Därför är räckviddsångesten överdriven

Därför är räckviddsångesten överdriven

Många tvekar inför att byta till elbil då de tror att det inte går att åka långt utan att behöva stanna och ladda hela tiden. Men räckviddsångesten är överdriven, menar Susanna Hurtig, nordenchef för E-Mobility på Vattenfall.
– I genomsnitt kör vi endast runt 3 – 5 mil per dag, och räckvidden för de flesta elbilar är 30 – 40 mil på en laddning, säger hon.

Så ska fler kunna köra elbil

Elbilen har många fördelar, inte bara för klimatet utan också för den personliga komforten. Förutom att koldioxidutsläppet är cirka 50 procent mindre för en genomsnittlig elbil än med en bensin- eller dieselbil (enligt en rapport från International Council on Clean Transportation tidigare i år), så bidrar också elbilarna till en bättre närmiljö: Det blir mindre buller och minskade utsläpp av farliga partiklar.

– Det är en av de största fördelarna med elbilar. Miljöföroreningar är ett växande hälsoproblem i alla städer och där skapar elfordon helt nya förutsättningar. Tänk er städer framöver där det går att jogga, fika på caféer och låta barnen leka på lekplatser utan att vi behöver bekymra oss över att andas in avgaser, säger Susanna Hurtig.

Hur många långresor gör du egentligen på ett år?

I veckans avsnitt av Klimatlandslaget pratar Mattias Hargin och Jens Byggmark om räckviddsångest, och hur långt man egentligen kan ta sig med elbilen. Men Susanna Hurtig menar att vi oftast inte åker så långt med våra bilar.
– Även om vi ofta tänker på våra långa resor när vi planerar att skaffa bil kan det vara värt att se över hur många sådana långresor vi gör per år. Om vi i stället ser till hur vi faktiskt använder bilen i vardagen så är det ofta att köra fram och tillbaka till jobbet, skjutsa till träningar eller att åka och handla. I genomsnitt kör vi endast 3 – 5 mil per dag! Med en elbil slipper vi dessutom omvägen till macken, vi kan ladda hemma under natten.

Om alla skulle köra ecodriving skulle bränsleförbrukningen och därmed CO2-utsläppen minska med 15%.

Det ska vara enkelt och bekvämt att ladda

Utvecklingen går också fort och medan man tidigare pratade om en räckvidd på 10 – 15 mil har dagens elbilar som kommer ut på marknaden en räckvidd på 20 – 40 mil. Det innebär färre stopp för att snabbladda under längre resor.

– Det byggs ut allt fler snabbladdningsstationer i Sverige. Bara till vårt publika laddnät InCharge finns närmare 80 snabbladdare uppkopplade. Vår app visar var dessa stationer finns, säger Susanna Hurtig, och fortsätter:
– Vid alla våra snabbladdningsstationer kan du ladda med din app kopplad till ditt kreditkort eller med en InCharge laddbricka. Har du hemmaladdbox från oss så får du dessutom rabatt vid våra snabbladdare. Det ska vara enkelt och bekvämt att ladda.

Hur många svenskar skulle behöva byta till elbil om vi ska nå våra klimatmål?
– Klimatmålen är mycket utmanande och för att vi ska nå dem krävs flera insatser. Inom transportsektorn är bränslebyte en viktig del men också beteendeförändringar samt effektivare energianvändning i traditionella fordon. För att nå delmål har det pekats ut att vi behöver åtminstone 1 miljon elbilar i Sverige 2030 – den totala flottan består av cirka 4,5 miljoner bilar.

Testa hur en elbil klarar din vardag

Vilken landslagsstjärna
vill du klimatbanta?

För varje röst klimatkompenserar Vattenfall den valda åkaren för 10 kg CO2. Rösta och tävla om elskotern Vässla (värde ca 20 000 kr), biljetter till alpina VM i Åre och årets landslagsmössa.

Rösta här

 • 1
  Sara Hector
  24
  Klimatbantning hittills: 1 980kg
  (198 antal röster)
 • 2
  Frida Hansdotter
  24.2
  Klimatbantning hittills: 3 750kg
  (375 antal röster)
 • 3
  André Myhrer
  30.5
  Klimatbantning hittills: 1 470kg
  (147 antal röster)
 • 4
  Matts Olsson
  31.3
  Klimatbantning hittills: 670kg
  (67 antal röster)
 • 5
  Mattias Hargin
  38.2
  Klimatbantning hittills: 2 810kg
  (281 antal röster)

Vinn fina priser!

Rösta och tävla om elskotern Vässla (värde ca 20 000 kr), biljetter till alpina VM i Åre och årets landslagsmössa. Ge dina bästa klimatsmarta tips på max 15 ord.

När du deltar i tävlingen samtycker du till att Vattenfall registrerar ditt namn och din e-post för att kunna kontakta dig om tävlingen. Dina uppgifter sparas i 3 månader och kommer eventuellt att användas i marknadsföringssyfte. Du kan närsomhelst återkalla detta samtycke genom att kontakta oss på redaktionen@vattenfall.se. För mer info se vår personuppgiftspolicy.