Annons
Innehåll från Telge Energi

Solceller på bostadsrättsföreningen – så maximerar ni förtjänsten

Det är inte bara på villor och företagsbyggnader det installeras solceller – fler bostadsrättsföreningar har blivit medvetna om fördelarna.
– Har ni de rätta förutsättningarna så är det här en av de bästa investeringarna ni kan göra,
säger Pontus Göransson, chef för företagsförsäljningen hos Telge Energi.

EXTERN LÄNK Så blir taket en intäktskälla med solceller

Vad är viktigt för en bostadsrättsförening?

En bra ekonomi och ett gott rykte kommer man långt med. Pontus Göransson menar att installera solceller rimmar väldigt bra med bostadsrättsföreningar i och med att båda ska kunna hänga med i många år framåt.

– Har ni ett tak som vetter mot syd, ost eller väst är det en utomordentlig investering. När anläggningen väl sitter på taket har föreningen en energikälla som producerar el helt utan utsläpp. En bostadsrättsförening som installerar solceller på taket tar också aktiv ställning och bidrar till energiomställningen, vilket stärker föreningens anseende, säger Pontus Göransson och fortsätter:

– Dessutom gör föreningen en ekonomisk investering. Visst kostar installationen en del att men det är en investering som samtidigt ger en bra avkastning.

Förutom att bostadsrättsföreningen kan bli helt eller delvis självförsörjande när det kommer till el så finns även möjligheten att sälja vidare solelöverskottet.

– Den totala ekonomin blir oftast en väldigt bra investering. Man kan få upp till 14 procent, vilken annan investering eller sparande ger en sådan typ av avkastning?

”Den är nästintill underhållsfri”

Att det skulle innebära något extra jobb för föreningens styrelse menar Pontus Göransson är värt ansträngningen utifrån vad föreningen får ut av investeringen. Telge Energi kan också stötta förenginen med mycket.

– De praktiska delarna hjälper vi med. När allt är installerat, testkört, registrerat, anmält och klart kan föreningen följa sin produktion i realtid vilket är rätt kul att göra. En solcellsanläggning har heller inga mekaniska delar som innebär service, slitage eller går sönder. Den är nästintill underhållsfri. Även om det kommer en massa snö behöver man inte skotta bort den, risken är större att man skadar panelen eller sig själv.

”Dessutom ökar värdet på fastigheten”

När det handlar om finansiering av en solcellsanläggning för en bostadsrättsförening finns det hjälp att få och kalkylen håller.

– Även om en förening behöver låna de här pengarna så påverkar det inte kostnaden eller kalkylen i så stor utsträckning. Ni kan få fördelaktiga lån, så kallade gröna lån, eftersom många vill vara med och stötta och hjälpa till att det ska bli så bra som möjligt. Dessutom ökar ju värdet på fastigheten, säger Pontus Göransson.

EXTERN LÄNK Så blir taket en intäktskälla med solceller