Annons
Innehåll från Telge Energi

Solcellsrådgivaren om säkra solceller: ”Det bör vara ett krav i branschen”

Fler väljer att producera sin egen el.
Men har du som kund och elproducent den säkerhet du ska ha när det kommer till din solcellsanläggning?

EXTERN LÄNK Hitta rätt solcellspaket för dig

Peter Wigren är solcellsrådgivare hos Telge Energi och vet det mesta när det kommer till solcellsanläggningar.

För den som inte är bevandrad i branschen kan det vara svårt att veta exakt vad som behövs för att installera solceller – och vad man ska kräva av sin leverantör.

Den separata elcentralen

För att påbörja en installation behöver du hitta en seriös aktör på marknaden.

Det är nämligen viktigt att installationsarbetet utförs av certifierad personal och att montagematerialet håller hög kvalitet.

Enligt Peter är det en trygghet att installera solceller med en totalentreprenad, det vill säga en solcellsaktör med egna montörer.

– De flesta aktörerna har långa garantier på anläggningen men det är också viktigt som kund att man förstår vem som står till svars för vad vid ett garantiärende, säger

Peter och fortsätter:

– Telge Energi fokuserar på säkerhet och kvalitet, exempelvis genom noggranna säkra kabeldragningar samt en separat elcentral med jordfelsbrytare, huvudbrytare och säkringar. Detta för att lätt kunna särskilja solcellerna från resterande hushållsel.

Elen stannar i anläggningen

Om olyckan är framme och det skulle börja brinna i ett hus med solceller på taket så är det med andra ord ett måste att ha en huvudbrytare för solcellsanläggningen.

Med huvudbrytaren kan anläggningen snabbt slås av, vilket måste göras för att brandmännen ska kunna påbörja släckningsarbetet.

– Det handlar om höga spänningar och vatten leder ju ström, vilket innebär att brandmän riskerar att få ström i sig när de släcker om man inte stänger av solcellerna.

Det är ju inget alternativ vilket innebär att de inte kan göra sitt jobb och huset riskerar att brinner ner, säger Peter och fortsätter:

– Om åskan skulle slå ner i anläggningen löser jordfelsbrytaren ut elcentralen till solcellerna och det är då enkelt för kund att slå på anläggningen igen. Det här borde vara en branschstandardiserad installation.

100 procent svensk sol

För den som inte har möjlighet att installera solceller men ändå vill ha solel från villatak i Sverige, då har Telge Energi gjort det enkelt och tagit fram erbjudandet ”100% Svensk Sol”.

– Det är en tilläggstjänst vi har som gör det möjligt att enbart få solproducerad el från våra egna små producenter. Det går också välja det här även om du har solceller, för även med solceller kommer du alltid behöva köpa el, säger Peter.

EXTERN LÄNK Hitta rätt solcellspaket för dig