska klassiker som exempelvis pasta, pinsa, pizza och crostini.
Italienska favoriter som nu är tillgängliga för alla matälskare.
För oss på Zeta är det viktigt att alla ska kunna njuta av god medelhavsmat – varje dag. För att fler ska kunna ta del av klassiker som pasta, bröd och pizza – livsmedel som vanligtvis innehåller gluten – lanserar vi nu Zeta Glutenfri: ett sortiment av smakrika glutenfria produkter, noggrant utvalda för sin kvalitet. Här finns pasta som håller sig al dente hela måltiden, läckra pinsa- och pizzabottnar, samt knapriga brödklassiker som grissini, crostini och mandelskorpor.
Även om bara omkring en procent av Sveriges befolkning har diagnosen celiaki – glutenintolerans – är det många fler som upplever att de mår bättre av att äta glutenfritt, eller som väljer bort gluten av andra skäl. En glutenfri kost innebär att man utesluter sädesslag som innehåller gluten – framför allt vete, korn och råg – i både matlagning och bakning. Med Zetas glutenfria sortiment kan hela middagssällskapet bjudas på samma goda måltid.
Glutenfri pizza med zucchini, valnötter och ramslök
Denna glutenfria pizza bianco är precis så krämig, nötig och god som man vill att en pizza ska vara när solen börjar värma igen. Tips! Har du inte tillgång till ramslök kan du i stället använda färska örter som du gillar. Receptet är framtaget i samarbete med Johanna Westman.
Ingredienser, 1 pizza:
1 Zeta Pizzabotten Glutenfri
1 frp Zeta Mozzarella italiensk
2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico
1 finhackad vitlök
1 kvist finhackad rosmarin
1-zucchini (eller 2 små i olika färger)
1/2 dl rostade valnötter
1 näve ramslök
1/2 frp Zeta Ricotta
1 citron, zest
nymalen svartpeppar
flingsalt
2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Ta fram pizzan ur förpackningen och låt tina i rumstemperatur i 10 minuter.
3. Riv mozzarella i bitar och lägg dem på hushållspapper. Lägg ett papper över och tryck till. Mozzarellan får då krämigare konsistens och pizzan blir inte för blöt.
4. Bred 2 msk ricotta på pizzan.
5. Sprid ut mozzarella.
6. Hyvla zucchini tunt på mandolin och täck pizzan.
7. Lägg på ramslöksblad.
8. Blanda vitlök och rosmarin med olja och pensla zucchinin och kanterna av pizzan. Klicka på ricotta.
9. Grädda pizzan i mitten av ugnen ca 5-7 minuter.
10. Strö över rostade valnötter och riv över citronskal. Salta och peppra. Ringla över olivolja.
Zetas nya glutenfria sortiment innehåller allt du behöver för att skapa smakrika, italienska måltider – helt utan gluten, men med fullt fokus på smak, textur och kvalitet. Hitta just din favorit bland nyheterna.
Två frysta glutenfria bottnar – en klassisk pizzabotten och en pinsa – färdiga att toppa med allt du älskar! De är bakade på ris-, majs- och potatisstärkelse, med ris- och grönsaksmjöl som bas. Självklart ingår också extra jungfruolivolja. Bottnarna har fluffiga kanter som blir krispiga vid gräddning, en mustig smak och en härligt seg konsistens.
Zetas glutenfria pasta finns i tre klassiska varianter: Strozzapreti, Penne Rigate och Spaghetti. De är gjorda på majsmjöl, rismjöl och potatisstärkelse, och smaken ligger mycket nära den traditionella durumvetepastan. Pastan håller sig al dente genom hela måltiden och kokar inte sönder – vilket annars kan vara en utmaning med glutenfri pasta. Den klarar dessutom att sparas till nästa dag med bibehållen kvalitet – perfekt till pastasallad eller matlåda.
Bröd är en självklar del av medelhavsmaten – och nu finns tre italienska favoriter i glutenfri version: crostini, grissini och den klassiska mandelskorpan cantucci. Crostini och grissini är bakade på majsmjöl, majsstärkelse och solrosolja, medan cantucci innehåller majsstärkelse, mandlar och solrosolja.
• Crostini passar perfekt med tapenade eller en smakrik grönsaksröra.
• Grissini är goda till ost, charkuterier, soppa eller sallad.
• Cantucci mandelskorpor är den perfekta avslutningen – till en espresso eller som krispigt inslag i en dessert.
En fräsch och pigg dessert som går utmärkt att förbereda i förväg. Men vänta med att lägga upp den i serveringsglasen till strax innan servering, för att bibehålla skorpornas knaprighet. Receptet är framtaget i samarbete med Johanna Westman.
Ingredienser, 4 portioner:
1 frp Zeta Cantucci Mandel glutenfri
Mascarponekräm:
1 frp Zeta Mascarpone
2 ägg
1/2 dl + 2 msk florsocker
1 citron, zest
Rabarber:
3-4 st tunna rabarberstjälkar
1/2 dl strösocker
1 nypa äkta vaniljpulver
ca 1 1/2 dl prosecco
Gör så här:
1. Dela rabarbern i 2 cm stora bitar. Lägg dem på botten på en tjockbottnad stekpanna.
2. Strö över socker och häll på prosecco så att det precis täcker rabarbern. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
3. Ta bort pannan från värmen och låt rabarbern kallna i vätskan. (Rabarbern kan du spara i burk och använda även till nygräddade plättar eller annat gott.)
4. Dela äggulor och vitor till mascarponekrämen. Vispa gulorna med ½ dl florsocker till en fluffig kräm. Vänd ner mascarponekrämen. Vispa vitorna med 2 msk florsocker och vänd ner i krämen. Smaksätt med riven citronzest.
5. Plocka ut de finaste cantuccikexen till servering och bryt resten i mindre bitar. Lägg kex i botten av fina serveringsglas. Klicka i mascarponekräm. Garnera med rabarber och ett fint cantuccikex.
Glutenfri citronpasta med kronärtskocka, burrata och pistage
Glutenfri grekisk pastasallad med fetaost
Burratadipp med hot honey och glutenfria crostini
Hitta ännu fler goda glutenfria recept
Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.
Från italienska trattorior till ditt eget kök – vinäger är kockarnas hemliga knep.
Glutenfritt – utan att kompromissa med smaken.
Burrata har seglat upp som en riktig favorit – från italiensk ostspecialitet till trendig delikatess.
Oavsett om den serveras med en smakrik tomatsås, krämig pesto eller bara en skvätt olivolja, är pasta en stor favorit. Här är tipsen och recepten som lär dig att koka och servera pasta som en sann italienare.
Pinsan är den nya favoriten i köket som snabbt har blivit ett måste för alla matälskare. Dessutom passar den perfekt till både vardag och fest. Här bjuder vi på några recept och goda nyheter som passar till hösten.
En aperitivo kan vara ett alldeles eget tillfälle eller bara början på en lång, härlig kväll. Få inspiration och bjud in till din alldeles egna italienska afton med goda, enkla recept.
Ge dina vardagsrätter en smak av Italien. Har du koll på vilka enkla, men kraftfulla smaksättare som du alltid borde ha hemma?
Risotton är omtyckt över hela världen. Genom att anpassa smaksättningen efter säsong får du inte bara den bästa smaken, utan också en risotto som speglar årstidens bästa råvaror. Så här väljer du rätt ris och lyckas med tillagningen.
Pastan utgör, med sin långa historia, en hörnpelare i den italienska måltiden och den italienska matkulturen.
Det finns flera olika sorters olivoljor, men vilken passar egentligen bäst?
Lite lyxigare och lite festligare. Det är något alldeles speciellt med helgmaten.
Den kanske mest klassiska av italienska desserter är ett recept på glädje.
Skapa ett mästarmöte mellan Italien och Sverige.
Stekt eller grillad. Halloumi är god i mängder med rätter – från sallader till hamburgare.
Här har vi inspirerats av Grekland och smaksatt salladen med grönsaker, ljummen paprikasås och ljuvligt god fetaost.
Smygstarta våren med den här fräscha salladen, där den mjuka krämiga buffelmozzarellan fått sällskap av nygrillade grönsaker och knapriga chips av prosciutto.