Hur mycket väger ditt klimatavtryck – så får du koll

Hur mycket väger ditt klimatavtryck – så får du koll

Varje svensk släpper i snitt ut ungefär sju ton koldioxid varje år. För att planeten ska må bra måste vi alla minska vårt avtryck, målet är att minska utsläppen till omkring ett ton per person och år. Men hur ska man veta vad som ger mest effekt – att bli vegetarian eller att sluta flyga?

Läs mer om klimatpåverkan

Nyligen presenterades en forskningsrapport som visar att om vi inte lyckas minska uppvärmningen kommer stora delar av jorden att bli obeboeliga.
Årets sommar med extremvärme, bränder och stormvindar har gjort att fler har fått upp ögonen för klimatfrågan. Att vi måste göra något för att minska utsläppen och stoppa den skenande utvecklingen är de flesta ense om.

Men det kan vara krångligt att sätta sig in i och förstå vilka av ens egna levnadsvanor som skapar störst klimatavtryck – och det kan vara svårt att veta vad man kan göra åt det. Därför har Vattenfall skapat appen OneTonneFuture där man snabbt kan ta reda på sitt eget klimatavtryck och på ett enkelt sätt göra något åt det. Alla insatser, stora som små räknas. Det är bland annat den appen som det alpina skidlandslaget använder i sitt klimatarbete.

Ett sätt att minska sitt avtryck

– Klimatförändingens effekter är något vi upplever runt omkring oss och det finns en oro inte minst bland yngre. Vi har skapat en lösning som visar att det går att vända det här. Det skapar en positiv känsla istället för rädslor. Det finns en enorm kraft i det, säger Peter Holmgrene, initiativtagare och ansvarig för OneTonneFuture, och fortsätter:

– På Vattenfall har vi ett mål att bli fossilfria inom en generation. Appen är ett verktyg för alla som vill delta och minska sitt avtryck. En kan inte göra allt men alla kan göra någonting, och vi kan göra det tillsammans.

Resor och konsumtion ger störst avtryck

Allt vi gör påverkar klimatet och i appen får man fram sitt personliga klimatavtryck genom att svara på ett antal enkla frågor om boende, resande, matvanor och konsumtion. Där ser man också hur mycket varje kategori påverkar, och för de flesta är det resor och konsumtion som ger störst avtryck. I appen får man också råd, tips och utmaningar i att bli mer klimatsmart.

Det finns också möjlighet att klimatkompensera för utsläpp som inte går att undvika. En genomsnittlig svensk kan klimatkompensera hela sitt årsavtryck för omkring 900 kronor och då går pengarna till exempelvis utbyggnad av vindkraft på Aruba eller energieffektiva spisar i Rwanda. Systemet är uppbyggt och kontrollerat av internationella organ som FN och stöds av bland andra WWF.

– De här projekten har stor betydelse för klimatet. Klimatet är globalt och att klimatkompensera är ett sätt att göra något även för medmänniskor på andra delar av klotet, säger Peter Holmgrene.

Ladda ner appen och testa ditt klimatavtryck