Annons
Innehåll från Telia

Det här ska du tänka på när du väljer bredband

Det finns flera olika sätt att få bredband – och det kan vara svårt att veta vad som funkar bäst hemma hos dig.

Fiber, ADSL eller mobilt bredband – tekniken går snabbt framåt och det är inte alltid lätt att veta vad du ska välja för internetuppkoppling till ditt hem.
Samlar du dina abonnemang kan du även få extra förmåner.
– Det finns jättemånga olika lösningar, säger Zvonimir Brtan, som jobbar som Personlig Tekniker på Telia.

Så får du ut mer av ditt bredbandsabonnemang

Att välja bredbandsuppkoppling kan vara ett beslut som engagerar hela familjen. Det ska ofta räcka till när många är uppkopplade samtidigt med att spela tv-spel online, streama film, musik och tv samt kanske även hålla ihop hela det smarta hemmet med digitala lås och larmsystem.

Se över vilka alternativ som finns

Det finns flera olika sätt att få bredband, via fiber, mobilt bredband eller telefonjacket, det vill säga ADSL. Förutsättningarna kan variera där du bor och beroende på om du bor i lägenhet eller hus. 

Oavsett om du väljer nytt bredband på grund av en flytt eller om du vill uppgradera ditt hem med en ny lösning vill du inte stå utan uppkoppling under en övergångsperiod. Men ett bredbandsbyte går ofta smidigt idag, säger Zvonimir Brtan, som jobbar som Personlig Tekniker på TechBuddy som samarbetar med Telia.

Hur mycket är du och din familj uppkopplad?

En viktig sak att ta ställning till när du tittar på olika bredbandslösningar för dig och din familj är hur ni använder nätet, vilka tjänster ni har och vad det ska räcka till. Är ni många som surfar samtidigt och finns det till exempel personer i hushållet som spelar mycket tv-spel online kan det vara klokt att ha en snabbare uppkoppling.

– Ska man bara läsa nyheter och är ensam, då räcker det absolut med lägre hastigheter och man ska inte skrämmas upp till höga hastigheter. Men är man en familj på tre eller fler som ska surfa, då ska man tänka annorlunda, säger Zvonimir Brtan.

En viktig sak att tänka på är att du behöver snabbare surf i dag eftersom de tekniska möjligheterna hela tiden utvecklas. Bilder och streamad film har mycket högre kvalitet i dag.

– För några år sedan gick det att surfa med bara några megabit eftersom många bilder var lågupplösta. I dag börjar det bli standard med 4k-video, som har extremt bra upplösning och om fyra eller fem personer ska streama 4K-video då är det bra om man har satt en grund med fiber och bra styrka som håller en tid framöver, säger han.

Anpassa abonnemanget genom att samla

Har man redan Telia som mobilleverantör får man även ta del av olika förmåner om man väljer Telia som bredbandsleverantör. Genom att samla sina abonnemang kan man på så sätt anpassa sina tjänster efter sina behov.

Det finns då tre förmåner att välja mellan: mer surf i mobilen, ett extra mobilt bredband laddat med 20 GB surf per månad eller snabbare bredbandsuppkoppling, förutsatt att man inte har bindningstid på sitt bredbandsabonnemang.

Samla mer – så fungerar förmånerna