Annons Innehåll från VisitDenmark

Konstnärligt ljus, kultur och natur i särklass på Jyllands östkust

Det förunderliga ljuset möter kulturen, historien och naturens egna konstverk.
Hærvejen är så mycket mer än bara en vandrings- och cykelled. Det är en resa genom Danmarks själ.

Oavsett om du är en äventyrslysten vandrare, en passionerad konstälskare, vill känna historiens vingslag eller bara njuta av naturens skönhet så väntar Hærvejen på dig.

Denna unika led sträcker sig genom östra Jylland, från Fredrikshavn i norr till Padborg i söder, och trollbinder ständigt nya besökare med sin speciella kombination av betagande landskap, konstupplevelser och ett rikt kulturarv.

Hærvejen är en av Danmarks mest ikoniska vandrings- och cykelleder. Den kallas även ”The Ancient Road” eller “Oxvägen”, det senare på grund av att de danska bönderna använde vägen till att förflytta boskap, men även soldater, riddare och handelsmän tog sig fram på den nära 50 mil långa vägen.

Att följa leden varvat med intressanta avstickare ger en resa med många starka intryck. Vandra eller cykla hela eller delar av leden, eller res med bil på vägarna i närheten och gör stopp för att uppleva naturen och sevärdheterna. Det finns många vandringsleder på östra Jylland, så även för dig som inte ger dig på hela femtiomilavandringen finns alla möjligheter till aktiva naturupplevelser med spännande inslag.

Reseupplevelsen blir förstås större ju längre tid du har att tillbringa på och omkring Hærvejen, men tack vare att mycket ligger nära varandra så går det att se och göra en hel del även under en lite kortare resa.

Innan färden tar fart söderut från Fredrikshavn är det förstås ett måste att först uppleva Skagen. Det sällsamma, klara ljuset har lockat konstnärer hit sedan 1800-talet. På Skagens museum finns några av de mest kända målningar som har sitt ursprung här.

I Skagen trivs även fisk- och skaldjursälskaren. Här finns många restauranger som serverar nyfångade ostron, färsk fisk och andra läckerheter från havet.
På den nordligaste spetsen strax utanför staden, i Grenen, kolliderar Skagerrak och Kattegatt vilket skapar en spektakulär uppvisning av vågor som slår mot varandra från olika håll.

Vandra på någon av de många vandringslederna, känn lugnet i den klargröna bokskogen och njut av utsikten från någon av de många böljande kullarna

Gammel Skagen strand.
Foto: Mette Johnsen

Sju härliga avstickare från Hærvejen

Museum Østjylland / Råbjerg Mile / Würtz Keramik, Horsens.
Foto: Francesca Dolnier / @et_nyt_kapitel / Franco Cogoli

Konsthantverk och lokala delikatesser

När det så småningom blir dags att återvända till Hærvejen fortsätter upplevelserna att rada upp sig. Små byar och städer längs vägen bjuder på en charmig blandning av tradition och modernitet. Stanna till lite här och var för att njuta av lokala delikatesser, besöka hantverksbutiker, små gallerier och butiker, och kanske till och med delta i en lokal festival eller marknad. På köpet får du alltid även en vänlig portion “hygge”. Den härliga, danska mentaliteten löper som en röd tråd längs hela Hærvejen och förgyller vandringen eller cykelfärden. Om du så bara stannar till för att vila benen i en dikeskant så är det alltid någon förbipasserande som vinkar glatt, byter några ord eller tipsar om något spännande att se bakom nästa vägkrök.

Ett exempel på ett mysigt stopp är Sæby strax söder om Fredrikshavn. I denna pittoreska kuststad är det trivsamt att besöka lokala hantverkare och konstnärer för att se och köpa unika handgjorda föremål och konstverk.

Jyllands östkust – konstnärligt ljus och kultur i särklass

(Klicka på illustrationerna för mer information)

Flera vingårdar finns också i närheten av Hærvejen. Besök till exempel familjeägda Guldbæk Vingård som producerar ekologiska viner. Ta en guidad tur och upplev såväl vinodlingarna som produktionsanläggningen, och avnjut en vinprovning tillsammans med en lunch i orangeriet.

Jyllands östkust – konstnärligt ljus och kultur i särklass

Vandring.
Foto: Mette Johnsen
Aggersborg.
Foto: Destination Himmerland

Historiskt kulturarv

Hærvejen har använts i århundraden, och längs vägen finns otaliga historiska monument och platser som berättar om Danmarks förflutna. Gamla kyrkor, gravhögar, medeltida byar och ruiner blir en fascinerande påminnelse om de människor som en gång färdades och levde sina liv här.

Aggersborg vid Limfjorden var Danmarks största ringborg från vikingatiden, och platsen där borgen stod finns med på UNESCO:s världsarvslista. Diametern på borgen var cirka 240 meter, och den var en gång omgiven av en kraftig jordvall.

Platsen är väl skyltad med information som beskriver borgens historia och betydelse för vikingarna. Det finns också en rekonstruktion av en del av jordvallen, vilket ger en känsla av platsens ursprungliga storlek och styrka.

Det sällsamma, klara ljuset har lockat konstnärer till Skagen sedan 1800-talet

Regan Vest.
Foto: Lars Horn & Nordjyske Museer
Viborg Domkirke.
Foto: Frame & Work

För den som är mer intresserad av modern historia är Regan Vest ett måste. Denna atombomssäkra bunker ligger 60 meter under marken i Rold Skov, strax söder om Ålborg. Idag är bunkern omvandlad till museum, men när den togs i bruk 1969 var syftet att den skulle vara en kombinerad arbets- och skyddsplats för Danmarks regering och kungahus i händelse av ett militärt krisläge.

Precis intill ligger naturreservatet Rebild Bakker, som med sina vidsträckta hedar som pyntas av ljung, enbuskar och gräsmarker ger en känsla av vildmark. Vandra på någon av de många vandringslederna, känn lugnet i den klargröna bokskogen och njut av utsikten från någon av de många böljande kullarna.

Hærvejen går även bland annat genom Viborg som är en av Danmarks äldsta städer, och har spelat en viktig roll i Danmarks historia sedan vikingatiden. Stadens domkyrka från 1100-talet är ett framstående landmärke.

Att stanna för natten i Viborg är en bra idé. Strax utanför stadskärnan ligger omtyckta Niels Bugge Kro & Hotel, där många ursprungliga detaljer från byggnadens uppförande på 1800-talet har bevarats. Restaurangen är fantastisk och rekommenderas varmt.

Hotel Vejlefjord.
Foto: Hotel Vejlefjord

9 speciella boenden nära Hærvejen

Hotel Vejlefjord.
Foto: Hotel Vejlefjord
Silkeborg / Cold Hand Winery / Himmelbjerget.
Foto: Michael Berg / Francesca Dolnier / Michael Maagaard

Mångsidig naturskatt

Längs hela Hærvejen är naturens prakt ständigt närvarande. Som de vackra skogarna i Marselisborg, kända för sina höga bokträd och ekar, och Himmelbjerget med sina spektakulära vyer över Silkeborgsjöarna.

Här slingrar sig också Gudenåen, Danmarks längsta å, genom ett varierat landskap av skogar, ängar och sjöar. Vill man testa på kanotpaddling eller fiske finns en rad möjligheter längs med ån.

Gudenå.
Foto: Francesca Dolnier

Längre söderut väntar Naturpark Lillebælt, en mångsidig naturskatt som breder ut sig över hela 370 kvadratkilometer. De djupa fjordarna ger området ett rikt marint liv, och ett varierat undervattenlandskap fascinerar dykare från när och fjärran.

En av de mest unika upplevelserna i naturparken är att se tumlare, en art av små valar som inte sällan syns i dessa vatten. Skogarna i området inbjuder till rekreation och vandring.

Den som intresserar sig för fåglar kommer att få sitt lystmäte i närheten av Hærvejens slutpunkt i Padborg. Södra Jylland med sina stora våtmarker och fågelreservat är en idealisk plats för fågelskådning.

Frederik den VII’s kanal / Den Tilsandede Kirke / Holmely.
Foto: Daniel Brandt Andersen / Christian Faber / Sarah Green

Fjordstad med något för alla

Men först – innan färden längs Hærvejen går vidare så långt söderut – rekommenderas ett stopp i Horsens. Fjordstaden har något för alla med sin blandning av ett levande kulturliv, en rik historia, många bra hotell och restauranger och natursköna omgivningar där Horsens fjord spelar en central roll.

Horsens är känt för sin imponerande street art-scen. Färgglada och tankeväckande muralmålningar som har skapats av både lokala och internationella konstnärer pryder byggnader och väggar. Konstverken ger staden en unik och kreativ atmosfär som tillsammans med det varma, avslappnade sinnet hos lokalbefolkningen snabbt skapar en känsla av att man vill stanna kvar lite längre än vad som var tanken från början.

Horsens Konstmuseum.
Foto: Franco Cogoli

För ännu mer kultur: besök Horsens Kunstmuseum med en omfattande samling av modern och samtida konst i form av både måleri, skulpturer och installationer.

Staden har en fängslande historia, i ordets rätta bemärkelse. En gång var Horsens känt för sitt fängelse, som idag har omvandlats till ett museum och kulturcentrum.

En annan fjordstad väl värd ett stopp är Kolding. Här trivs inte minst den konstintresserade, mycket tack vare kända Trapholt Museum of Modern Art and Design. De varierande utställningarna täcker ett brett spektrum av modern konst och design. Dessutom är själva byggnadens arkitektur en sevärdhet i sig.

Vill man uppleva en del av Danmarks kungliga historia rekommenderas även ett besök på slottet Koldinghus som byggdes år 1268.

En fantastisk blandning av dramatiska landskap, rik flora och fauna och historiska sevärdheter

Kubeflex (1970) – Arne Jacobsen, Trapholt Museum of Modern Art and Design.
Foto: Jakob Vingtoft
Koldinghus.
Foto: Jakob Vingtoft

Många anledningar att återvända

Hærvejen – denna fascinerande gamla handelsväg som sträcker ut sig som en ryggrad genom östra Jylland – börjar närma sig sitt slut för denna gång. Mycket finns fortfarande kvar att uppleva så det finns alltid många anledningar att komma tillbaka; besöka en annan stad, vandra längs nya stigar och göra ytterligare några andra stopp längs vägen.

Med Hærvejen blir man aldrig helt klar, och det finns något vackert även i det.

Foto: Tyrstrup Kro

6 restaurangtips nära Hærvejen

Foto: Tyrstrup Kro
Brøndums Hotel, Skagen / Ji-Mi’s restaurang / Brøndums Hotel, Skagen.
Foto: Mette Johnsen / Jesper Rais / Brøndums Hotel

Alla artiklar