chevron-down chevron-left chevron-right chevron-small-down chevron-small-left chevron-small-right chevron-small-up chevron-thin-down chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-up chevron-up chevron-with-circle-down chevron-with-circle-left chevron-with-circle-right chevron-with-circle-up controller-play mail reply-all reply thumbs-down thumbs-up facebook-with-circle facebook linkedin-with-circle linkedin pinterest-with-circle twitter-with-circle twitter home

Annons - Innehåll från Vattenfall

Energiskolan: Så väljer du rätt energilösning till ditt hus

Energiskolan: Så väljer du rätt energilösning till ditt hus

Luftvärmepump, bergvärme, solceller och soltak. Det finns många hållbara energilösningar till ditt hus som kan minska din energianvändning rejält. Här går vi igenom de olika lösningarna och guidar dig till rätt val för ditt hus.

Läs mer om olika energilösningar för ditt hus

Ungefär 80 procent av en villas energikostnad går till uppvärmning och varmvatten. Här finns pengar att spara för den som byter till en smart och hållbar energilösning. Med andra ord kan du göra något bra både för klimatet och för plånboken. Vilken lösning som passar bäst för dig beror lite på hur du bor och hur dina förutsättningar ser ut.

– Men det första du ska göra är att se över dina vanor. Fråga dig själv vad du använder din energi till och hur mycket du använder. Det finns enkla åtgärder att genomföra som inte kostar speciellt mycket som exempelvis tätningslister, säger Lars Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall.

Sedan finns det större lösningar som minskar din energianvändning och det är då vi kommer in på exempelvis värmepumpar. Ungefär hälften av alla villor i Sverige har någon form av värmepump som tar vara på naturens egna kraft. Här berättar vi om de olika alternativen.

Luft-luftvärmepump

Luftvärmepumpar finns i flera varianter. Om du har direktelvärme, det vill säga el-element, är en luft-luftvärmepump rätt alternativ. Den använder energin från uteluften för att värma upp inomhusluften. Den minskar uppvärmningsdelen med ungefär 50 procent om du har en öppen planlösning. De kostar mellan 20- och 25 000 kronor och återbetalningstiden är så kort som 3 – 5 år. Samtidigt är livslängden 16 år eller längre.

En annan fördel med luft-luftvärmepumpen är att den kan användas som luftkonditionering och skapar en bättre inomhusmiljö eftersom den har ett filter som tar bort pollen och liknande. Är det fuktigt kan det också användas som avfuktare. Den passar också väldigt bra i fritidshus.

Luft-vattenvärmepump

Här krävs ett hus med vattenburet system, och en sådan pump passar allra bäst för villor i Mellansverige och söderut och för de som har små tomter eller många grannar som redan har bergvärme. Den använder energin från uteluften och överför den till ett vattenburet system och till varmvattnet. 80 procent av din uppvärmningskostnad går till uppvärmning av varmvatten och med en sådan pump kan du spara 50 – 60 procent av kostnaderna.

– Även om en anläggning kostar kring 100 000 kronor är det en otroligt lönsam investering. De har en livslängd på 18 år eller mer och återbetalningstiden är kort, säger Lars Ejeklint.

Frånluftspump

Om du har ett hus med ventilationskanaler för både tilluft och frånluft kan en frånluftsvärmepump vara ett alternativ. Den återvinner värme ur ventilationsluften och återför det till husets värmesystem. Den förlorar inte effekt när det är kallt ute och den ger värme, varmvatten, ventilation samt återvinning samtidigt. En sådan pump kan minska kostnaderna för värme och varmvatten med 40 – 50 procent i ett modernt hus.

Bergvärmepump

För den som förbrukar mycket el är bergvärme ett bra alternativ. Genom ett borrat hål i berget hämtar den värme gratis från marken och sprider sedan den via ditt vattenburna värmesystem och producerar varmvatten. Driftskostnaderna är låga och behovet av köpt energi och el för varmvatten och värme minskar med upp till 80 procent. Investeringskostnaden är cirka 150 000 kronor, men investeringen är i regel betald på fem till sju år och pumpen har en livslängd på upp mot 20 år. Bergvärme är även ett alternativ för den som har en vedeldad panna eller oljepanna.

– En värmepump, oavsett vilken, höjer också värdet på huset. Jämför med en bil för 100 000 kronor, den kan du aldrig räkna hem. En värmepump för samma summa räknar du hem på tre till sju år, säger Lars Ejeklint.

Solceller

Med solceller kan du förse ditt hus med förnybar el från solen. Du köper då mindre el från nätet eftersom du producerar din egen solel och under de mest soliga månaderna kommer du med största sannolikhet också producera mer än du gör av med. Då kan du enkelt sälja tillbaka det ut på elnätet och få betalt för det du inte använder. Driftskostnaderna är låga och du får just nu statligt bidrag på 30 procent. Solceller passar bäst för dig som har ett tak i sydost till sydväst utan träd som skuggar.

Soltak

Soltak är en ny lösning där solpanelerna sitter integrerade i taket och ersätter ytskiktet på taket. Du får statligt investeringsstöd på 30 procent av kostnaden även på soltak, men det är en dyrare lösning än solceller som monteras ovanpå taket. Soltak passar bäst för dig som bygger nytt eller måste lägga om taket.

Oavsett vilken lösning du funderar på kan du få hjälp i ditt val av Vattenfall.
– Alla som är kund hos oss kan få gratis energirådgivning 45 minuter per telefon. Då går man igenom hur det ser ut hos dig och vad du kan göra. Och om du beslutar dig för något av alternativen får du ett fast pris på en offert för just dig. Dessutom löser vi allting vad gäller installation och liknande oavsett om du väljer en värmepump eller solceller. Du behöver inte tänka på någonting, säger Lars Ejeklint.

Läs mer om olika energilösningar för dig