Vilda, vackra Västjylland
– där alla kan trivas
På västra Jylland möts det vilda och det vackra.
Och oavsett om du väljer farten eller lugnet så är havet alltid nära.
Det är blandningen som gör det så speciellt. Havets alla olika skepnader som ramar in Jyllands västra kust och skapar en oförglömlig resa; från Nordsjöns flacka, vackra kust i norr – eller Vesterhavet som danskarna själva kallar det – och vidare söderut längs kusten med sina hisnande vågor, till Limfjordens böljande landskap. Och så småningom ner till nationalparken Vadehavet med sin egensinniga natur och unika djurliv.
Den klassiska badorten Løkken i norr bjuder in till en rofylld start på Danmarksvistelsen med sin milslånga, finkorniga strand som gång på gång får besökarna att tappa andan. De vita badhytterna ligger som ett långt pärlband nedanför sanddynerna från maj till september, och när fiskebåtarna tar en paus från sina färder ute på Vesterhavet vilar de på stranden i all sin enkla men charmiga prakt.
I de centrala delarna av badorten finns, förutom caféer och restauranger, också flera små mysiga konstgallerier och butiker med keramik, målningar, glas och textil.
Nära Løkken finns också Blokhus breda strand med mjuk, vit sand. Fiskebyn Lønstrup är ett annat mysigt stopp med flera stränder nära, och en höjdpunkt – i dubbel bemärkelse – blir ett besök vid den imponerande sanddynen Rubjerg Knude och dess 23 meter höga fyr byggd i tegel. Här är utsikten över Vesterhavet slående.
Men det är också en dramatisk plats eftersom den otämjda naturen äter av dynerna som klippan står på, och strandkanten eroderas efter hand. 2019 flyttades fyren därför 70 meter inåt för att den inte skulle falla ner i havet.
Att denna kust är så nära som Danmark är nästan svårt att ta in. Det känns så annorlunda, så exotiskt.
Klitmøller.
Foto: Mette Johnsen
Tre badhotell på västra Jylland
Solnedgång på Vadehavskysten.
Foto: Lars Roed
Saltstänkta stopp
Även när färden går vidare söderut på Jyllands västkust så fortsätter de vita stränderna att breda ut sig. Att stanna för natten på minst ett badhotell är ett måste. Likaså att göra många saltstänkta stopp på de inbjudande, vita stränderna som fortsätter att ta plats längs med de härligt fluffiga sanddynerna.
Slettestrand och Thorup strand är bara några av alla otroliga strandpärlor som passeras längs kusten.
När Limfjorden så småningom kommer in i bilden förändras landskapet något. Detta 18 mil långa sund skär igenom Jylland och förbinder Vesterhavet med Kattegatt.
Fjordområdet är mer kuperat än längst upp i norr. Små sund och fina vikar blandas med idylliska små fiskelägen.
Vilt och vackert på västra Jylland
(Klicka på illustrationerna för mer information)
Løkkens strand. Känd för sina ikoniska badhytter som ligger som ett vitt pärlband på den breda vita sanden.
Klitmøller Cold Hawaii. Ett av Europas bästa surfställen. Här samlas surfare från hela världen för att ta sig an de stora vågorna. I byn är det härlig stämning och en avslappnad atmosfär.
Rudbjergs Knude Fyr. Sanddynen Rubjerg Knude och dess 23 meter höga fyr byggd i tegel är imponerande. Utsikten över Vesterhavet är både dramatisk och förtrollande.
Vilt och vackert på västra Jylland
Klitmøller.
Foto: Mads Tolstrup
Surfarparadis
Intill Limfjorden breder Danmarks äldsta nationalpark, Thy, ut sig längs havskusten. Här griper nya intryck tag om besökarna, precis som de kraftiga vindarna från Vesterhavet griper tag och skapar en häftig, dramatisk inramning till vistelsen.
Klitmøller var en gång en sömnig fiskeby, men idag är platsen känd som en av Europas bästa surfdestinationer. Mängder av surfare vallfärdar till det som kallas “Cold Hawaii” för att ta sig an de maffiga vågorna.
Klitmøller.
Foto: Mads Tolstrup
Ostronsafari i Thyborøn / Handbjerg marina / Bulbjerg.
Foto: Jakob Gjerluff Ager / VisitNordvestkysten / Kathrine Holm
Breda vita stränder
Men Thy passar även utmärkt för aktiviteter på land. Att vandra i denna speciella miljö är en upplevelse. Längs tvära branter vid kustremsan, på hedarnas stigar och över sanddyner där gräset har tagit över och skapat böljande kullar i alla tänkbara nyanser av grönt.
När längtan tillbaka till de jylländska, vidsträckta stränderna tar vid så är det enkelt att hitta en lösning. Det är bara att låta färden fortsätta söderut, och återigen uppleva den obrutna kusten av breda, vita stränder.
Vid Hvide Sande, som ligger på en smal kustremsa mellan Ringkøbing fjord och havet, är förutsättningarna idealiska för kitesurfing. Hit lockas ständigt människor som vill uppleva känslan av att sväva fram på vattnet.
Rubjerg Knude fyr.
Foto: Mads Gregersen
Bovbjerg strand.
Foto: Nicolas Jægergaard
Ett annat självklart stopp längs västra Jyllands kust är Henne. Dels är solnedgångarna magiska. Men själva stranden i sig är också något alldeles extra. Sanddynerna, såklart, och så det långa, vita, vidsträckta. Att denna kust är så nära som Danmark är nästan svårt att ta in. Det känns så annorlunda, så exotiskt.
Henne Mølle å Badehotel bidrar både med en finfint tillagad rödspätta till middag och en natts vilsam sömn.
Ytterligare en liten bit söderut väntar Blåvands fantastiska strand, fyra mil lång och med sin bländvita fyr som landmärke. Detta är också en av de bästa platserna i Danmark för bärnstensjakt.
Små sund och fina vikar blandas med idylliska små fiskelägen
Naturfenomenet Vadehavet
Det har blivit dags att upptäcka nationalparken Vadehavet, känd för sitt rika fågelliv, tidvattnet och fenomenet svart sol då staren samlas i flock och bildar rena konstverk på himlen. Vadehavet är dessutom upptaget på UNESCOs världsarvslista.
Detta är bland de mest värdefulla våtmarksområdena i världen och av avgörande betydelse för häckande fåglar, fiskar, havsdäggdjur och växtliv.
På den leriga havsbotten lever tusentals bottendjur ett frodigt liv. Det som gör platsen extra speciell är tidvattnet som faller och stiger med ett intervall på cirka sex timmar. Tidvattnet kan pumpa en miljard liter vatten in och ut ur Vadehavet, och det är mäktiga krafter som havet visar upp: normalt skiljer det cirka 1,3 – 2 meter mellan hög- och lågvatten.
Upptäck området på egen hand, gå på sälsafari eller boka in en guidad tur. Ett besök i Vadehavscentret är en mycket bra och intressant introduktion till området.
En höjdpunkt är ostronsafari, en unik och utmanande upplevelse där man iklädd vadarstövlar vandrar ut flera kilometer över den torrlagda havsbottnen till ostronreven tillsammans med en kunnig guide. Detta görs förstås när tidvattnet står rätt, och det är fascinerande att plocka upp ostron och smaka på – mitt ute i Vadehavet.
Ostronsafari / Vadehavskusten / Fanø Krogaard.
Foto: Mads Tolstrup / Nationalpark Vadehavet / FlyingOctober
Nordens äldsta stad – pittoreskt och välbevarat
En mysig plats att landa på mellan utflykterna vid Vadehavet är Ribe, som är Nordens äldsta kvarvarande stad. Den pittoreska lilla staden har anor tillbaka till tidiga 700-talet, och här finns fortfarande välbevarade korsvirkes- och stenhus från 1500- och 1600-talen.
Strosa runt på kullerstensgatorna, titta in i de små butikerna, och varför inte besöka den vackra domkyrkan Vor Frue Kirke som uppfördes på 1100-talet. Den historiska atmosfären är påtaglig, och det går att gå högst upp i kyrktornet. Utsikten över staden och de flacka slätterna runt omkring är betagande.
De vita badhytterna ligger som ett långt pärlband nedanför sanddynerna
Ribe.
Foto: FlyingOctober
Sønderho Kro.
Foto: FlyingOctober
Ön Fanø är speciell och väl värd ett besök. Färjan från Esbjerg tar bara drygt tio minuter. Byn Sønderho är idylliskt vacker. Att gå runt här i de smala gränderna bland de gamla husen ger en känsla av att resa bakåt i tiden. Övernattar gör man bäst på omtyckta Sønderho Kro, som har funnits sedan år 1722.
Fanø strand är väldigt bred och härligt mjuk. Hit kommer man för att bada, flyga drake, ta långa promenader i sanden och bara varva ner.
Önskas upplevelser av helt andra slag än det som havet och stränderna erbjuder så finns, bland annat, det mycket intressanta museet Flugt i Oksbøl strax norr om Esbjerg som fokuserar på flyktingars historia och upplevelser. Syftet är att skapa förståelse för flyktingars situation genom olika interaktiva och informativa inslag.
Att bli färdig med västra Jylland är omöjligt. Det kommer alltid finnas mer att uppleva, en strand till att njuta av och en ny avstickare att ta. Det är tur att Danmark är nära, och alltid välkomnar sina besökare tillbaka med sitt hygge och sin innerliga värme.
Badhytter i Løkken.
Foto: FOTOCRED
Åtta fantastiska
stränder
Badhytter i Løkken.
Foto: Mette Johnsen
Thyborøn / Hotel Nørre Vosborg / Fosdalen.
Foto: VisitNordvestkysten / Hotel Nørre Vosborg / VisitNordvestkysten
Thyborøn / Hotel Nørre Vosborg / Fosdalen.
Foto: FlyingOctober / Hotel Nørre Vosborg / VisitNordvestkysten
Alla artiklar
Konstnärligt ljus, kultur och natur i särklass på Jyllands östkust
Vilda, vackra Västjylland – där alla kan trivas
På västra Jylland möts det vilda och det vackra.
Danska pärlor på rad – så nära men ändå så annorlunda
Upptäck nya, annorlunda resmål – bara en kort resa från Sverige.
Bland kalkstensklippor och ö-hopp – Upptäck mångsidiga Själland och dess öar
Sydsjälland med sina öar ligger nära, men är ändå som en annan värld.
Som i en saga – Upptäck magiska Fyn
Denna sagolika ö med sin mysiga skärgård skapar upplevelser som stannar kvar i hjärtat.