Del 2

Christopher Bastin: ”Jeans är ett så levande plagg, det blir bara vackrare med åren”

Skräddarsy ditt
wifi – så det passar
dig och ditt hem

Ditt wifi ska fungera sömlöst, så enkelt är det. För att det ska vara möjligt gäller det att du hittar rätt i wifi-djungeln – utan att betala för mycket.

Kläder har alltid spelat stor roll för Christopher Bastin, både i jobbet och privat. Med en passion för denim har han samlat på sig över 150 plagg – och fler blir det.
– Nätet har gjort samlandet möjligt, i allra högsta grad.


Extrajobbet öppnade upp för intresset

Under gymnasietiden jobbade Christopher extra på jeansbutiken Solo på Norrmalmstorg i Stockholm, och blev som besatt av denim.

– I mitten av 90-talet var Solo det hetaste som fanns och vi sålde fruktansvärt mycket jeans. Min kollega och mentor där, Mats Andersson, var lite av en kung i jeanssvängen och var tidigt ute med att börja intressera sig för vintagedenim.

”Lyckan när man hittade något bra var total”

Mats lärde Christopher grunderna i årgångsplagget: Vad man ska leta efter, olika märkens historia, tyger och detaljer. Utanför extrajobbet började Christopher söka på egen hand med start i second hand-sfären.

– Det var få guldkorn men jakten och letandet var otroligt kul – och lyckan när man hittat något bra var total, säger han och fortsätter:

– Man inser hur lite man kan om något innan man verkligen börjar intressera sig, och det fanns mycket att lära sig. Jeans är ett så levande plagg, det blir bara vackrare med åren.


Christopher Bastin

har samlat på denim i ett kvarts sekel – vilket har resulterat i en samling på ungefär 150 plagg.

När Christopher Bastin, 45, var liten jobbade hans mormor för Dior på det klassiska varuhuset NK, Nordiska Kompaniet. I hennes garderob kunde Christopher flanera bland fina plagg och produkter – och där någonstans föddes hans passion för samlandet.

– Hon hade en magisk samling klänningar, förpackningar och annat tjusigt i en speciell garderob med ett stort handtag i Baccarat-kristall. Jag älskade att rumstera omkring där, säger Christopher och fortsätter:

– Farfar och farmor växte upp i Ryssland och var konstnär respektive fotograf och hade mycket roliga och annorlunda grejer hemma. Jag antar att jag växte upp med samlingar omkring mig.

Titta här: Susanne, 67, spelar World of warcraft

Skräddarsy ditt wifi så att det passar dig

Ditt wifi ska fungera sömlöst, så enkelt är det.
För att det ska vara möjligt gäller det att du hittar
rätt i wifi-djungeln – utan att betala för mycket.

DELA
ARTIKELN

Topplista Bästa namnen på wifi världen över

Varför inte göra det lite roligare för dig – och dina grannar – att försöka logga in på ditt nätverk? Klicka på plusset för att hitta lite inspiration för namnbytet.

#1 Suzanne Router Ett bokstavsbyte gjorde skådespelerskans efternamn perfekt för ditt nätverk.

#2 Pretty fly for a Wifi The Offsprings hitlåt är som gjord för detta.

#3 House LANister För vem vill inte ha lite mer Game of Thrones i sitt liv?

#4 Winternet is coming You know nothing, Jon Snow.

#5 It hurts when IP En bättre adress på internet.

#6 Mamma Använd Den Här Gör det lite lättare för föräldrarna att hitta rätt.

#7 Tell my Wifi I love her En kärleksförklaring till vårt älskade world wide web.

#8 Silence of the LANs Obehöriga kanske tänker efter innan de kommer i kontakt med Hannibal Lecter.

#9 Martin Router King Namnleken fortsätter.

#10 No more mister Wifi Bra för grannarna att veta när de försöker logga in på ditt nätverk.

”När Ebay kom öppnades en helt ny värld”

I hela sitt liv har Christopher jobbat med kläder. De senaste 20 åren som designer och kreativ chef på olika företag, allt från Gant till Frame i Los Angeles. Just nu tituleras han Creative Director på NN07 och pendlar mellan Stockholm och Köpenhamn.

Resor bidrar till Christophers samlande, men internet tog sökandet till en helt ny nivå.

– I samband med att jag började resa mer i jobbet började jag jaga runt mycket i New York, Los Angeles, London och Paris. Men när Ebay kom öppnades en ny värld, plötsligt fanns allt att tillgå.

– Med tiden kom det fler specialbutiker som la upp sitt utbud online. ”By appointment only”-ställen i NY och LA hjälper mig om det är något särskilt jag är på jakt efter. Utöver Ebay så har nätet exploderat med sajter för nischade intressen. En vän i New York var med och startade upp ”Grailed” som fokuserar på de senaste hypade produkterna från nischade streetmärken. ”Acorn vintage” är en japansk sajt som jag är inne mycket på och kikar efter bra workwear. De riktigt bra objekten dyker sällan upp på vanliga auktionssajter utan säljs på andra forum och via kontaktnät.

Titta här: Så får Klara och Nils distansförhållandet att funka

»Nätet har gjort samlandet möjligt, i allra högsta grad

150 denimplagg – och andra samlarobjekt

I ett kvarts sekel har Christopher jagat denim, vilket har resulterat i en stor samling.

– Det är ungefär 150 plagg tror jag – främst byxor men även overaller, arbetsplagg, en och en annan tygbit och några skyltar. Den tar upp väldigt mycket plats, just nu huserar den faktiskt på vinden – där det för övrigt är perfekt temperatur, haha.

Så vinden i sekelskiftesvillan i Gamla Enskede får nu husera den stolta samlingen – som ständigt växer. Andra samlingsobjekt får spridas ut i hemmet där han bor tillsammans med flickvännen Camilla och döttrarna Flora, Klara och Irma.

– Jag samlar på allt från gamla böcker, indigotyger, konst och klockor. Jag älskar allt med patina och som har en historia. Camilla har ibland svårt att se det vackra i en hög slitna indigoplädar från Västra Afrika eller ett malätet Navajo-lapptäcke. Men vi delar i stort sett smak vad gäller allt annat, så det går rätt bra ändå.

– Jag har otroligt svårt att skiljas från det jag en gång köpt, vilket kan vara problematiskt rent utrymmesmässigt.

”Magiskt”

De tidlösa plaggen och sakerna med själ kommer från världens alla hörn, och genom resor till andra länder – men också bara några klick bort.

– Nätet har gjort samlandet möjligt, i allra högsta grad. Jag såg till att Gant byggde upp sitt arkiv när jag jobbade där, det hade i princip varit omöjligt utan Ebay.

– Instagram är en skattkista, hashtaggarna har gjort det löjligt enkelt att hitta likasinnade. Det finns otroligt många samlare som lägger upp smaskiga bilder dagligen. Sedan finns det så mycket fakta och färdig research där ute. Museerna är väldigt duktiga på att lägga ut material och att katalogisera sina samlingar. Victoria and Albert Museum i London är ett föredöme, där kan man förlora sig i allt från victorianska klänningar till boho-modets uppkomst. Magiskt.

Titta här: Cirkus Appelkvist – två vuxna och nio barn


Christophers denimsamling har vuxit sig stor – mycket tack vare olika forum på internet.

Ingen med ett schysst bredband ska behöva hantera problem som dålig täckning och långsamt nät. Så enkelt är det. Och lika enkelt är det faktiskt att åtgärda detta störande moment.

Läs mer: Få bättre wifi – i hemmets alla rum

Annons - innehåll från Telenor