Hela denna avdelning är en annons från Meda, a Mylan company

Därför får du huvudvärk

Ont i huvudet drabbar de flesta av oss
Men vad kan smärtan bero på?
Här är några av de vanligaste orsakerna.

Här kan du köpa Treo 

 

Huvudvärk kan kännas som ett band som stramar över pannan. Den kan hugga och pulsera, vara dov och molande – eller drabba en som en tyngd uppifrån.

Oavsett typ av smärta kan det vara bra att förstå varför det gör ont. Här är några vanliga förklaringar.

Spänningar i kroppen

Kan uppstå om du sitter långa stunder i en statisk position, till exempel på jobbet. En god idé är då att se över din arbetsställning, lägga in pauser och göra avslappningsövningar. En annan vanlig anledning är att du gnisslar tänder när du sover. Oftast är orsaken stress, men ditt bett kan också påverka. Besök gärna en tandläkare om du vaknar med ömma käkmuskler. En bettskena kan lindra.

Stress och oro

Är vi stressade spänner vi våra muskler mer, vilket kan utlösa huvudvärk. Att minska stressen är lättare sagt än gjort, men fysisk träning – som regelbundna promenader – brukar vara ett säkert sätt.

Läkemedel

Du kan hamna i en ”ond cirkel” då du tar värktabletter för ofta, vilket kan leda till kronisk huvudvärk. Ofta är värken dov och utspridd i hela huvudet, ibland har du samtidigt ringande ljud i öronen. Tar du minst 15 tabletter i månaden är du i riskzonen. Det finns andra läkemedel med huvudvärk som en biverkning, till exempel nitroglycerin. Huvudvärken beror då oftast på att läkemedlet påverkar blodkärlen.Sömnbrist

Kroppen vilar och läker när vi sover. För lite sömn ökar risken att drabbas av både spänningshuvudvärk och migrän. Forskarna tror att när vi går miste om REM-sömn – eller drömsömn som den också kallas – producerar kroppen lägre nivåer av de proteiner som vi behöver för att dämpa smärta, och högre nivåer av de proteiner som utlöser smärta.

Vätskebrist

Du kan få huvudvärk av vätskebrist. Andra tecken på vätskebrist är att du blir trött, yr och torr i munnen. Behovet av vatten är individuellt och påverkas bland annat av hur mycket du väger och svettas.

Ansträngda ögon

Synfel eller dålig belysning innebär att vi behöver anstränga ögonen och de små musklerna runtom. Det kan leda till spänningar och huvudvärk. Synen förändras med åren, var uppmärksam och gå till en optiker om du misstänker att din syn blivit sämre. Och se till att ha god belysning när du behöver ”jobba” med ögonen, till exempel när du läser.

Alkohol och abstinens

Alkohol kan trigga huvudvärk. Du kan också få huvudvärk av abstinensen efter att ha slutat med alkohol, nikotin eller läkemedel. Att sluta dricka kaffe – eller dricka mindre kaffe än vanligt – kan också ge ont i huvudet.

Muskelansträngning

Du kan få huvudvärk om du anstränger dig kraftigt, som vid tunga lyft. Värken brukar försvinna efter några timmar men kan fortsätta upp till ett dygn.

Migrän

Nästan var femte kvinna och ungefär var tionde man i Sverige har migrän som är en kronisk sjukdom. Huvudvärken kommer ganska snabbt, som ett anfall, och den brukar vara intensiv och pulserande. Migrän kan triggas av stress och för kvinnor hormonsvängningar under menstruationscykeln. Vissa livsmedel kan utlösa migrän hos en del personer – till exempel choklad, mögelost och andra starka ostar, rödvin, citrusfrukter, starkt kryddad mat och sojaolja.

Sjukdom

Ont i huvudet är vanligt vid influensa, förkylning eller andra infektioner. Det är också vanligt med huvudvärk vid psykisk ohälsa, särskilt när stress är en del sjukdomen.

Det finns mycket du kan göra för att förebygga och lindra huvudvärk.
Att motionera, äta sunt och regelbundet samt prioritera sömn och vila är kanske det allra bästa tipset.
Avslappningsövningar eller annat som minskar stressen förebygger både spänningshuvudvärk och migränanfall.

Du kan också lindra huvudvärk vid infektioner, spänningshuvudvärk och migrän med receptfria och smärtlindrande läkemedel. Dessa bör dock inte överkonsumeras, utan användas högst 2-3 gånger i veckan.

 

I sällsynta fall är huvudvärken ett symtom på en allvarlig sjukdom.
När kan man behöva söka vård för sin huvudvärk?
Du har tidigare haft huvudvärk men den har nu ändrat karaktär.
Du har haft daglig huvudvärk i mer än en vecka.
Du använder läkemedel mot huvudvärk flera gånger i veckan.
Du har huvudvärk som ökar och blir starkare och kommer oftare.
Du har huvudvärk, är över 50 år och har inte haft huvudvärk tidigare.
Du har huvudvärk som stör det vardagliga livet.

 

Här kan du köpa Treo

Treo vid värk och feber

Treo är brustabletter, och därför skonsammare mot magen än vanliga fasta tabletter med acetylsalicylsyra. Treo börjar verka inom 30 minuter.
Treo kan användas vid tillfällig behandling av till exempel:
• Huvudvärk
• Migrän
• Tandvärk
• Menstruationssmärtor
• Feber vid förkylningssjukdomar
• Led- och muskelsmärtor
• Treo kan inte bota influensa, men kan lindra värk och feber om man drabbats av influensan

 

TREO brustablett (acetylsalicylsyra 500 mg/koffein 50 mg) är ett receptfritt läkemedel mot huvudvärk, annan tillfällig smärta och feber. Treo ska inte användas av barn under 14 år, eller ges till personer under 18 år med feber utan att läkare tillfrågats. Kontakta läkare om symtomen försämras eller inte förbättras inom 3 dagar vid feber och migrän eller 5 dagar vid smärta. Intag av Treo ska undvikas av kvinnor som planerar graviditet eller är gravida. Behandling under någon del av graviditeten skall endast ske efter läkares ordination. Läs bipacksedeln noga före användning. Marknadsförs av Meda AB, A Mylan Company www.medasverige.se

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies