Annons – innehåll från Sverigelotten

För mig har musiken
varit en ventil

Anna Stadling
Camilla Magnusson
Camilla Sjödin Nerén

Sångerskan Anna Stadling var mitt i livet med jobb, småbarn och renovering när allt rasade.
Cancerbeskedet kom som en chock – bara några veckor efter att maken Pecka drabbats av prostatacancer.
– Plötsligt stannade världen för en stund. Jag minns att största rädslan var att behöva lämna min 5-årige son för alltid, säger Anna Stadling.

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor och varje timme får en kvinna besked att hon drabbats.
Även om omkring 8 000 kvinnor och 60 män i Sverige får diagnosen bröstcancer varje år är varje sjukdom individuell och alla har sin speciella resa.

För artisten Anna Stadling, 51, kom beskedet som en total chock precis före jul för snart sex år sedan.

– Jag gick på en vanlig mammografi och hade ingen som helst föraning. Jag kände ingen knöl, det var inget annorlunda med mitt bröst och jag var helt oförberedd, säger Anna och fortsätter:

– Vi var mitt julstöket och dessutom höll vi på att renovera hemma.

Anna Stadling

Ålder: 51.
Familj: Maken Pecka och sonen John Henry, 11.
Bor: I Stockholm.
Gör: Är sångerska och artist
Aktuell: Som ambassadör för Bröstcancerförbundet och med nya låten ”Solen och du”.

Två föräldrar med cancer

Om det inte var nog så hade Annas make, musikern Pecka Hammarstedt, bara några veckor tidigare fått veta att han hade prostatacancer.
Plötsligt stod familjen där med en femårig son och två föräldrar med varsin cancerdiagnos.

– Cancer är en skrämmande diagnos, det är ett tillstånd där man har noll kontroll över vad som händer i kroppen, berättar Anna.

– Även om min cancer upptäcktes i ett tidigt skede, vilket brukar innebära bättre förutsättningar, så innebär det så mycket tankar och ovetskap om framtiden.

På sjukhuset berättade läkaren att de hade hittat cellförändringar i Annas vänstra bröst och att en ”tårtbit” av bröstet skulle tas bort.

– Det var som att hela livet sattes på paus, mitt i kaoset av en totalrenovering. Min man med ansvaret att få allt klart visade nån slags urkraft, men det är klart att han var orolig. När sedan mitt besked dundrade in gick det ganska fort, förklarar Anna.

EXTERN LÄNK: Köp en Sverigelott och stötta kampen mot bröstcancer

Sverigelotten

Sverigelotten är en skraplott som ägs av Folkspel, en ideell organisation som har till uppgift att generera pengar till svenskt föreningsliv. 100 procent av överskottet från skraplotterna går till Sveriges föreningar, klubbar och organisationer. 2020 delade Folkspel ut 232 miljoner kronor till svenskt föreningsliv och främjandet av hälsa, integration och respekten för andra.

2021 är det åttonde året som Sverigelotten och Bröstcancerförbundet gör en kampanj där för varje rosa Sverigelott som säljs går ett extra överskott till kampen mot bröstcancer. Totalt har den rosa Sverigelotten inbringat 3 994 880 kronor genom åren och bara i fjol blev överskottet 601 914 kronor.

Genom att köpa en Sverigelott stöttar du Bröstcancerförbundet – och kampen mot bröstcancer. Dessutom har du chans att vinna miljoner!

EXTERN LÄNK: Stöd Bröstcancerförbundet genom att köpa en Sverigelott

”Lekte doktor”

Mycket av livet för Anna, Pecka och femårige sonen John Henry sattes på paus, och tankarna och oron fanns där konstant.
Och att berätta för sitt barn att båda föräldrarna drabbats av cancer var inte helt lätt.
– Det var både svårt och jobbigt. I vårt fall var det en sjukdom som drabbade båda men vi fick hjälp av kurator och annan kunnig personal. Tills vi visste annat så pratade vi om att vi skulle få hjälp med det sjuka som fanns i våra kroppar, säger Anna.

Hon berättar att det var som i den populära och hyllade filmen ”Livet är underbart” från 1997 med Roberto Benigni.
Filmen handlar om 1930-talets Italien och andra världskriget. Benigni spelar en italiensk jude som deporteras till koncentrationsläger med sin dotter. För att hålla humöret och hoppet uppe så övertalar han sin dotter att allt bara är en lek.
– Ja, lite så var det för oss, säger Anna.
– Vi pratade mycket, lekte doktor och försökte ta tillvara på livet. Barn kan hantera mycket bara man inte viker undan för det svåra. Vi upplevde det som bra att prata både om rädslor och känslor, säger Anna.
Den största rädslan var naturligtvis att hon inte skulle överleva, att tvingas dö ifrån sitt barn.
– Klart att jag var rädd för det. Min största skräck var att jag inte skulle få vara kvar med John Henry, säger Anna.

”Världen stannade”

Kring jul, efter ytterligare undersökningar, fick Anna ett nytt samtal av läkaren, där han förklarade att hela hennes vänstra bröst skulle opereras bort.

– När jag fick det beskedet stannade min värld. Jag minns var jag satt och jag minns hela situationen. Det kändes som att där och då stannade världen för en stund, men det satte också igång väldigt mycket i mig.

– Många gånger säger man ”det är bara ett bröst”, men det är en del av din kropp. Att förminska det så, är att göra det enkelt. Alla måste få tillåtelse att känna det man gör. För mig har det aldrig varit särskilt viktigt med bröst, med där och då blev det viktigt, minns Anna.

Sångerskan hade, på sommaren innan allt hände, tagit kontakt med musikern och låtskrivaren Andreas Mattsson för att jobba fram ett nytt album. Det blev albumet “Efter stormen” och växte fram under sjukdomstiden.

– Jag sa till Andreas att jag måste sjunga in en av låtarna vi hade arbetat med innan operationen. Jag visste inte hur allt skulle påverka mig och när det skulle vara möjligt att sjunga igen.

På den här skivan finns låten ”När allt de här är över” med. En låt som under pandemin fått trösta och ge hopp till många i vårt land. Men många vet inte att den är skriven under en helt annan tid.

– Den låten blev så färgad av vad vi gick igenom. Och den innehåller mycket om tankar som rör livet, vardagen och hoppet om att få finnas kvar. I dag kan jag säga att allt detta jag gått igenom verkligen har fördjupat mitt sätt att sjunga, ett djup som har kommit ur alla upplevelser.

Några ord från Bröstcancerförbundets ordförande

Bröstcancer är en av de sjukdomar där majoriteten kan botas.
Trots det dör alltför många i sjukdomen.

Jag fick min första bröstcancerdiagnos 2008.

Läs mer

Efterföljande cellgiftsbehandlingar gjorde att mina blodvärden sjönk till
kritiska nivåer och jag behövde tillbringa tid utan min familj, isolerad på sjukhuset.
Den jobbiga behandling men fina vård jag fick då, gjorde att jag fick 10 cancerfria år.

Tyvärr upptäcktes en ny tumör 2018 vilket betydde fler operationer och nya behandlingar. Förhoppningsvis
kan jag se fram emot många fler cancerfria år.

Jag är oändligt tacksam för hur forskningens framsteg ständigt
förbättrar behandlingar, finner nya vägar och gör så fler och
fler kan bli botade från denna dödliga sjukdom och fler med
spridd bröstcancer kan leva längre med acceptabel livskvalitet.

Stort tack för att ni är med i kampen mot bröstcancer!
Susanne Dieroff Hay
Ordförande Bröstcancerförbundet

”Ville springa hem igen”

Två veckor efter maken Peckas operation i januari 2016 var det dags för Anna att bege sig till S:t Görans sjukhus.
Och Anna minns tydligt dagen för den stora operationen.

– Jag kände mig maktlös. Jag minns att jag lämnade Pecka och vår son sovande i sängen och gick till sjukhuset. Det var en kort promenad, men det fanns så mycket i mig som bara ville springa hem och lägga mig med mina kära i sängen. Men det fanns ingen utväg, det fanns inget val. Det var en väldigt konstig känsla.

– Minnet av den känslan av maktlöshet kommer aldrig lämna mig.

Operationen blev lyckad, men komplikationer med läkningen och upptäckten av andra problematiska saker gjorde att efterbehandlingen blev både lång och svår.

– Operationen var tämligen lindrig, men jag var svag och hade ont långt efter operationen.

– När man tänker efter så är det sjukt, att inom loppet av två veckor var jag och min man på samma uppvak efter våra canceroperationer. Jag tror att det har gjort saken ännu större för oss.

Mammografi, testning och självtest

I dag är bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor, närmare 8 000 drabbas årligen i Sverige.

Forskning, siffror och statistik

Varje timme får en kvinna beskedet bröstcancer. Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena och det beror främst på att fler fall upptäcks tidigt.

Bröstcancerförbundet

Bröstcancerförbundet grundades 1982. I dag har förbundet 11 000 medlemmar och samverkar med 32 bröstcancerföreningar i hela Sverige.

Läs mer
Varje år får dessutom omkring 60 män i Sverige besked att de har bröstcancer.
Cancer är en individuell sjukdom och därför är det viktigt att undersöka sina bröst minst en gång i månaden, som ett komplement till mammografin som alla kvinnor mellan 40 och 74 år kallas till.

En tidig upptäckt kan rädda liv – att lära känna sina bröst och undersöka dem regelbundet är därför en god vana.

Det vanligaste symtomet är en knöl i bröstet, men de flesta knölar är inte cancer utan kan vara ofarliga svullna körtlar eller vävnad. Upptäcker du en knöl i bröstet bör du uppsöka en läkare.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur du kollar själv

I dag upptäcks två av tre fall vid mammografi. Dessutom har bättre behandlingsmetoder lett till att 80 procent av de drabbade kvinnorna överlever sin bröstcancer.

Bröstcancer drabbar oftast medelålders och äldre kvinnor, medianåldern vid insjuknande är 64 år. Färre än fem procent är under 40 år när de får diagnosen bröstcancer och omkring 30 procent av all cancer hos kvinnor är bröstcancer. En av tio kvinnor som är 75 år har eller har haft bröstcnacer, med andra ord är risken att insjukna i bröstcancer före 75 års ålder 10,2 procent.

I Sverige lever i dag över 90 000 kvinnor som någon gång har fått en bröstcancerdiagnos.

EXTERN LÄNK: Läs mer hos Bröstcancerförbundet

Med en vision om att ingen ska drabbas av bröstcancer stöder förbundet patientnära bröstcancerforskning, ger stöd och rehabilitering till drabbade och driver opinion i bröstcancerfrågor. Bröstcancerförbundet arbetar för att alla i Sverige ska ha rätt till bäst kända bröstcancervård.

Det rosa bandet stöder odelat bröstcancerforskningen och lyfter frågan om bröstcancer. Det populära bandet skapades av Evelyn H. Lauder 1992 och är den internationella symbolen för bröstcancer. Bröstcancerförbundet säljer sedan 1994 originalbandet under kampanjmånaden Rosa Oktober.

Vill du skänka en gåva till Bröstcancerförbundet?

Swisha en gåva till: 9005919
Bankgiro: 900-5919
Plusgiro: 900591-9

Musiken var en ventil

I dag mår både Pecka och Anna bra och är fria från cancer. Men allt det som familjen tvingades gå igenom för snart sex år sedan har satt sina spår.

– Processen har inte gjort oss immuna mot livet eller att vi bara går runt och är tacksamma i att vi lever. Men jag känner att jag i dag har ett helt annat lugn i mig.

– För mig har musiken varit en ventil, ett sätt att använda den skiten som drabbat oss med något kreativt. För att kommunicera. Jag fick, mitt i allt detta förmånen att jobba tillsammans med Andreas som så lyhört kunde omvandla mina ord till låtar. Och i mina svåraste stunder av smärta och oro har jag fått lära mig att bemöta mig själv med att säga – ”det kanske inte är kul nu men det kommer inte alltid vara såhär. Det ska bli bättre”.

Vad skulle du ge för tips till andra som är i liknande situation som du var?

– Jag har både förbannat och hatat att behöva gått igenom detta. Jag har tagit den hjälp jag erbjöds, men framför allt att få samtala med de som gått igenom detta innan hjälpte verkligen mig. Jag försöker nu stötta andra som går igenom en cancerbehandling på det sätt jag kan. Att ha någon form av stöd genom processen är oerhört viktigt. Men information kring vilken hjälp som finns behöver bli tydligare.

– Alla är olika i vad man behöver, alla har sin egen resa att göra. Därför är det svårt att säga vad eller hur man ska göra. Det är också svårt att veta vad man har för styrkor och svagheter förrän man väl står där. Men för mig visade sig tjurigheten och lite jävlar anamma.

Och Anna är djupt tacksam för allt stöd hon fått genom åren och för den svenska sjukvården.

– Det är egentligen först när man blir sjuk som man inser och är tacksam för att man bor i Sverige. Här finns sådan fantastisk sjukvård, härlig personal och sådana möjligheter. Det är klart att det finns saker som kan bli bättre, men det är otroligt skönt att det finns ett sådant trygghetsnät i sjukvården som man kan falla tillbaka i, säger Anna.

– För det är verkligen viktigt när man står där helt värnlös, rädd och svag.

EXTERN LÄNK: Ge bort en Sverigelott och stötta kampen mot bröstcancer

”Redo att bidra och stärka andra”

I dag är Anna Stadling inte bara sångerska och artist, hon är även ambassadör för Bröstcancerförbundet, men det var långt ifrån en självklarhet.

– Under sjukdomsperioden så delade jag inte alls med mig av hur jag mådde och vad som hände. Vi levde då i ett totalt kaos och det fanns liksom ingen ork att vara social. Men Bröstcancerförbundet hörde av sig i en bra tid, jag skulle precis gå in på mitt femte år med efterkontroller och det kändes som om att det var en bra tid för detta uppdrag. Då kände jag mig redo att bidra och stärka andra som går igenom samma sak som jag gjort.

Hur har musiken hjälpt dig?

– Musiken har absolut varit en hjälp med det vi gått igenom. Det har dessutom gett mig en möjlighet att bearbeta min sjukdom, även om jag tror att man aldrig riktigt blir inte klar med en sådan grej.

”Man är bara människa”

Naturligtvis kommer tankarna och känslorna tillbaka när andra i ens närhet också drabbas av sjukdomar, och Anna har genom åren haft nära vänner som inte haft lika tur som henne.

– Allas resor är hemska men på olika sätt. Jag har haft vänner som drabbats och gått bort otroligt fort, och det känns nästan lika overkligt som när det går bra. Man är bara människa och det är svårt att förhålla sig till liv och död. Det är ju inte bara en person som drabbas av cancer, det är en massa människor runt den sjuka som också drabbas men på andra sätt.

Låten ”När allt det här är över”, som Anna spelade in i studion precis innan operationen, har för många blivit ett soundtrack för den tid vi är i nu. Vemod blandat med hopp, och textrader om att komma ut som ny.

– Jag minns att jag hörde den i studion efter operationen och bara satt stilla och lyssnade. Sången är sjungen med rädsla och i stundens allvar. I och med Corona så började den spelas mer och mer och jag kan förstå det. Det handlar om en längtan ut efter en kris – vare sig det är cancer eller en pandemi. Det är en längtan att få andas ny luft och jag är glad att den fick en extra innebörd.

Turné och nya låtar

Åren har gått och efter ett par skrala pandemiår när det kommer till underhållning och konserter är det dags för Anna att ge oss ny musik. I slutet av september släppte hon, tillsammans med Anders Pettersson, låten ”Solen och du”.

– Det är en låt som är till alla, men lite extra kärlek till alla som drabbats av bröstcancer och dom runtom. Låten handlar om livet och den tid vi har varit i och den tid som kommer. Jag känner att det är en stund av insikt i hur vi människor lever och är mot varandra. Det är en väldigt varm och nära låt, säger Anna.

Dessutom stundar en egen julturné, två exklusiva julkonserter med barndomsvännen Helen Sjöholm och nya låtar.

– Det ska bli väldigt roligt att få komma igång. Det var varit en speciell tid, men även om det har varit tufft under pandemin så har nog de flesta förstått och dragit lärdom i att man inte kan kontrollera allt. Det är precis som med bröstcancer – man kan inte kontrollera, man kan inte bestämma utgången.

– Vi människor verkar ibland ha svårt att sätta oss in i hur andra har det. Kanske har det att göra med att vi känner krav på oss själva att vi måste säga rätt ord eller göra rätt. Men ibland är det enda man behöver en hand på axeln eller ett leende. Vi är alla trots allt bara människor, avslutar Anna Stadling.

ANNONS:

Mer läsning från Sverigelotten

Anna Stadling

Camilla Magnusson

Camilla Sjödin Nerén