chevron-down chevron-left chevron-right chevron-small-down chevron-small-left chevron-small-right chevron-small-up chevron-thin-down chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-up chevron-up chevron-with-circle-down chevron-with-circle-left chevron-with-circle-right chevron-with-circle-up controller-play mail reply-all reply thumbs-down thumbs-up facebook-with-circle facebook linkedin-with-circle linkedin pinterest-with-circle twitter-with-circle twitter home

Annons - Innehåll från Vattenfall

Det här är alpina stjärnans nya uppdrag – nu berättar han

Det här är alpina stjärnans nya uppdrag – nu berättar han

Alpina stjärnan Jens Byggmark tvingades avsluta karriären 2017, flera år för tidigt. Nu gör han i stället debut som programledare i tv – och har fått blodad tand. Här berättar han om klivet från elitkarriär till småbarnsliv, om det uteblivna OS-guldet och vem i det alpina skidlandslaget som egentligen är skönast att hänga med.

Läs mer: OneTonneFuture – din vägvisare för en hållbar framtid

Så här års brukar Jens Byggmark vara i full gång med träningen inför tävlingssäsongen. Glaciärträning varvat med träning på hemmaplan står på schemat för åkarna, men för andra säsongen kör Jens vardagsrace i Stockholm med småbarnsliv och allt vad det innebär. 2017 meddelade han att karriären var över och att han la skidor och pjäxor på hyllan efter 12 år i världscupen. ”Anledningen till att jag bestämt mig för att avsluta min alpinkarriär är för att jag känner att mitt knä inte håller för att prestera på den extremt höga nivå det är i världstoppen”, meddelade han i ett pressmeddelande.

– Min karriär slutade fem år tidigare än vad jag hade tänkt. Nu känns det som om jag la av för tio år sedan, men det är bara andra säsongen som jag inte kör. Jag hade faktiskt lite problem med att titta på världscuptävlingarna förra säsongen. Jag kände mig så ”fit” i kroppen att jag skulle kunna vara med och tampas om medaljerna om jag hade åkt, säger han och fortsätter:
– Men i år har jag distanserat mig så långt från det, och nu ska det bara bli kul att följa världscupen och åkarna.

Vill göra mer programledarjobb

Han bytte glaciäråkning mot blöjbyten och funderingar över vad han ska göra i stället. Att stanna kvar inom sporten och vara tränare har aldrig varit aktuellt.
– Jag tog steget från aktiv idrottare till familj ganska så direkt, så jag har inte haft så mycket tid att lägga på vad jag ska göra i framtiden. Därför kändes det här väldigt bra, ett första steg in i ett arbetsliv.

”Det här” är anledningen till att vi ses. I stället för att åka skidor tillsammans med det alpina skidlandslaget har Jens Byggmark ägnat den senaste tiden åt att guida några av åkarna i klimatfrågor, som programledare för tv-serien ”Klimatlandslaget”. Tillsammans med Vattenfalls klimatcoach Lars Ejeklint och en rad olika experter har han och fem av landslagsåkarna tagit sig an utmaningar för klimatet.
– Det har varit jättekul. Programledarjobb är definitiv något jag kan tänka mig mer av framöver.

Vem av åkarna var roligast att hänga med?
– Alla var väldigt roliga att spela in med, men ska jag välja en favorit blir det alltid Matts Olsson. Han har ett skönt sätt att se på saker och ting, och har självdistans och kan bjuda på sig själv. Jag tror att det kommer att bli ett väldigt roligt avsnitt.

– Sedan var det överlag väldigt roligt att se att åkarna tog tillfället i akt att tänka igenom hur de lever och tar sitt ansvar. Hela tanken med serien är ju att visa att alla kan göra lite, och även jag har blivit väldigt påverkad av det. Jag tar bussen oftare, äter mer vegetariskt och har slutat att köpa vatten på PET-flaskor. Det är så korkat att betala dyra pengar för något som finns gratis och mer klimatsmart i kranen.

Varför är det här projektet så viktigt?
– Under de senaste åren har vi sett hur glaciärerna smälter och att vi inte kan träna på samma platser längre. Vi har insett att vår sport är hotad. Jag vill att alla ska bli lika engagerade och delaktiga som jag och de andra åkarna har blivit. Jag hoppas att den onödiga lyxkonsumtionen går ner, och att många som ser serien ser den ekonomiska vinningen med att vara klimatsmart. Det är faktiskt bra för plånboken. Och jag hoppas att alla tar sig tid att titta på det, för det har ett bra budskap.

I avsnittet med Frida Hansdotter så beundrar ni hennes OS-guldmedalj. Hur mycket grämer du dig över det uteblivna OS-guldet?
– Det är en liten tagg. Man tänker över att man inte klarade vissa saker. Det är mycket för att jag missade det första OS:et, som många av de jag tävlade med fick åka på. Andra, det enda jag åkte, var jag i min sämsta form under hela min karriär, tredje var jag skadad och så la jag av precis innan fjärde. Men jag har ändå haft en skön känsla i kroppen sedan jag la av – över vad jag har åstadkommit.

Läs mer: Hur mycket väger du? Beräkna ditt klimatavtryck