Hela denna avdelning är en annons från T+

Därför blir du inte av med ”ölmagen” – trots regelbunden träning

Kämpar du med att äta sunt och träna regelbundet, men får ändå inte midjemåttet att minska?
För män över 40 kan det handla om hormoner.

Har du låga testosteronvärden? Här kan du göra ett enkelt test

 

För mycket magfett hos vuxna män kan bero på att kroppen producerar för lite av det manliga könshormonet testosteron. Brist på testosteron gör i sin tur att det blir svårare att gå ner i vikt och behålla muskelstyrkan. Med andra ord riskerar man att hamna i en ond cirkel.

– Brist på testosteron kan också leda till att du känner dig trött, både psykiskt och fysiskt. Den sexuella lusten kan minska, vilket lätt går ut över självkänslan, säger Rolf Wiggo Sandnes, organisk kemist.

Vad kan man då göra? Här är tre råd:

Se över kosten. Med åren minskar förbränningen och du kan förmodligen inte äta som du gjorde när du var 25, utan att gå upp i vikt. Undvik framför allt kaloririka kvällsmål.

 

Träna regelbundet – och minska stillasittandet. Några pass på gymmet varje vecka stärker musklerna, ökar uthålligheten och ökar förbränningen. Men många av oss sitter stilla alldeles för mycket resten av veckans timmar: framför skärmen, i bilen, i soffan. Promenera, cykla, gå i trappor. När du sitter – bryt sittandet varje halvtimme med en enkel bensträckare eller kort promenad.

 

Vill du prova T+, receptfritt kosttillskott som är skräddarsytt för män? Två månader för endast 99 kronor (ordinarie pris 498 kronor)

 

Behöver du kompensera? Att träna, äta sunt och sova gott är viktigt för testosteronproduktionen, men du kan även hjälpa kroppen på traven med ett tillskott. Testosteronbrist kan kompenseras i form av testosterontabletter som skrivs ut av läkare. Men det finns också kosttillskott som, enligt en ny studie, frigör mer testosteron i kroppen – detta kan köpas receptfritt.

 

Läs också: Ny forskning: Så ökade nivån av testosteron – med 46 procent

 

Fotnot: Rolf Wiggo Sandnes är organisk kemist och utbildad vid Universitetet i Oslo. I 25 år har han forskat om kontrastmedel och diagnostik, bland annat hos Nycomed och Dynal Biotech. I dag jobbar han som produktutvecklare och har bland annat utvecklat kosttilskottet T+.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies