chevron-down chevron-left chevron-right chevron-small-down chevron-small-left chevron-small-right chevron-small-up chevron-thin-down chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-up chevron-up chevron-with-circle-down chevron-with-circle-left chevron-with-circle-right chevron-with-circle-up controller-play mail reply-all reply thumbs-down thumbs-up facebook-with-circle facebook linkedin-with-circle linkedin pinterest-with-circle twitter-with-circle twitter home

Annons - Innehåll från Vattenfall

Landslagsstjärnan som flest ville klimatbanta

Landslagsstjärnan som flest ville klimatbanta

Läsarna har talat. Det blev en jordskredsseger för den av åkarna som tog hem flest röster i tävlingen för Klimatlandslaget. Totalt har alla röster bidragit till en klimatkompensation på 77,8 ton CO2.

Hur mycket väger du? Testa din klimatpåverkan

Förutom de fem åkarnas egna klimatutmaningar som de har antagit i ”Klimatlandslaget” har också ni läsare haft möjlighet att klimatbanta landslagsstjärnorna genom en tävling. För varje röst klimatkompenserar Vattenfall med 10 kilo CO2.

Och precis som i OS är guldmedaljören solklar. Den som ni helst vill klimatbanta är Frida Hansdotter, som vinner en jordskredsseger med sina 36,1 ton. På andra plats kommer Mattias Hargin med 14,7 ton.

– Det är självklart roligt att vinna! Man är ju tävlingsmänniska så varje vinst är rolig, och jag får tacka för alla röster, säger Frida Hansdotter och fortsätter:
– Jag tycker att serien ”Klimatlandslaget” har varit väldigt givande och lärorik. Att tillsammans med Vattenfall få insikt och mer kunskap om vad vi kan göra för att bli mer klimatsmarta. Alla kan vi göra något och man behöver inte förändra sitt liv om man inte vill, men jag tycker att det är viktigt att tänka mer på vår miljö och vårt agerande.

Klimatkompensation i Thailand och Kina

Totalt har alla röster bidragit till en klimatkompensation på 77,8 ton CO2. I klimatkompensationen köper Vattenfall så kallade växthusgasemissionsreduktioner som finansierar projekt som leder till minskade utsläpp någon annanstans i världen. Det kan vara en vindkraftpark på Aruba, solenergi i Thailand, energieffektiva spisar i Rwanda eller solkokare – anläggningar för matlagning som drivs av solenergi och som ersätter kolspisar – i Kina. Systemet är uppbyggt och kontrollerat av internationella organ som FN och stöds av bland andra WWF.

– De här projekten har stor betydelse för klimatet. Klimatet är globalt och att klimatkompensera är ett sätt att göra något även för medmänniskor på andra delar av klotet, säger Peter Holmgrene, ansvarig för appen OneTonneFuture.

Och åkarna är positiva till att klimatkompensera, något som alla kan göra genom OneTonneFuture-appen. En genomsnittlig svensk kan kompensera hela sitt årliga klimatavtryck för omkring 900 kronor.

– Att man kan klimatkompensera i appen är jättebra och det vi kom fram till är att det inte är så dyrt att göra det. Om man ändå ska ner till Nya Zeeland och träna, det är svårt att undvika, då kan man ju lägga lite pengar på att klimatkompensera, säger Mattias Hargin.

Minska din klimatpåverkan med OneTonneFuture-appen

Så gick det för landslagsstjärnorna i tävlingen

Mattias Hargin: Startade på: 41,3 ton CO2
Klimatbantad med: 14,7 ton.

André Myhrer: Startade på: 32,4 ton CO2
Klimatbantad med: 12 ton

Sara Hector: Startade på: 26,1 ton CO2
Klimatbantad med: 9,1 ton

Frida Hansdotter: Startade på: 28,7 ton CO2
Klimatbantad med: 36,1 ton

Matts Olsson: Startade på: 32 ton CO2
Klimatbantad med: 5,7 ton.