Hela denna avdelning är en annons från Meda, a Mylan company

Mensvärk – därför gör det ont

Mensvärk kan mola på ett uthärdligt sätt – eller smärta så intensivt att du har svårt att fungera normalt, till exempel på jobbet.
Men varför gör det ont, och hur kan man lindra värken?

Här kan du köpa Treo

 

Mensvärk brukar kännas i nedre delen av magen, ryggen och ryggslutet. Den kan också stråla ut i ljumskarna och låren.
Vissa känner av den bara lite, medan andra får så ont att de kan bli yra, kallsvettiga och illamående, eller att det känns som att de ska svimma.

Sjukskriver sig för mensvärk

I en svensk undersökning från 2018 med drygt 1000 kvinnor svarar var femte att de någon gång stannat hemma från jobbet på grund av mensvärk. Källa
Enligt en ny studie gjord av forskare i Nederländerna med 33 000 kvinnor har var sjunde sjukskrivit sig på grund av mensvärk. Källa

Det är vanligt att få ont någon dag innan mensen kommer. Sedan är värken oftast mest intensiv mensens första och andra dag.

Nerverna runt livmodern påverkas

Värken beror på sammandragningar i livmodern. Den drar ihop sig för att stöta ut slemhinnan som blivit tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg.
Det finns massor av nerver runt livmodern som påverkas när livmodern drar ihop sig – därför kan det även göra ont i ryggen, ljumskarna och låren.

I samband med värken kan du må illa och få diarré. Diarrén beror på att du har höga halter av hormonet prostaglandin i kroppen.

Värme och rörelse kan lindra

Det finns flera saker du kan göra för att minska värken. Testa dig fram till vad som fungerar bäst för dig.

• Använd receptfria smärtstillande läkemedel. Det är bra att ta läkemedlet så snabbt som möjligt när du känner att besvären är på väg, och sedan ta dem regelbundet så länge du har ont.

• Lindra värken med värme. Lägg något varmt – som en uppvärmd vetekudde eller varmvattenflaska – på magen eller mot ryggen. Värmen gör att musklerna slappnar av och då kan smärtan avta. Du kan också testa att bada eller duscha i varmt vatten.

• Lindra värken med rörelse. Det är bra att röra på sig, att träna före mensen kan förebygga värk. Klarar du att träna mensens första dagar kan det också minska värken något.

• Vissa preventivmedel gör att ägglossningarna försvinner så länge behandlingen pågår. Då slipper du mensvärken. Andra preventivmedel gör slemhinnan i livmodern tunnare och du blöder då lite, sällan eller aldrig. Ta kontakt med en gynekolog för vägledning.

• En läkare eller en fysioterapeut kan ge dig behandling med tens. Det är en smärtlindringsmetod som innebär att nerver under huden stimuleras av elektriska strömmar, vilket minskar smärtan.

Om du inte klarar din vardag

Har du så svår värk att du inte kan leva ditt vanliga vardagsliv kan smärtan bero på endometrios, som innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern.
Svår värk kan också orsakas av myom, en muskelknuta i livmodern, eller inflammation i en äggledare eller i livmodern.

När ska jag söka vård för svår mensvärk?

Kontakta en vårdcentral eller gynekologisk mottagning om:
• Receptfria smärtstillande läkemedel inte hjälper mot din mensvärk.
• Du får plötsligt mensvärk utan att ha haft det tidigare.

 

Här kan du köpa Treo

Treo vid värk och feber

Treo är brustabletter, och därför skonsammare mot magen än vanliga fasta tabletter med acetylsalicylsyra. Treo börjar verka inom 30 minuter.
Treo kan användas vid tillfällig behandling av till exempel:
• Huvudvärk
• Migrän
• Tandvärk
• Menstruationssmärtor
• Feber vid förkylningssjukdomar
• Led- och muskelsmärtor
• Treo kan inte bota influensa, men kan lindra värk och feber om man drabbats av influensan

 

TREO brustablett (acetylsalicylsyra 500 mg/koffein 50 mg) är ett receptfritt läkemedel mot huvudvärk, annan tillfällig smärta och feber. Treo ska inte användas av barn under 14 år, eller ges till personer under 18 år med feber utan att läkare tillfrågats. Kontakta läkare om symtomen försämras eller inte förbättras inom 3 dagar vid feber och migrän eller 5 dagar vid smärta. Intag av Treo ska undvikas av kvinnor som planerar graviditet eller är gravida. Behandling under någon del av graviditeten skall endast ske efter läkares ordination. Läs bipacksedeln noga före användning. Marknadsförs av Meda AB, A Mylan Company www.medasverige.se

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies