Annons
Innehåll från Zeta

Glutenfritt, gott och italienskt

Glutenfritt – utan att kompromissa med smaken.
Zetas nya sortiment bjuder på italienska klassiker som exempelvis pasta, pinsa, pizza och crostini.
Italienska favoriter som nu är tillgängliga för alla matälskare.

För oss på Zeta är det viktigt att alla ska kunna njuta av god medelhavsmat – varje dag. För att fler ska kunna ta del av klassiker som pasta, bröd och pizza – livsmedel som vanligtvis innehåller gluten – lanserar vi nu Zeta Glutenfri: ett sortiment av smakrika glutenfria produkter, noggrant utvalda för sin kvalitet. Här finns pasta som håller sig al dente hela måltiden, läckra pinsa- och pizzabottnar, samt knapriga brödklassiker som grissini, crostini och mandelskorpor.

Även om bara omkring en procent av Sveriges befolkning har diagnosen celiaki – glutenintolerans – är det många fler som upplever att de mår bättre av att äta glutenfritt, eller som väljer bort gluten av andra skäl. En glutenfri kost innebär att man utesluter sädesslag som innehåller gluten – framför allt vete, korn och råg – i både matlagning och bakning. Med Zetas glutenfria sortiment kan hela middagssällskapet bjudas på samma goda måltid.

Glutenfri pizza med zucchini, valnötter och ramslök

Denna glutenfria pizza bianco är precis så krämig, nötig och god som man vill att en pizza ska vara när solen börjar värma igen. Tips! Har du inte tillgång till ramslök kan du i stället använda färska örter som du gillar. Receptet är framtaget i samarbete med Johanna Westman.

Ingredienser, 1 pizza:

1 Zeta Pizzabotten Glutenfri

1 frp Zeta Mozzarella italiensk

2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico

1 finhackad vitlök

1 kvist finhackad rosmarin

1-zucchini (eller 2 små i olika färger)

1/2 dl rostade valnötter

1 näve ramslök

1/2 frp Zeta Ricotta

1 citron, zest

nymalen svartpeppar

flingsalt

2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Ta fram pizzan ur förpackningen och låt tina i rumstemperatur i 10 minuter.

3. Riv mozzarella i bitar och lägg dem på hushållspapper. Lägg ett papper över och tryck till. Mozzarellan får då krämigare konsistens och pizzan blir inte för blöt.

4. Bred 2 msk ricotta på pizzan.

5. Sprid ut mozzarella.

6. Hyvla zucchini tunt på mandolin och täck pizzan.

7. Lägg på ramslöksblad.

8. Blanda vitlök och rosmarin med olja och pensla zucchinin och kanterna av pizzan. Klicka på ricotta.

9. Grädda pizzan i mitten av ugnen ca 5-7 minuter.

10. Strö över rostade valnötter och riv över citronskal. Salta och peppra. Ringla över olivolja.

Här är dina nya glutenfria favoriter

Zetas nya glutenfria sortiment innehåller allt du behöver för att skapa smakrika, italienska måltider – helt utan gluten, men med fullt fokus på smak, textur och kvalitet. Hitta just din favorit bland nyheterna.

Pinsa- och pizzabotten

Två frysta glutenfria bottnar – en klassisk pizzabotten och en pinsa – färdiga att toppa med allt du älskar! De är bakade på ris-, majs- och potatisstärkelse, med ris- och grönsaksmjöl som bas. Självklart ingår också extra jungfruolivolja. Bottnarna har fluffiga kanter som blir krispiga vid gräddning, en mustig smak och en härligt seg konsistens.

Glutenfri pasta i tre former

Zetas glutenfria pasta finns i tre klassiska varianter: StrozzapretiPenne Rigate och Spaghetti. De är gjorda på majsmjöl, rismjöl och potatisstärkelse, och smaken ligger mycket nära den traditionella durumvetepastan. Pastan håller sig al dente genom hela måltiden och kokar inte sönder – vilket annars kan vara en utmaning med glutenfri pasta. Den klarar dessutom att sparas till nästa dag med bibehållen kvalitet – perfekt till pastasallad eller matlåda.

Crostini, grissini och cantucci

Bröd är en självklar del av medelhavsmaten – och nu finns tre italienska favoriter i glutenfri version: crostinigrissini och den klassiska mandelskorpan cantucci. Crostini och grissini är bakade på majsmjöl, majsstärkelse och solrosolja, medan cantucci innehåller majsstärkelse, mandlar och solrosolja.

• Crostini passar perfekt med tapenade eller en smakrik grönsaksröra.

• Grissini är goda till ost, charkuterier, soppa eller sallad.

• Cantucci mandelskorpor är den perfekta avslutningen – till en espresso eller som krispigt inslag i en dessert.

Mascarpone med pocherad rabarber och cantucci

En fräsch och pigg dessert som går utmärkt att förbereda i förväg. Men vänta med att lägga upp den i serveringsglasen till strax innan servering, för att bibehålla skorpornas knaprighet. Receptet är framtaget i samarbete med Johanna Westman.

Ingredienser, 4 portioner:

1 frp Zeta Cantucci Mandel glutenfri

Mascarponekräm:

1 frp Zeta Mascarpone

2 ägg

1/2 dl + 2 msk florsocker

1 citron, zest

Rabarber:

3-4 st tunna rabarberstjälkar

1/2 dl strösocker

1 nypa äkta vaniljpulver

ca 1 1/2 dl prosecco

Gör så här:

1. Dela rabarbern i 2 cm stora bitar. Lägg dem på botten på en tjockbottnad stekpanna.

2. Strö över socker och häll på prosecco så att det precis täcker rabarbern. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.

3. Ta bort pannan från värmen och låt rabarbern kallna i vätskan. (Rabarbern kan du spara i burk och använda även till nygräddade plättar eller annat gott.)

4. Dela äggulor och vitor till mascarponekrämen. Vispa gulorna med ½ dl florsocker till en fluffig kräm. Vänd ner mascarponekrämen. Vispa vitorna med 2 msk florsocker och vänd ner i krämen. Smaksätt med riven citronzest.

5. Plocka ut de finaste cantuccikexen till servering och bryt resten i mindre bitar. Lägg kex i botten av fina serveringsglas. Klicka i mascarponekräm. Garnera med rabarber och ett fint cantuccikex.

3 goda italienska glutenfria recept

Glutenfri citronpasta med kronärtskocka, burrata och pistage

Glutenfri grekisk pastasallad med fetaost

Burratadipp med hot honey och glutenfria crostini

Hitta ännu fler goda glutenfria recept

Få tips och inspiration

Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.