Hela denna avdelning är en annons från Meda, a Mylan company

Vilken huvudvärk har du? Här är de vanligaste

Borrande och pulserande eller dov och tryckande?
Ont i huvudet kan upplevas på många olika sätt.
Här är de vanligaste typerna av huvudvärk, och tips på hur du kan lindra smärtan.

Här kan du köpa Treo 

1. Spänningshuvudvärk

Den vanligaste formen av huvudvärk. Känns ofta dov, molande eller tryckande, eller som att du har en för trång mössa. Smärtan kan också sitta i nacken, käkarna och tinningarna. Värken kan öka och minska under dygnet och blir ofta sämre under dagen.
Kan bli kronisk. Det innebär att du har huvudvärk i mer än 15 dagar i månaden under längre tid än ett halvår. Vanliga symtom på kronisk spänningshuvudvärk är ömma punkter i hårbotten eller nacken, och ibland i käken. Du kan få yrsel, öronsus, problem med minnet och svårt att koncentrera dig.

 

• Orsak: Kan utlösas av stress, oro, sömnbrist, spända muskler.
• Hur lindrar jag? Försök minska stressen, ändra dåliga arbetsställningar, motionera. Mår du bra av yoga, promenader, massage? Gör en lista på allt som får dig att känna dig avkopplad, och försök öka dosen i din vardag. Du kan också lindra värken med receptfria och smärtlindrande läkemedel; använd dessa högst 2-3 gånger i veckan.

2. Migrän

Drabbar nästan var femte kvinna och ungefär var tionde man i Sverige. Vid migrän kommer huvudvärken ganska snabbt, som ett anfall. Den är intensiv och brukar kännas borrande, dunkande eller pulserande. Oftast pågår den i ett halvt till ett dygn, ibland längre. Det är vanligt att må illa och bli extra känslig för ljud och ljus. Anfallen är återkommande.

 

• Orsak: Forskarna kan inte förklara exakt vad som orsakar migrän, men anfallen kan utlösas av till exempel stress, hormonförändringar eller viss mat och dryck. Migrän är oftast ärftligt.
• Hur lindrar jag? Du kan förebygga genom att undvika stress och leva ett så balanserat liv som möjligt: prioritera vila och sömn samt motion och regelbundna måltider. Du kan också undvika det du vet utlöser migränanfallen. När du får ett anfall hjälper det att vila på en lugn och mörk plats. Om du somnar brukar anfallet gå över snabbare. Receptfria värktabletter kan lindra då värken är i sin början eller om den är mild. Vid svårare värk kan du behöva receptbelagda läkemedel.

3. Huvudvärk vid sjukdom

Du kan få huvudvärk när du har influensa, förkylning eller någon annan infektion. Vid bihåleinflammation får du en värk som sitter i kinden, pannan eller nacken och blir värre om du rör huvudet hastigt eller lutar dig framåt.
• Hur lindrar jag? Du kan lindra värk och feber med receptfria läkemedel.

Det är vanligt att du som har psykisk ohälsa får huvudvärk, särskilt om stress är en del av sjukdomen. Oftast handlar det då om spänningshuvudvärk.

 

I sällsynta fall är huvudvärken ett symtom på en allvarlig sjukdom.
När kan man behöva söka vård för sin huvudvärk?
Du har tidigare haft huvudvärk men den har nu ändrat karaktär.
Du har haft daglig huvudvärk i mer än en vecka.
Du använder läkemedel mot huvudvärk flera gånger i veckan.
Du har huvudvärk som ökar och blir starkare och kommer oftare.
Du har huvudvärk, är över 50 år och har inte haft huvudvärk tidigare.
Du har huvudvärk som stör det vardagliga livet.

4. Huvudvärk orsakad av läkemedel

Det kan låta motsägelsefullt, men tar man alltför ofta värktabletter kan det leda till kronisk huvudvärk. Värken känns vanligen dov och är utspridd i hela huvudet, ibland med ett ringande ljud i öronen. Det är då viktigt att sluta med tabletterna. Den som äter värktabletter mer än 15 dagar i månaden är i riskzonen och behöver se över sin konsumtion.

5. Annan huvudvärk

Lyfta barn, bära möbler eller pressa vikter på gymmet. Du kan få huvudvärk när du anstränger dig kraftigt, som vid tunga lyft. Värken känns oftast dunkande och brukar försvinna efter några timmar, men kan fortsätta upp till ett dygn.

 

Annat som kan utlösa huvudvärk:
• Du ser dåligt och måste anstränga ögonen vilket ger muskelspänningar som orsakar värken. Gå till en optiker som undersöker synen, den kan ha förändrats utan att du märkt det.
• Du har druckit mycket alkohol.
• Du har vätskebrist.
• Du har blivit kall om huvudet.
• Du slutar dricka kaffe, eller dricker mindre än vanligt.
• Du gnisslar tänder och spänner käkarna på nätterna. Din tandläkare kan undersöka om du behöver en bettskena. Avslappningsövningar kan också hjälpa.

 

Här kan du köpa Treo

Treo vid värk och feber

Treo är brustabletter, och därför skonsammare mot magen än vanliga fasta tabletter med acetylsalicylsyra. Treo börjar verka inom 30 minuter.
Treo kan användas vid tillfällig behandling av till exempel:
• Huvudvärk
• Migrän
• Tandvärk
• Menstruationssmärtor
• Feber vid förkylningssjukdomar
• Led- och muskelsmärtor
• Treo kan inte bota influensa, men kan lindra värk och feber om man drabbats av influensan

 

TREO brustablett (acetylsalicylsyra 500 mg/koffein 50 mg) är ett receptfritt läkemedel mot huvudvärk, annan tillfällig smärta och feber. Treo ska inte användas av barn under 14 år, eller ges till personer under 18 år med feber utan att läkare tillfrågats. Kontakta läkare om symtomen försämras eller inte förbättras inom 3 dagar vid feber och migrän eller 5 dagar vid smärta. Intag av Treo ska undvikas av kvinnor som planerar graviditet eller är gravida. Behandling under någon del av graviditeten skall endast ske efter läkares ordination. Läs bipacksedeln noga före användning. Marknadsförs av Meda AB, A Mylan Company www.medasverige.se

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies