Annons – innehåll från XL-BYGG

Fahlén överraskar
i sitt nya tv-jobb

”Den här hjälpen är så viktig för föreningarna”

Här blir föreningarna lurade, en efter en. Men sedan får de en glädjechock, serverad av tv-profilen Hans Fahlén.
   Nu blir deras byggdrömmar sanna genom XL-Hjälpen.
   – Det finns så mycket energi i föreningslivet, och det är både viktigt och kul att de får den här hjälpen, säger Fahlén som åker runt på överraskningsturné.

Han har varit programledare för När och fjärran, Spårlöst, Farmen och mycket annat. Senast Hans Fahlén sågs i tv stod han tårögd vid målfållan i Kina och rapporterade om en svensk guldmedalj i puckelpist.

Nu hukar han bakom buskarna tillsammans med filmteamet, för att inte synas. Inte ännu.

Idrottsklubben har fått besök från XL-Bygg för att gå igenom några saker i det tänkta byggprojekt som de har nominerat till XL-Hjälpen. Detta för att juryn ska kunna bedöma omfattningen av projektet och senare fatta beslut.

Det är i alla fall vad föreningen är lurad att tro. De har ingen aning om att de snart kommer att vara mitt i en tv-inspelning.

Hans Fahlén gillar att ha egna snickeriprojekt. Nu reser tv-profilen runt och överraskar föreningar som får sina byggdrömmar uppfyllda genom XL-Hjälpen.

Fahlén dyker upp

Under sommaren har Hans Fahlén åkt runt på turné med XL-Hjälpen. Han har besökt föreningar över hela landet som alla har fått samma oväntade glädjebesked av XL-Bygg. Bland tusentals sökande har de som sju föreningar blivit utvalda av XL-Hjälpen i år.

Överraskningen levereras av Hans Fahlén som dyker upp i olika iscensättningar där föreningsmänniskorna är oförberedda på vad som ska hända. Filmerna som skildrar detta och de olika föreningarnas verksamhet kan du se under hösten.

– De blir förstås förvånade. Men de visar också glädje och lättnad över att deras drömprojekt nu äntligen ska bli av. När jag sedan pratar med dem förstår jag verkligen hur mycket det här betyder för deras verksamhet, säger Fahlén.

Förmedlar sin passion

XL-Hjälpen är nu inne på sitt fjärde år sedan starten 2019.

– Föreningslivet kämpar på och gör så betydelsefulla saker för så många. Det är viktigt att de kan få den här hjälpen av XL-Bygg och jättekul för mig att få vara en liten del av det. Det stora arbetet görs av ortens XL-Bygghandlare och lokala proffsbyggare i nära samarbete med föreningen, säger Hans Fahlén. 

Det finns cirka 200 000 ideella föreningar och organisationer i Sverige. Deras verksamhet bygger nästan helt på frivilligt engagemang och oavlönat arbete.

Två år av pandemi och restriktioner har inte underlättat. Och nu stiger priserna på det mesta i Sverige.

– Yttre omständigheter har gjort det tuffare. Men det finns en enorm energi ute i föreningarna och det är så viktigt att stötta dem.

Så funkar XL-Hjälpen

XL-Hjälpen ser till att ideella föreningar och organisationer kan genomföra ett drömprojekt de inte har möjlighet att klara på egen hand. Tillsammans med ortens XL-Bygghandlare, starka leverantörer och lokala proffsbyggare får föreningen hjälp att förverkliga det. För att kunna bli utvalt ska projektet vara till glädje och nytta för många, vara inkluderande och främja rörelse eller natur. Sedan starten 2019 har 33 föreningar fått XL-Hjälpen. På xlhjälpen.se fyller du i föreningens ansökan. Nomineringsperioden för XL-Hjälpen 2023 pågår till 31 januari.

”När jag pratar med dem förstår
jag verkligen hur mycket detta betyder.”

Hans Fahlén

”Tänk först, snickra sen”

Ideella föreningar präglade mycket av Hans Fahléns uppväxt i Åre.

– För mig var det en jättestor del av livet. Jag var med i slalomklubben, luftgevärsskytteföreningen, pingisklubben, gymnastikföreningen och fotbollsklubben. Där fanns eldsjälar som kämpade för att vi ungdomar skulle ha något vettigt att göra. De förmedlade sin passion för idrotten. Jag är otroligt tacksam för att det finns sådana personer.

Vilka byggprojekt skulle din barndoms föreningar behövt hjälp med om XL-Hjälpen hade funnits redan på den tiden?

– Många saker! Slalomklubben hade behövt någon läktare, fotbollsklubben ett regnskydd som vi kunde kura ihop oss under. Och skytteföreningen hade behövt skjutbänkar och bås.

Hans Fahlén

Född: 1964 i Åre.
Yrke: Programledare och filmproducent.
Aktuell: Frontfigur för XL-Hjälpen där han i sju tv-inslag kommer och överraskar årets sju utvalda föreningar.

Gillar du själv att bygga?

– Intresset finns i mig. Jag tycker om att klura på projekt och har fått mer utlopp för det på senare år. Nu kan jag stolt säga att jag har byggt en terrass med ett vindskydd. Och att jag använde dold trallskruv. Det var riktigt avancerat, haha. Nästa projekt blir att göra en entrétrappa, berättar Hans Fahlén, och skickar med en erfarenhet:

– En sak jag har lärt mig under byggandet är: Tänk först, snickra sen!

Crossälskarna fick tak över huvudet

LÄS MER

Fahlén överraskar i nya tv-programmet

LÄS MER

Omöjligt uppdrag som löstes på nolltid

LÄS MER

Hinderbanan som ger hela byn ett lyft

LÄS MER

”En overklig invigning” av Brålandas nya läktare

LÄS MER

Nu kan fler sitta
upp på hästryggen

LÄS MER

Nu har Storvik ett klubbhus för alla

LÄS MER

Nu kan din förenings
byggdröm bli sann

LÄS MER

För att vi ska kunna genomföra alla dessa XL-Hjälpen projekt behövs våra fantastiska leverantörer, som med sitt engagemang är med oss i detta och gör det möjligt att göra skillnad i det lokala samhället. Våra leverantörer står för ett brett sortiment av produkter av hög kvalitet.
Det självklara valen i era byggprojekt.

Tack för att ni hjälper till!

HUVUDSPONSORER

PARTNERS