Annons Innehåll från Svenska Spel Sport & Casino

Ärofyllda uppdraget: “Det är det värsta som kan hända i vår värld”

Gillar du fotboll i allmänhet och engelsk sådan i synnerhet?
Älskar du att nörda ner dig i odds, laguttagningar, skadelägen och väder? Det finns ett drömjobb för dig.
Tyvärr blir det inte ledigt särskilt ofta.

Vi pratar alltså om kupongmakaren, den person som varje vecka ansvarar för att sätta ihop en så spännande och lagom svår stryktipskupong som möjligt. Idag heter mannen med drömjobbet Staffan Rehnström.

– Ja, jag är produktionsansvarig och tar fram kupongerna för Stryk- och Europatipset. Vi är dock ett team som jobbar med det här.

Staffan får sätta vilken titel han vill, men är det någon som är kupongmakare idag så är det han. På tidigare Tipstjänst, idag Svenska Spel, är det en klassisk titel och uppgift. Vi ska återkomma till några legendariska namn från Stryktipsets 90-åriga historia, men först måste vi reda ut vad Staffan faktiskt gör på jobbet.

– Arbetet med nästa kupong börjar en dryg vecka innan omgången, på fredagen. Då kollar vi vilka matcher som har brutits ut från aktuell lördag, berättar Staffan.

”Brytas ut”, redan här blir man ju nyfiken. Vad menar karln? Jo, ”bryta ut” betyder i kupongmakarens värld att en match förläggs på en annan tid än dagens drömtid, lördag klockan 16. Stryktipset hade förstås mått allra bäst av att alla 13 matcher spelades samtidigt, som på den gamla goda Tipsextra-tiden, med pling i rutan och allt. Men då, när det faktiskt bara sändes en match och länge i ett enda land (Sverige) fanns inte det tv-landskap vi har i dag. Nu sprids som bekant omgångarna ut – så mycket tv-tid som möjligt, helt enkelt.

– Vi ska ta ut de 13 bästa matcherna och helst ska ingen börja före klockan 16 på lördagen. Men sen är det ju tv som styr en del, bekräftar Staffan Rehnström.

Staffan Rehnström.

En balansakt

Det kan vi leva med, inte minst vi som gärna gottar oss åt tre ligamatcher en lördag. Och med tv-pucken avklarad så kan vi gå in på detaljerna.

– Först och främst är det brittisk fotboll vi vill ha på kupongen, när de ligorna är igång alltså. Det brukar bli mellan fem och sju matcher från Premier League och sedan fyller man på med Championship och League One. I regel kommer de hetaste och största matcherna först på kupongen och de lägre ligorna längre ner. Därför kan också de sista matcherna upplevas av en del som mer svårtippade. Samtidigt använder vi oss även av en viss alfabetisk ordning.

Än så länge låter jobbet enkelt, men det finns andra faktorer. Kupongen ska inte bli för lätt. Den ska inte heller bli för svår. Det som gör detta till ett hantverk är det som Staffan återkommer till flertalet gånger under vårt samtal: balansen. De som spelar stora andelsspel blir besvikna om utdelningen blir för dålig. De som tippar åttaraders ska inte tycka att det är för svårt. Stryktipset är för alla. Det är en balansakt.

– Man vill ju ha med de populära lagen, som Liverpool och Manchester United, men om de spelar hemma och är storfavoriter så kan omgången bli för lättippad. Samtidigt, om man tar bort de matcherna tar man också bort möjligheter till storskrällar och hög utdelning.

De hatade lottade matcherna

Vi börjar förstå vad akten går ut på och inser utmaningarna. Bortsett från tv:s inflytande på ”Stryket” är de ungefär desamma som de alltid har varit. Det finns dock en faktor till, den sak som alltid vållat kupongmakaren mest huvudbry – de inställda matcherna.

– Det är det värsta som kan hända i vår värld, bekräftar Staffan.

Det här för oss tillbaka i tiden. Alla som minns Tipsextras guldår minns också de lottade matcherna. Ingen – ingen – gillade lottade matcher. Länge var Tio Tidningars Tips grunden för lottningen. Tendensen i deras tips satte förutsättningarna för lottningsresultatet. Idag är det matchernas startodds som är fundamentet för lottningen. Vi behöver inte gå in djupare på den detaljen, men visst vill du läsa mer om lottningens historia? Okej.

Att inställda matcher skulle lottas har inte alltid varit givet. Genom (de tidiga) åren med Stryktipset har ämnet kommit på tal vid ett flertal tillfällen. Det diskuterades till och med om att låta tärningen avgöra, men så blev det förstås aldrig. När åtta matcher av tolv ställdes in under en omgång i februari 1955 så var måttet rågat. Tipstjänst fick dela ut 15 kronor till 105 000 vinnare med fyra rätt. Där började en förändringsresa som ledde fram till lottningen. Dock sattes aldrig något tak på hur många matcher i en omgång som kunde lottas och det här nådde också sin kulmen. Nu har vi nått fram till mars 2020. Med kort varsel ställdes all engelsk fotboll in. Såväl Stryk- som Måltipset lottades, helt och hållet. Anledningen – pandemin – var förstås en större katastrof i sig.

Annat var det förr – eller inte?

Dagens regler säger att om fler än hälften av omgångens matcher behöver lottas, då ställs stryktipsomgången in. Givetvis såg pandemin till att även detta har hänt en gång, men efter december 2021 har det inte skett. Och det kan vi bland annat tacka kupongmakaren för.

Idag är planerna uppvärmda och många arenor har tak. Vädret påverkar fortfarande, men inte som förr. Sten-Ove ”Putte” Ramberg är inte bara en legendarisk Hammarbyspelare med landslagsmeriter, han var under många år också kupongmakare på Tipstjänst. Nu är vi på 1990-talet. Inte så länge sedan, men ändå. Då trycktes kupongerna, som skulle bestämmas närapå två veckor innan matchlördag. Några väderappar fanns förstås inte att tillgå.

I boken ”1X2 – Stryktipset och resan mot 13 rätt” berättar ”Putte” att valet av matcher, framför allt under vintertid, var ”lite som att titta i spåkulan”.

– En del hade bra planer som var dränerade och de tålde regn, men en del andra blev ju översvämmade. När det var snö var det ju inte bara att matchen skulle kunna spelas. De kunde kanske hålla planen spelbar, men då var det ju även risk att publiken kunde halka och slå ihjäl sig … Det kunde bli inställt på grund av det också. Jag tänker på det fortfarande nu när det är vinter och Svenska Spel trycker kupongerna, när det är regnigt och blåsigt i England, då tänker jag att kupongmakaren måste ha ett helvete. Det där sitter djupt, berättar Ramberg i boken.

Rotar runt i landslagstrupper

”Det sitter djupt alltså”. Man kan bara föreställa sig. ”Putte” Rambergs uppgift var ibland lika mycket detektiv som kompositör av stryktipsomgångar. Faxmaskinen gick het till Football League. ”Putte” skickade de valda matcherna och kunde åtminstone hoppas på ett svar om de skulle spelas eller ej.

– Ofta fick vi ringa runt till klubbarna och fråga om det skulle bli match eller inte. Och en fredagskväll eller en lördag var det sällan någon som svarade. Det var ett jäkla letande efter information.

Väder och vind är en faktor även för Staffan Rehnström, men inte på samma nivå som för Ramberg. Idag, när det inte trycks några kuponger, kan han vänta så sent som till torsdag morgon innan en Stryktipsomgång spikas. Då har väderapparna rätt bra koll, men det finns andra saker som spelar in. När vi pratar med Staffan väntar en landslagshelg och i exempelvis League One gäller att om en av lagets spelare blir uttagen i landslaget, då har man rätt att ställa in den krockande ligamatchen. Så i stället för att detaljkolla väderappar rotar Staffan i alla landslagstrupper.

Alltid är det något i kupongmakarens värld.

Andra klassiska kupongmakare

Kupongmakaren har alltid haft en central roll på Tipstjänst/Svenska Spel. Fler kan nämnas, men här väljer vi att lyfta fram två personer som på olika sätt gjort avtryck i den 90-åriga stryktipshistorien.

John Helge Walter. Den allra första kupongmakaren, ett tag också tillförordnad direktör för hela Tipstjänst. Hamnade i skottgluggen tidigt när han under de första stryktipsomgångarna 1934 satte ett spelstopp som medförde att ett antal ombud kunde lägga in spel efter att matcherna var avgjorda. Han hade tidigare åtalats, men friats, för illegal spelverksamhet och senare i yrkeskarriären misstänktes han för spioneri (!). Allt detta till trots, JH Walter var en oerhört viktig komponent i födelsen av Stryktipset, som vi känner det idag.

Pelle Kotschack. Legendarisk kupongmakare under Tipsextra-åren bland annat. Under de 90 åren med Tipstjänst/Svenska Spel är det många spelformer som kommit och gått medan Stryktipset bestått och därför lyfter vi i det här fallet fram Kotschacks baby, Måltipset. Det är nämligen helt och hållet hans idé. Respekt!

Tävling – vinn en fotbollsresa till London!

Priser:

  • 1:a pris: En resa för två personer till London för att se matchen Tottenham Hotspur - Leicester City på Tottenham Hotspur Stadium den 25 januari 2025. Värde 30 000 kronor.
  • 2-5 pris: Stryktipsbag, grå sweetshirt, keps, mugg, +Allt-konto i ett år (digital prenumeration på DN, Expressen och över 150 ytterligare titlar inom Bonnier News). Värde: 4534 kr
  • 6-10 pris: Stryktipshoodien, totebag, +Allt-konto i ett år (digital prenumeration på DN, Expressen och över 150 ytterligare titlar inom Bonnier News). Värde: 3 686 kr

Ev vinstskatt betalas av vinnaren. Det går inte att byta vinsten mot kontanter. Se fullständiga tävlingsvillkor här.

Så gör du för att delta i tävlingen: Klicka på "Starta tävlingen" och svara på 13 frågor i quizet om Stryktipset och engelsk fotboll.

 

Tävlingen arrangeras av Svenska Spel i samarbete med Bonnier News Brand Studio, en del av Bonnier News AB. Genom att klicka på ”Skicka” och därigenom anmäler dig till tävlingen bekräftar du att du godkänner Tävlingsvillkoren samt att du har tagit del av Bonnier News AB’s Personuppgiftspolicy. Bonnier News AB är personuppgiftsansvarig för de uppgifter du lämnar när du anmäler dig till tävlingen.

Tävlingsvillkor

Tävlingen är öppen för personer 18 år eller äldre som är bosatta i Sverige. Tävlingen pågår till och med 31 oktober 2024 . Vinnarna utses av en jury bestående av representanter från Bonnier News AB och meddelas via e-post, juryns beslut går inte att överklaga. Det åligger vinnare att omedelbart återkomma efter det att eventuell vinst meddelats via e-post. Om så inte sker kan priset komma att tillfalla annan tävlande. Prisernas värde är cirka 30 000 kronor (1:a priset), 4534 kronor (2:-5:e pris) och 3686 kronor (6-10:e pris). Tävlingspriser kan inte bytas ut mot kontanter eller produkter till ett likvärdigt värde. Vinsten är personlig och kan inte överlåtas. I den utsträckning som tillåts enligt tillämplig lag friskriver sig Bonnier News AB från ansvar för fel i tävlingspriserna. Bonnier News AB förbehåller sig rätten att justera regler och villkor för tävlingarna om det är nödvändigt. Anställda på Bonnier News AB och Svenska Spel kan inte delta. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.
Kontakta oss på tavling.brandstudio@bonniernews.se för eventuella frågor om tävlingen.

Alla artiklar

Stryktipset, ett spel från Svenska Spel Sport & Casino. För dig över 18 år. Stödlinjen.se