Annons
Innehåll från Telia

Tips och råd – så säkrar du surfen hemma

Det finns flera olika saker som kan påverka din wifi-täckning hemma.

Dålig wifi-täckning kan bero på många olika saker – och din mottagning hemma kan bland annat påverkas av hur huset du bor i är byggt.
Här är tipsen för en bättre uppkoppling och ett snabbare trådlöst internet.

Så får du ut mer av ditt bredbandsabonnemang

Placeringen av routern är viktig

Väggar, kvadratmeteryta och antal våningar i din bostad är alla faktorer som gör att wifi-täckningen kan skifta från ett ställe till ett annat i ditt hem. För att få så snabb och bra surf som möjligt är placeringen av routern för det trådlösa nätverket viktigt.

Starkast signal får du genom att placera routern ungefär en meter ovanför golvet, till exempel på en hylla eller ett bord – den ska inte gömmas i städskåpet eller garderoben. Det är också bra att tänka på att den inte ska vara skymd av andra elektroniska apparater eller vitvaror.

– Ett tips är att testa nya placeringar i bostaden eftersom små förändringar kan göra stor skillnad. I bland måste placeringen också anpassas efter var anslutningen i ytterväggen sitter, säger Zvonimir Brtan, som jobbar som personlig tekniker för Telia.

Var befinner du dig när du surfar

Hur många ni är som surfar samtidigt och vad ni gör påverkar också hastigheten på nätverket. Spelkonsoller, högtalarsystem, flera surfplattor och mobiler i samma hushåll kräver snabbare hastigheter än om du främst använder nätet till att läsa nyheter och skicka mejl.

Det kan också ha betydelse var någonstans i hemmet du befinner dig i förhållande till routern. Förutom avståndet till routern påverkar det även om det finns till exempel tjocka väggar eller stora möbler mellan dig och routern.

Lösningar för att förbättra täckningen

Upplever du att det finns ställen i din bostad som har sämre täckning än andra så finns det smarta lösningar som sprider ut surfen så att den når alla hörn och skrymslen.

Som kund hos Telia finns bland annat tjänsten ”Smart wifi plus” som garanterar täckning i alla rum.

– För att få både styrka och täckning placerar man ut access-punkter som gör att signalerna förstärks på flera ställen. Det gör att du kan surfa på hög hastighet i hela hemmet, förklarar Zvonimir Brtan. 

Har du Telia som bredbandsleverantör kan du också ta del av olika förmåner om du samtidigt har Telia som mobilleverantör.

Samla mer – så fungerar förmånerna

Samla mer – så fungerar förmånerna

Har du både bredband och ett mobilabonnemang hos Telia har du rätt till en extra kostnadsfri förmån i form av mer surf i mobilen, högre hastighet på bredbandet eller ett mobilt bredband med 20 GB surf.