Hela denna avdelning är en annons från T+

5 myter om testosteron – vad är sant och falskt?

Det manliga könshormonet testosteron är mytomspunnet. Det sägs göra oss till ”alfahannar”, bidra till att vi tappar håret och bygga våra muskler. Men stämmer det?
Här är 5 vanliga påståenden om testosteron.

Har du låga testosteronvärden? Här kan du göra ett enkelt test

Mer testosteron ger större muskler

Sant, det finns ett samband. Att män förlorar muskelmassa med åren beror bland annat på att mängden testosteron i kroppen minskar, med start i 30-årsåldern.

Testosteron gör oss till riskbenägna och tävlingsinriktade ”alfahannar”

Falskt – det är snarare vårt beteende och vår livssituation som kan påverka testosteronnivån, visar forskningen. Män som tar hand om spädbarn får lägre nivåer av testosteron, medan män i skilsmässa – en tid som kan präglas av kamp om ägodelar, vårdnadstvist eller jakt efter en ny partner – får förhöjda nivåer. Detta enligt boken ”Testosteron Rex. Myten om våra könade hjärnor” som bygger på en kartläggning av hundratals vetenskapliga studier.

Testosteronnivån går att påverka

Sant. Att träna regelbundet, äta hälsosamt och sova gott är viktigt för testosteronproduktionen. Män med brist kan få tillskott i form av testosterontabletter som skrivs ut av läkare. En ny studie visar på ett samband mellan extrakt av örten bockhornsklöver och mängden fritt testosteron i kroppen. Den patenterade ingrediensen Furosap™ – extrakt av bockhornsklöver och huvudingrediens i kosttillskottet T+ – intogs av män i åldrarna 35-65 år. För nio av tio deltagare ökade mängden fritt testosteron.

Skalliga män har mer testosteron

Falskt. Förvisso hänger mäns ökade risk (jämfört med kvinnors) att tappa hår ihop med de manliga könshormonerna, men det finns inga belägg för att skalliga män har mer testosteron än andra.

Testosteron är bara viktigt för sexlusten

Falskt – brist på testosteron kan ge symtom som trötthet, humörsvängningar, viktuppgång samt svårighet att bygga muskler.

Ett alternativ till testosterontillskott: Prova nyheten T+ i två månader för endast 99 kronor (ordinarie pris 498 kronor)

Läs också: Ny forskning: Männens testosteron-värden ökade med 46 procent

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies