Hela denna avdelning är en annons från T+

5 saker du inte visste om testosteron

Halten av testosteron är högst på morgonen. Brist kan på sikt bidra till såväl håravfall som minskad arbetslust.
Här är 5 saker du kanske inte visste om testosteron.

Har du låga testosteronvärden? Här kan du göra ett snabbt test

Du kan enkelt få koll på nivån

En normal testosteronnivå för män är 200-1200 nanogram per deciliter. Ett blodprov hos läkaren kan ge svar på vilket testosteronvärde du har. Ett annat sätt är att göra testet ADAM (The Androgen Deficiency in Aging Males) som ger en indikation om dina testosteronvärden.

Brist kan göra dig deppig

Testosteronnivån är högst i 20- och i början av 30-årsåldern och minskar därefter sakta men säkert. De flesta män blir efterhand påverkade – vanliga symtom är viktuppgång, svårare att bygga muskler, håravfall, trötthet, nedstämdhet, minskad arbetslust, sexuell lust och förmåga.

Hormontopp på morgonen

Testosteronhalten är som högst på morgonen och sjunker sedan under dagens lopp. Normalvärdena är beräknade på morgonvärden.

Jo, mannen har också en övergångsålder

Kroppen börjar producera det manliga könshormonet testosteron redan på fosterstadiet. Nivån ökar i tonåren och minskar efter 30. De sjunkande nivåerna anses vara en av orsakerna till att män hamnar i den så kallade övergångsåldern – eller andropausen som den också kallas.

Kvinnor kan ha brist

Testosteron bildas i testiklarna hos män och i äggstockarna hos kvinnor. Män har en mycket högre nivå av testosteron i blodet jämfört med kvinnor – men testosteron är viktigt för kvinnor också. Kvinnor som lider av testosteronbrist (vilket är ytterst ovanligt) kan drabbas av trötthet, bristande sexuell lust och tillfredställelse samt minskande muskelstyrka och benmassa.

 

Ett alternativ till testosterontillskott: Prova nyheten T+ i två månader för endast 99 kronor (ordinarie pris 498 kronor)

Livsstilen påverkar

Att träna regelbundet, äta sunt och sova gott är viktigt för testosteronproduktionen. Män med brist kan få tillskott i form av testosterontabletter som skrivs ut av läkare. En ny studie visar på ett samband mellan extrakt av örten bockhornsklöver och mängden fritt testosteron i kroppen. Den patenterade ingrediensen Furosap™ – extrakt av bockhornsklöver och huvudingrediens i kosttillskottet T+ – intogs av män i åldrarna 35-65 år. För nio av tio deltagare ökade mängden fritt testosteron.

 

Läs också: Ny forskning: Nivån av testosteron ökade med 46 procent

Läs också: Mannens övergångsålder – så skiljer den sig från kvinnans

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies