Annons
Innehåll från Telge Energi

Här är den vanligaste myten om solproduktion

Missförstånd har en ovana att ta plats helt i onödan.
När det kommer till just solproduktion så är det en myt som är extra envis.
Nu slår vi hål på den – en gång för alla.

EXTERN LÄNK Så hittar du rätt solcellspaket för dig

Att bidra till omställningen och Sveriges klimatmål – och samtidigt få ersättning för det – är ett aktivt val flera tar när det kommer till solceller.

Peter Wigren, solcellsrådgivare hos Telge Energi, menar att kunder i dag är mer pålästa om man jämför med bara ett år tidigare.

– Människor pratar med varandra och läser på. Det finns god kunskap, men den kan alltid förfinas och förbättras.

”Felformulerad i forum”

Så, trots engagemang och nyfikenhet, finns det utrymme för missförstånd. Och just missförstånd och myter tenderar tyvärr att hänga kvar och sprida sig.

– Det är egentligen en myt som jag dagligen stöter på, både när jag pratar med kunder men jag hittar den också felformulerad i forum. Det är att man inte får sälja mer el än vad man själv köper. Det stämmer inte, säger Peter och förtydligar ytterligare:

– För att du ska få full ersättning så tittar vi på hur mycket kunder behöver köpa in utöver det som solcellerna producerar. Du får alltså full ersättning för överskottselen som inte överstiger mängden köpt el under ett kalenderår.

All el du producerar, och själv använder, är alltså gratis? Och den el du matar du får du ersättning för?

– Det stämmer.

Och du blir inte skattepliktig för den el du säljer?

– Tvärtom, du får en skattereduktion från staten som redovisas på deklarationen en gång per år för den el du matar ut på nätet.

Energimyndigheterna sätter reglerna: Du får sälja hur mycket el som helst så länge du har en anläggning som är max 43,5 kilowatt och en huvudsäkring som är högst 100 Ampere. För att få full ersättning, inklusive skattereduktion från staten, får överskottselen inte överstiga mängden köpt el under ett kalenderår.

– Allmän okunskap märker vi dagligen i de praktiska sakerna som har att göra med installationsarbetet – vem som ansvarar för vad. Det går också att förtydliga: Elnätsbolaget äger din elmätare och möjliggör att du har ström i området, den kostnaden blir du aldrig av med. Elhandelsbolag är de som du köper elen från och säljer elen till och du kan välja vilket elhandelsbolag du vill.

Förutsättningarna för solproduktion i Sverige

Peter vill också slå ett slag för att vi faktiskt har väldigt bra förutsättningar för solceller i Sverige – trots årstider och aningen ostadig väderlek.
– Solceller trivs bäst när det är soligt och svalt. Under högsäsongen bygger du upp ett tillgodohavandekonto som du kan dra nytta av under vintern när vi går in i lågsäsong. Men det är bra att tänka på att solceller är ett komplement, du kommer alltid behöva köpa el över hela året.

EXTERN LÄNK Så hittar du rätt solcellspaket för dig