Hela denna avdelning är en annons från T+

Mannens övergångsålder – här är de vanligaste tecknen

Hårfästet kryper uppåt och midjemåttet ökar.
Kanske börjar humöret svänga mer och sexlusten minska.
– Det här är exempel på symtom som kan drabba män i övergångsåldern, säger Rolf Wiggo Sandnes, organisk kemist.

Har du låga testosteronvärden? Här kan du göra ett enkelt test

 

Klimakteriet för kvinnor är ett känt begrepp. Men även män hamnar i övergångsåldern som en följd av att mängden testosteron i kroppen minskar.
– För många leder det här till besvär som kan gå ut över både den fysiska och psykiska hälsan, säger Rolf Wiggo Sandnes.

När börjar övergångsåldern för män?

Hos vissa män uppträder de första symtomen redan i 40-årsåldern, medan andra känner av förändringarna i kroppen först när de närmar sig 50.
– Om man endast utgår från testosteronnivån börjar övergångsåldern någon gång mellan 30 och 35 år för de allra flesta män. Men förmodligen känner du inte av symtomen förrän du har fyllt 40, säger Sandnes.

Kvinnans klimakterium är kortare

Den främsta skillnaden mellan mäns och kvinnors övergångsålder är hur länge den varar. Kvinnans övergångsålder – menopausen – pågår i ungefär två–tre år. Perioden innebär ett större hormonbortfall under kortare tid än för mannen, och besvären blir därför mer tydliga, med symtom som vallningar, svettningar och sömnstörningar.

 

För män sjunker halten av testosteron långsammare, och mannens övergångsålder – andropausen – pågår därför mer eller mindre livet ut.

 

Vill du bromsa övergångsålderns symtom? Just nu: Prova nyheten T+ i två månader för endast 99 kronor (ordinarie pris 498 kronor)

Mannens övergångsålder – symtom:

 • Viktuppgång.
  – Ett av de vanligaste tecknen på att övergångsåldern har börjat. Många får mer fett runt magen som det är svårt att bli av med även om man tränar, berättar Rolf Wiggo Sandnes.
 • Svårare att bygga muskler.
 • Håravfall.
 • Initiativlöshet, trötthet, koncentrationssvårigheter, nedstämdhet.
  – Många upplever att humöret blir mer instabilt och det är vanligt att man oftare känner sig orolig.
 • Minskad sexuell lust och förmåga.

Hur hanterar man då övergångsåldern?

Genom att äta sundare och röra sig mer kan besvären minska. Tillskott av vitaminer, mineraler och örter kan också lindra övergångsålderns besvär. Här följer en översikt av vad kroppen kan behöva:

 • B-vitaminer: Bidrar bland annat till att öka energi- och prestationsnivån och till att du får mer ut av träningen. Tiamin är rikt på B-vitaminer som bidrar till hjärtats normala funktion, medan B6 bidrar till att balansera den hormonella aktiviteten och reducera trötthet och orkeslöshet. B12 bidrar till normal psykologisk funktion.
 • D-vitaminer: Stärker immunförsvaret.
 • Zink: Bibehåller testosteronnivån i kroppen och förbättrar kvaliteten på spermierna.
 • Magnesium: Stärker musklerna.
 • Bockhornsklöver: Bidrar till att öka mängden fritt testosteron i kroppen.

 

Läs också: Därför blir du inte av med ”ölmagen” – trots regelbunden träning

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies