Annons – innehåll från Sverigelotten

”Att jag blev frisk
är min miljonvinst”

Anna Stadling
Camilla Magnusson
Camilla Sjödin Nerén
Camilla Sjödin Nerén arbetar idag som enhetschef på onkologmottagningen på Sundsvalls sjukhus.
Samma avdelning där hon själv – för fem år sedan var patient med bröstcancer.
– Cancer är som ett lotteri. Och att jag lyckades bli frisk och kan leva som jag gör i dag är är min miljonvinst, säger Camilla Sjödin Nerén.

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor, en av tio riskerar att drabbas före 75 års ålder. De senaste årtiondena har möjligheten att bli botad ökat, en bidragande orsak till det är det svenska mammografiprogrammet.

Ett exempel på det är Camilla Sjödin Nerén.
– Det var på våren 2016. Jag gick på ett mammografibesök som vanligt och tänkte inte mer på det. Men bara några dagar efter fick jag besked att jag skulle dit på återbesök.

Dagen för återbesöket arbetade Camilla därför som vanligt och berättade för en kollega att hon bara skulle upp återkallelse på mammografin och att hon skulle vara tillbaka om 20 minuter.

Camilla Sjödin Nerén

Ålder: 54 år.
Familj: Två barn, Jocke 27 och Isabell 30. Maken Jerry.
Bor: Sundsvall.
Gör: Enhetschef på onkologmottagning/dagvård.

– När jag kom dit så började de med att säga att jag borde kanske ringa maken för att få lite stöd, men det tyckte jag inte behövdes, säger Camilla.

– De berättade att de hade hittat en tumör i mitt högra bröst och att de var tvungen att ta lite fler prover för att veta mer. Sköterskan var jättebra och berättade klart och tydligt vad som gjordes och det kändes tryggt.

EXTERN LÄNK: Köp en Sverigelott och stötta kampen mot bröstcancer

Sverigelotten

Sverigelotten är en skraplott som ägs av Folkspel, en ideell organisation som har till uppgift att generera pengar till svenskt föreningsliv. 100 procent av överskottet från skraplotterna går till Sveriges föreningar, klubbar och organisationer. 2020 delade Folkspel ut 232 miljoner kronor till svenskt föreningsliv och främjandet av hälsa, integration och respekten för andra.

2021 är det åttonde året som Sverigelotten och Bröstcancerförbundet gör en kampanj där för varje rosa Sverigelott som säljs går ett extra överskott till kampen mot bröstcancer. Totalt har den rosa Sverigelotten inbringat 3 994 880 kronor genom åren och bara i fjol blev överskottet 601 914 kronor.

Genom att köpa en Sverigelott stöttar du Bröstcancerförbundet – och kampen mot bröstcancer. Dessutom har du chans att vinna miljoner!

EXTERN LÄNK: Stöd Bröstcancerförbundet genom att köpa en Sverigelott

”Fick en chock”

Provtagningen tog lång tid och de 20 minuter som Camilla skulle bli borta från sitt nya jobb på infektionsavdelningen på Sundsvalls sjukhus blev betydligt längre.

– Det var inte bara en tumör, det var flera och det var inte lätt att få prover från alla.

– Jag tror att jag fick en chock när de berättade att jag hade bröstcancer. Men i samma veva fick jag också en känsla av lättnad. Jag minns att jag tänkte ”vilken tur att det var bröstcancer, det forskas det ju en massa om”, att det var lite positivt mitt i allt det svåra.

– Jag minns också att jag tänkte att ”nu jävlar ska cancern bort”.

Camilla berättade om cancerbeskedet, att hon skulle tvingas operera bort bröstet och att hon skulle tvingas gå igenom en lång behandling för sin make Jerry och dottern Isabelle tämligen omgående. Men sonen Joakim fick inget veta till en början.

– Jocke skulle precis åka iväg på en långresa till Bali och jag ville inte förstöra den resan för honom. Jag höll det ”hemligt” så att han kunde åka dit och komma hem innan han fick veta något, säger Camilla och fortsätter:

– Det var svårast att berätta för min mamma, hon var då över 80 år. Hade jag inte fått cellgifterna och tappat allt mitt hår så att det syntes att jag var sjuk, så hade jag inte sagt något.

Lymfödem och håravfall

Vägen ur cancerns grepp blev både utdragen och jobbig. Läkarna hittade och tog bort metastaser i lymfkörtlarna i armhålan och i juni 2016 opererade Camilla bort sitt högra bröst.

– Det var lite stökigt. De var tvungen att köra med magnetkamera för att hitta alla tumörer.
Camilla fick postop komplikationer i form av serom som hon fick hjälp av av bröstsjuksköterskorna att tappa, men hade tur att hon inte drabbades av lymfödem i arm eller hand.

– Det var en jobbig tid med operationer, cytostatika, strålning och antihormonell behandling, säger Camilla.

Vid behandlingen med cytostatika kan det bli så att håret tunnas ut eller helt faller av. Det är cellerna i hårsäckarna som skadas vid behandlingen och de nybildade hårstråna i hårsäcken blir mycket tunna. Det leder till att de lätt går av när de når hudytan och man tappar håret.

Oftast märks håravfallet en till två veckor efter en behandling med cytostatika och vanligtvis växer håret ut igen efter att behandlingen avslutats.

– Jag tappade håret nästan omgående efter den första cytostatikabehandlingen. Jag klippte mig kort innan behandlingen och kände tidigt att jag inte ville ha peruk. När håret började falla av i stora tussar så bad jag min son att raka bort allt på huvudet.

– Och det var det skönaste jag har haft i hela mitt liv. Det var bara att gå in i duschen och sedan var man klar. Då minns jag att jag sa att jag aldrig skulle ha långt hår igen, men nu har det visst växt ut, säger Camilla, som fick sex omgångar med cytostatika.

Några ord från Bröstcancerförbundets ordförande

Bröstcancer är en av de sjukdomar där majoriteten kan botas.
Trots det dör alltför många i sjukdomen.

Jag fick min första bröstcancerdiagnos 2008.

Läs mer

Efterföljande cellgiftsbehandlingar gjorde att mina blodvärden sjönk till
kritiska nivåer och jag behövde tillbringa tid utan min familj, isolerad på sjukhuset.
Den jobbiga behandling men fina vård jag fick då, gjorde att jag fick 10 cancerfria år.

Tyvärr upptäcktes en ny tumör 2018 vilket betydde fler operationer och nya behandlingar. Förhoppningsvis
kan jag se fram emot många fler cancerfria år.

Jag är oändligt tacksam för hur forskningens framsteg ständigt
förbättrar behandlingar, finner nya vägar och gör så fler och
fler kan bli botade från denna dödliga sjukdom och fler med
spridd bröstcancer kan leva längre med acceptabel livskvalitet.

Stort tack för att ni är med i kampen mot bröstcancer!
Susanne Dieroff Hay
Ordförande Bröstcancerförbundet

Försattes i klimakteriet

Behandlingen med strålning – som är joniserande och träffar cancercellerna med så hög energi att de skadas och inte kan dela sig – kan vara riktigt jobbig. Strålningen skadar också friska celler, men de är bättre på att laga sina skador.

För Camillas del inleddes strålningen på Luciadagen 2016 och i januari året därpå var behandlingen klar.

– Men eftersom min tumör livnärde sig på hormoner fick jag dessutom antihormonell behandling och försattes i klimakteriet. Jag fick många biverkningar i form av ont i kroppen och i skelettet. Jag fick vallningar och blev plötsligt mycket varm. Det gjorde att jag vaknade flera gånger varje natt och svettades. Det var otroligt jobbigt.

Men de värsta biverkningarna var torrhet.
– Det jag upplevde som värst var att naglarna sprack efter cytostatikabehandlingarna. Än i dag får jag blånaglar så fort något klämmer åt eller så. Jag blev samtidigt otroligt torr i huden och i alla slemhinnor.

Mammografi, testning och självtest

I dag är bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor, närmare 8 000 drabbas årligen i Sverige.

Forskning, siffror och statistik

Varje timme får en kvinna beskedet bröstcancer. Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena och det beror främst på att fler fall upptäcks tidigt.

Bröstcancerförbundet

Bröstcancerförbundet grundades 1982. I dag har förbundet 11 000 medlemmar och samverkar med 32 bröstcancerföreningar i hela Sverige.

Läs mer
Varje år får dessutom omkring 60 män i Sverige besked att de har bröstcancer.
Cancer är en individuell sjukdom och därför är det viktigt att undersöka sina bröst minst en gång i månaden, som ett komplement till mammografin som alla kvinnor mellan 40 och 74 år kallas till.

En tidig upptäckt kan rädda liv – att lära känna sina bröst och undersöka dem regelbundet är därför en god vana.

Det vanligaste symtomet är en knöl i bröstet, men de flesta knölar är inte cancer utan kan vara ofarliga svullna körtlar eller vävnad. Upptäcker du en knöl i bröstet bör du uppsöka en läkare.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur du kollar själv

I dag upptäcks två av tre fall vid mammografi. Dessutom har bättre behandlingsmetoder lett till att 80 procent av de drabbade kvinnorna överlever sin bröstcancer.

Bröstcancer drabbar oftast medelålders och äldre kvinnor, medianåldern vid insjuknande är 64 år. Färre än fem procent är under 40 år när de får diagnosen bröstcancer och omkring 30 procent av all cancer hos kvinnor är bröstcancer. En av tio kvinnor som är 75 år har eller har haft bröstcnacer, med andra ord är risken att insjukna i bröstcancer före 75 års ålder 10,2 procent.

I Sverige lever i dag över 90 000 kvinnor som någon gång har fått en bröstcancerdiagnos.

EXTERN LÄNK: Läs mer hos Bröstcancerförbundet

Med en vision om att ingen ska drabbas av bröstcancer stöder förbundet patientnära bröstcancerforskning, ger stöd och rehabilitering till drabbade och driver opinion i bröstcancerfrågor. Bröstcancerförbundet arbetar för att alla i Sverige ska ha rätt till bäst kända bröstcancervård.

Det rosa bandet stöder odelat bröstcancerforskningen och lyfter frågan om bröstcancer. Det populära bandet skapades av Evelyn H. Lauder 1992 och är den internationella symbolen för bröstcancer. Bröstcancerförbundet säljer sedan 1994 originalbandet under kampanjmånaden Rosa Oktober.

Vill du skänka en gåva till Bröstcancerförbundet?

Swisha en gåva till: 9005919
Bankgiro: 900-5919
Plusgiro: 900591-9

Viktigt att vara aktiv

Redan inför behandlingarna började hade Camilla bestämt sig för att vara så aktiv som det bara gick.

Att röra på sig har alltid varit en bra medicin, och redan 1962 kom den första studien om att träning kan bidra till en förbättrad prognos efter en cancerbehandling.

En stor riskfaktor för canceråterfall är övervikt, vilket fysisk aktivitet motverkar. Träning påverkar även hormonfrisättningen och sänker nivåerna av till exempel östrogen, insulin och insulinliknande substanser, som kan stimulera tillväxten av cancerceller.

Studier från Kanada och Australien visar att individer som tränade regelbundet under sin cellgiftsbehandling mot bröstcancer generellt hade minskad dödlighet och fick betydligt färre återfall åtta år efter sin diagnos.

– Detta var första gången någonsin som jag var sjukskriven och inför satte jag upp ett mål att jag skulle promenera minst en mil om dagen. Jag gjorde det nästan alla dagar, även om jag första dagarna efter cytostatikabehandlingen inte riktigt kunde gå så långt, säger Camilla och tillägger:

– Men det är jätteviktigt att hålla sig aktiv.

EXTERN LÄNK: Ge bort en Sverigelott och stötta kampen mot bröstcancer

Stöd från andra

Camilla gick samtidigt också med i bröstcancerföreningen Olivia Medelpad, en förening som är som en utsträckt hand till alla bröstsystrar. Här erbjuds stödsamtal, nätverksgrupper och annan samvaro.

– Jag fick information om den på sjukhuset och min kontaktsjuksköterska Susanne berättade mycket om föreningen. Det kändes skönt att ha andra att prata med som hade gått igenom samma sak och där fanns ett bra stöd, säger Camilla, som i dag är engagerad i Olivia Medelpad och sitter med i dess styrelse.

Dessutom är Camilla Sjödin Nerén, efter en kort sejour på infektionsavdelningen, nu enhetschef på Onkologmottagningen dagvård – och bland annat chef över sin egen kontaktsjuksköterska Susanne.

– Jag jobbar inte kliniskt, mer med det mesta andra runt omkring. Naturligtvis har jag kunnat ta med mina egna erfarenheter i hur det var att vara patient och använt det för att se om det finns något som går att förfina i vården. Men vi har sån fantastisk personal här och alla är så måna om att patienterna ska kunna få det stöd och den omvårdnad de behöver, säger Camilla.

Städar mindre – firar mer

I dag är Camilla frisk och fri från cancer. Hon har planer på att genomgå en bröstrekonstruktion i Umeå med en ny teknik där de använder kroppseget fett.

– Det är inte många som gjort det, och jag känner att jag kan vara lite av en försökskanin på det så att andra och yngre kan nyttja tekniken i framtiden. I dag är jag platt på ena sidan och bystig på den andra. Jag provade att ha inlägg i bh:n en gång när jag var ute och sprang men det studsade bara ur. Sedan dess har jag låtit bli, säger Camilla.

Och på frågan om livet har ändrats något för Camilla efter sjukdomen och friskförklarandet svarar hon snabbt.

– Ja, lite. Det är snarare så att jag försöker ta till vara på livet mer. Jag städar och dammar mindre än tidigare. Och sedan firar jag födelsedagarna betydligt mer. Livet har fått ett annat värde, säger Camilla och avslutar:

– Cancer är som ett lotteri. Och att jag lyckades bli frisk och kan leva som jag gör i dag är min miljonvinst. Jag hade ”tur” och fick rätt sorts cancer som det forskats mycket om och som det finns en behandling för. Men det måste forskas mer så fler kan få möjlighet att bekämpa cancern.

ANNONS:

Mer läsning från Sverigelotten

Anna Stadling

Camilla Magnusson

Camilla Sjödin Nerén