Därför är räckviddsångesten överdriven

Därför är räckviddsångesten överdriven

Många tvekar inför att byta till elbil då de tror att det inte går att åka långt utan att behöva stanna och ladda hela tiden. Men räckviddsångesten är överdriven, menar Susanna Hurtig, nordenchef för E-Mobility på Vattenfall.
– I genomsnitt kör vi endast runt 3 – 5 mil per dag, och räckvidden för de flesta elbilar är 30 – 40 mil på en laddning, säger hon.

Så ska fler kunna köra elbil

Elbilen har många fördelar, inte bara för klimatet utan också för den personliga komforten. Förutom att koldioxidutsläppet är cirka 50 procent mindre för en genomsnittlig elbil än med en bensin- eller dieselbil (enligt en rapport från International Council on Clean Transportation tidigare i år), så bidrar också elbilarna till en bättre närmiljö: Det blir mindre buller och minskade utsläpp av farliga partiklar.

– Det är en av de största fördelarna med elbilar. Miljöföroreningar är ett växande hälsoproblem i alla städer och där skapar elfordon helt nya förutsättningar. Tänk er städer framöver där det går att jogga, fika på caféer och låta barnen leka på lekplatser utan att vi behöver bekymra oss över att andas in avgaser, säger Susanna Hurtig.

Hur många långresor gör du egentligen på ett år?

I veckans avsnitt av Klimatlandslaget pratar Mattias Hargin och Jens Byggmark om räckviddsångest, och hur långt man egentligen kan ta sig med elbilen. Men Susanna Hurtig menar att vi oftast inte åker så långt med våra bilar.
– Även om vi ofta tänker på våra långa resor när vi planerar att skaffa bil kan det vara värt att se över hur många sådana långresor vi gör per år. Om vi i stället ser till hur vi faktiskt använder bilen i vardagen så är det ofta att köra fram och tillbaka till jobbet, skjutsa till träningar eller att åka och handla. I genomsnitt kör vi endast 3 – 5 mil per dag! Med en elbil slipper vi dessutom omvägen till macken, vi kan ladda hemma under natten.

Om alla skulle köra ecodriving skulle bränsleförbrukningen och därmed CO2-utsläppen minska med 15%.

Det ska vara enkelt och bekvämt att ladda

Utvecklingen går också fort och medan man tidigare pratade om en räckvidd på 10 – 15 mil har dagens elbilar som kommer ut på marknaden en räckvidd på 20 – 40 mil. Det innebär färre stopp för att snabbladda under längre resor.

– Det byggs ut allt fler snabbladdningsstationer i Sverige. Bara till vårt publika laddnät InCharge finns närmare 80 snabbladdare uppkopplade. Vår app visar var dessa stationer finns, säger Susanna Hurtig, och fortsätter:
– Vid alla våra snabbladdningsstationer kan du ladda med din app kopplad till ditt kreditkort eller med en InCharge laddbricka. Har du hemmaladdbox från oss så får du dessutom rabatt vid våra snabbladdare. Det ska vara enkelt och bekvämt att ladda.

Hur många svenskar skulle behöva byta till elbil om vi ska nå våra klimatmål?
– Klimatmålen är mycket utmanande och för att vi ska nå dem krävs flera insatser. Inom transportsektorn är bränslebyte en viktig del men också beteendeförändringar samt effektivare energianvändning i traditionella fordon. För att nå delmål har det pekats ut att vi behöver åtminstone 1 miljon elbilar i Sverige 2030 – den totala flottan består av cirka 4,5 miljoner bilar.

Testa hur en elbil klarar din vardag