
Tävlingen där du måste kränga din bil – nästintill gratis
– Vi är superglada. Det blev en otrolig förbättring för oss och våra funktionärer, berättar Sanna Koistinen, som är en av föreningens aktiva förare.
En av Robertsfors motorsällskaps eldsjälar heter Sanna Koistinen. Hon berättar att föreningen inte bara är stor på orten, utan att den även är stor i hennes släkt. Sammanlagt har de genom tiderna varit fyra generationer som har kört på banan i Robertsfors. Från morfadern som både själv kört folkrace och en gång i tiden var med och byggde banan via pappan, Sanna själv och hennes bröder – till dottern som precis har fått upp ögonen för sporten.
– Vi är en stor släkt, och det är många som kör. Under senaste tävlingen tror jag att det var tolv bilar från min släkt. Vi är ett ganska stort team just nu, konstaterar hon.
Fakta
Byggarens tre tips för att lyckas med bygget
2. Tänk igenom materialvalen


Linda Hultsten på XL-BYGG Stenvalls i Burträsk blev intresserad av folkrace efter att hon i samband med XL-Hjälpen hjälpt föreningen med bygget.
Tidigare har funktionärerna stått på sandfyllda cementringar under tävlingarna. Nu kan de stå säkert i de robusta väderskydden de har fått hjälp med av XL-Hjälpen.
Daniel Rönngren, proffsbyggare på Berglund bygg.
Sanna Koistinen är aktiv i föreningen, och kommer från en riktig folkrace-släkt.
I folkrace är det ovanligt att skaffa sig fördelar genom att investera mycket pengar i den egna bilen eftersom man är tvungen att sälja den ifall man får ett bud på minst 11 000 kronor i samband med en tävling.
Alexander Gustavsson, proffsbyggare på Berglund bygg.
Drömprojektet och personerna bakom
Klicka på plussen för mer information

Jämlik sport
Sanna Koistinen berättar att folkrace är en väldigt jämlik sport. Här tävlar alla på lika villkor och det är en sport alla ska ha råd med. I och med att man är tvungen att sälja bilen för 11 000 kronor ifall du får ett bud på den i samband med en tävling, är det ovanligt att man skaffar sig fördelar i tävlingen genom att investera mycket pengar i den egna bilen.
– Jag blir av med min bil på i stort sett varje tävling, men om man tyckte att det var en bra bil kan man ju försöka köpa tillbaka den sedan, säger hon.

Under senaste tävlingen Sanna Koistinen deltog i deltog hela tolv bilar från hennes släkt.
Lagt mycket tid på anläggningen
Motorföreningen har lagt väldigt mycket tid på att bygga och förbättra anläggningen, som har gott rykte – både för att den är välskött och för att tävlingarna som anordnas här är välordnade. För föreningar som Robertsfors Motorsällskap finns det dock alltid saker man vill förbättra, men på Gumboda motorstadium är det något som har saknats lite extra. Funktionärerna har stått oskyddade för väder och vind ute på banan.
– Funktionärerna som arbetar på tävlingarna gör det ideellt, och kan vi inte få dem att vilja befinna sig ute på banan under tävlingarna kan vi inte genomföra dem, berättar hon.

I de nya väderskydden står funktionärerna säkert.

Har man sålt en bil man tycker om vid en tävling är det inte ovanligt att man köper tillbaka den vid en senare.
Har stått på cementrör
De platser funktionärerna stått på längs banan har utgjorts av sandfyllda cementringar. Föreningen har inte haft möjlighet till någon bättre lösning. När Sanna Koistinen såg att ansökningstiden till årets upplaga av XL-Byggs initiativ XL-Hjälpen var öppen skickade hon in en ansökan med en önskan om att få väderskydd utplacerade runt banan – för att funktionärer ska kunna få skydd. Till deras glädje meddelades de att de blivit utvalda. För att utföra bygget anlitades den lokala byggfirman Berglund Bygg, som byggde dem i XL-BYGGs lokaler innan de levererades och ställdes på plats längst folkracebanan.
– Jag blev väldigt imponerad av engagemanget i den här föreningen. De var väldigt hjälpsamma och såg till att plana ut marken och fixa så att det skulle gå lätt för oss att få dem på plats. Det gjorde att arbetet gick väldigt lätt för oss, säger Alexander Gustafsson på Berglund Bygg, som utförde bygget tillsammans med XL-BYGG.

Vid invigningen av de nya väderskydden var det riktig fest med tårta, cider, ballonger och bandklippande.
Blev intresserad av folkrace
Linda Hultsten på XL-BYGG Stenvalls i Burträsk fick, tillsammans med Magnus Lundberg, uppdraget att leverera och projektera till bygget. Hon berättar att hon inte tidigare hade några erfarenheter av folkrace, men att hon i och med arbetet med detta projekt blivit intresserad.
– Framförallt tyckte jag att det kändes roligt att kunna hjälpa de här eldsjälarna att utveckla sin föreningsverksamhet. Jag kommer definitivt gå och titta på deras tävlingar efter det här, säger hon.
När de nya väderskydden hos Robertsfors motorsällskap invigs är det god uppslutning och riktigt festligt, med tårta, cider, ballonger och bandklippande.
– Den här hjälpen betyder jättemycket för oss. För mig som kör folkrace och tävlar aktivt är det jätteviktigt, säger Sanna Koistinen.

Den nya rampen gör att alla kan rida

”Vi har renoverat och lagat – men nu behövde vi nya”

Föreningens problem: ”Ishallarna anpassas oftast efter ishockey”

Tävlingen där du måste kränga din bil – nästintill gratis

De rejäla grillarna – som alla kan bygga

Expertens tips: Det ska du tänka på när du lägger tak

Proffsets tips: Undvik de här misstagen när du monterar hängrännor

Viktigt att tänka på – när man bygger för framtiden

För att vi ska kunna genomföra alla dessa XL-Hjälpen projekt behövs våra fantastiska leverantörer, som med sitt engagemang är med oss i detta och gör det möjligt att göra skillnad i det lokala samhället. Våra leverantörer står för ett brett sortiment av produkter av hög kvalitet.
Det självklara valen i era byggprojekt.
Tack för att ni hjälper till!
HUVUDSPONSORER
PARTNERS