Annons
Innehåll från Telge Energi

Så får du bäst effekt på din solcellsanläggning

Hur ska du egentligen tänka när du vill skaffa solceller?
Hur går det till? Och vilka är de vanligaste misstagen att undvika?
Telge Energis solcellsrådgivare guidar oss rätt i en djungel full av information och valmöjligheter.

EXTERN LÄNK: Så hittar du rätt solcellspaket för dig

Att bli mer självförsörjande är en trend som inte ser ut att svalna än. Att odla och tillverka sitt eget i olika nivåer är ofta både bra för plånboken och planeten.

Inte så konstigt då att många även vill kunna förse sitt hem med egen el genom solceller.

”Titta också alltid på att optimera lönsamheten”

Funderar du på att skaffa solceller?

Då finns det några saker att ta i beaktande menar Peter Wigren, solcellsrådgivare på Telge Energi.

– Taket är självklart en viktig faktor. De optimala förutsättningarna är ett tak som ligger i söderläge, eller västligt/östligt läge, med fri takyta utan skuggningar.

Även skuggande förhållanden kan man komma runt men optimalt är just fri takyta, säger Peter och fortsätter:

– Titta också alltid på att optimera lönsamheten. Börja med att kika på din nuvarande årsförbrukning av el och använd det som utgångspunkt. På Telge Energi har vi tre olika storlekar på paneler som ger oss en flexibilitet utefter takets mått. Vi tittar på den panel som ger bäst effekt till bäst pris.

Samla in offerter

Solceller används av privatpersoner som bor i villa eller radhus men också av företag och bostadsrättsföreningar.

Oavsett din boendesituation, om du har ett tak som passar för solceller, så är det alltid bra att börja med att ta kontakt med olika solcellsföretag och få in offerter.

– Sök på internet och välj de fyra bästa eller fråga en granne med solceller efter en referens. Jämför priser, effekt och rådgivning. Vi på Telge Energi åker ofta ut till kunden och går igenom alla förutsättningar och berätta hur vi resonerar, säger Peter Wigren.

Att välja en leverantör man litar på är grunden för att ett bra och tryggt jobb ska bli gjort. Peter Wigren menar att en trovärdig leverantör ska finnas vid sin kunds sida – hela vägen.

– Det är en djungel att navigera sig i allt om man inte är insatt i branschen. Som kund ska man få hjälp med allt administrationsarbete och pedagogisk hjälp längs vägen, även efter att installationsarbetet är klart, säger Peter och fortsätter:

– Det vanligaste misstaget som kunder gör är att stirra sig blind på prislappen, för man förstår kanske inte riktigt vad man tar ställning till. Prata med de olika rådgivarna och säkerställ seriositeten.

EXTERN LÄNK: Så hittar du rätt solcellspaket för dig