Hela denna avdelning är en annons från Wortie

Har mini fått vårtor? Så behandlar ni bäst

Det är vanligt för barn att få vårtor på händer eller fötter, men det är inget farligt. Vi går igenom allt som är bra att veta om vårtor, och hur ni enkelt kan behandla dem.

Om mini går i förskolan eller skolan så är det inte konstigt om hen plötsligt får en vårta, det är nämligen vanligast hos barn i skolåldern. Här får du lära dig allt som är bra att lära sig om vårtor.

Hur ser en vårta ut?

Ibland kan man se små svarta prickar i en vårta.

 

Ibland kan man se små svarta prickar i en vårta.
En vårta är en liten utväxt på en persons händer eller fötter. De är runda och något upphöjda, har en hård kant och är lite mjukare i mitten. Vårtor är ofta hudfärgade och ibland kan små svarta prickar synas i vårtan, på grund av ett koagulerat kapillärkärl.

Varför får man vårtor?

De flesta får vårtor någon gång i livet, men vissa personer är mer benägna än andra att få vårtor.

Vårtor är smittsamma och sprids lätt genom direktkontakt. Vårtor orsakas av ett virus som kallas humant papillomvirus, förkortat HPV. Man känner till fler än 100 undertyper av HPV, och det är mer sannolikt att bli smittad av ett av dessa virus när huden är skadad eller rispad på något sätt. Vårtor kan spridas via direktkontakt eller via något föremål som rört vårtan, till exempel en handduk. Det är dock osannolikt att man får en vårta varje gång man kommer i kontakt med viruset.

 

Vårtor kan smitta via direktkontakt eller föremål, så som en handduk.

Hur behandlar man en vårta?

Vårtor är i allmänhet ofarliga och försvinner oftast på egen hand. Hos barn försvinner 50 procent av vårtorna inom sex månader utan behandling, men det kan också ta ett par år tills en vårta försvinner. Wortie har produkter som hjälper till att ta bort en vårta. Deras produkter innehåller en frysgas som fryser vårtan effektivt och gör att den faller av. Tack vare en metallspets behandlas endast vårtan utan att skada huden runtomkring. Här kan du läsa mer om Worties olika behandlingar och välja den som passar bäst. Wortie kan användas från 4 år.

 

 

AB Kvällstidningen Expressen | Ansvarig utgivare: Klas Granström | Produktion: Bonnier News Brand Studio | Om cookies