Stjärnornas leriga kamp
Så blev svenskarna kära i engelsk fotboll

Var det bättre förr?
Svenskarnas kärleksförhållande till engelsk ligafotboll har levt i över 50 år och är fortfarande starkt. Vad är det vi älskar så mycket?
Efter 40 sekunders spel bröts förbindelsen med England. Avbrottet varade i 20 minuter. Men matchbilderna kom tillbaka lagom för att de svenska tv-tittarna skulle hinna se Hugh Curran nicka in segermålet för Wolverhampton som vann med 1–0.
Det var den 29 november 1969. Premiärsändningen av Tipsextra togs sedan i mål utan större missöden och den rätta radens 13 tipstecken presenterades.
– Vi förstod ganska snabbt att detta skulle bli något stort. Att direktsända fotboll varje vecka på det här sättet var en världsinnovation, helt uppfunnen i Lars-Gunnar Björklunds huvud, säger Leif Larsson 52 år senare.
Larsson blev anställd 1969 för att leda arbetet med Tipsextra och fortsatte jobba med programmet ända in på 90-talet.
Sändningsrätt för 1 500 dollar
Engelska matcher hade funnits på stryktipskupongen sedan starten 1934. Men när tv-profilen Lars-Gunnar Björklund sjösatte sin idé Tipsextra blev det början till en bredare publiks livslånga relation till lördagsmatcher och speciella favoritlag.
Ingen kunde se framför sig en tid där oligarker, shejker och storföretagare från var som helst i världen skulle köpa engelska klubbar och göra fotbollen till en mångmiljardbusiness. Eller att den som kan och vill betala skulle kunna se all världens toppfotboll på en tunn bildskärm som får plats i fickan.
Björklund och hans tv-kollegor från Norge och Danmark hade lyckats köpa de engelska fotbollsmatcherna för totalt 1 500 dollar styck. Tack vare denna affärsuppgörelse fick nordborna se mycket mer engelsk fotboll i tv än britterna själva.
Engelsk tv direktsände inga ligamatcher alls. Detta var en tid långt innan fotbollen förstod att televisionen kunde vara en väg att tjäna stora pengar, ett sätt att marknadsföra en produkt och locka nya åskådare till arenorna. Istället sågs tv som en konkurrent som stal publik från matcherna.

Lördagsmatchen var allt
Synsättet var detsamma i Sverige. Allsvenska matcher fanns inte i tv förrän 1997. Ända in på sent 1980-tal gick inte ens landslagets viktiga kvalmatcher på hemmaplan att se live för den som inte tog sig till Råsunda eller Ullevi.
Det var en blundskylt i kvällens Sportnytt och sedan fotbollsdramatik i bandad form för dem som inte råkat slå upp ögonen för tidigt. Någon enstaka gång – när matchen var utsåld – kom en glad nyhet dagen före: ”Vi har precis fått klart med direktsändning av morgondagens VM-kval”.
Sverige hade ett statligt tv-bolag med två kanaler. Det var allt.
I detta medielandskap betydde Tipsextramatcherna allt för de fotbollsintresserade. Stoke City mot Notts County på Victoria Ground. Lossnande grästuvor som blandades med lera och snöslask.
Kompromisslösa britter som glidtacklade mot en orange boll och motståndarben. Pling i rutan. Det var fest i vardagsrumssoffan. Det släckte en del av fotbollstörsten hos svenska tv-tittare och tippare.
”Över tre miljoner tittare”
Lördag klockan 16.00. Veckans enda fotbollsmatch som fanns att se. Ofta var det runt två miljoner tittare i Sverige.
– Någon gång var det till och med över tre miljoner. Idag skulle det aldrig gå att göra något som får ett sådant genomslag, säger Leif Larsson.
Han jobbade som programledare och var också utsänd kommentator 59 gånger genom åren. Ingen kommenterade fler tipsextramatcher än Leif Larsson.
– Jag tror att Tipsextra har betytt oerhört mycket för fotbollsintresset. Det var också inkörsporten till att vi så småningom kunde få se matcher från andra länder.
Tipsextra sändes från november till mars. Under årets övriga sju månader fick det inte finnas någon klubblagsfotboll i tv som skulle dra blickarna från allsvenskan. De två årliga undantagen var finalerna i Europacupen och Cupvinnarcupen – och när någon svensk klubb tog sig till kvartsfinal i Europaspelet.
Från tredelad kupong till mobilklick
1934 startades Stryktipset som ett led i kampen mot illegalt spelande på fotbollsmatcher. Tipskupongerna var tredelade och det gällde att fylla i alla tre likadant. Ombudet som tog emot tipset skickade två av kupongerna till dåvarande Tipstjänst. Tipparen fick behålla den tredje. När kupongen hade utvecklats och fått en karbonkopia räckte det att fylla i en gång. Kopian som tipparen fick behålla skapades automatiskt under originalkupongen tack vare pennspetsens tryck.
1996 var det slut med papperskuponger som skickades över hela landet. De 25 senaste åren har tipsen registrerats online från ombuden direkt till en central databas.
1999 blev det möjligt att spela Stryktipset på Svenska Spels webbplats.
Idag klickar man in sin tipsrad på vilken digital enhet som helst – dator, surfplatta eller telefon. Men de som föredrar penna och papper kan fortfarande lämna in tipset hos spelombudet.

Vad är grejen med Wolves?
Utbudet var som det var, men de engelska lördagsmatcherna och den lilla övriga fotboll som sändes var en allemansrätt. Utan att betala några särskilda abonnemang – sådant fanns inte – kunde alla tv-innehavare i Sverige se och lära sig älska eller frukta de engelska storlagen under olika epoker.
Det tidiga 70-talets Leeds med sina tuffa mittfältsskottar Peter Lorimer och Billy Bremner.
70- och 80-talets Liverpool med Graeme Souness, Kenny Dalglish, Ian Rush och en komplett fotboll som ingen sett förut i England. De röda vann tio ligatitlar på 15 år.
90-talets Arsenal- och Manchester United-dominans.
Som Wolverhampton Wanderers med sina brandgula tröjor. Klubbfärgerna syntes inte i de flesta tittarnas tv-apparater i Tipsextrapremiären 1969, men intresset för ”Wolves” fick en skjuts. Det bildades senare en svensk supporterklubb, precis som för många andra större och mindre ligaklubbar.
”The Crazy Gang”
Det fanns fascinerande uppkomlingar som Wimbledon med sin fysiska och aggressiva stil. ”The Crazy Gang” spelade en utstuderad långsparksfotboll med måljägaren John Fashanu längst fram.
Eller det skrikigt gulröda Watford från Londons nordvästra utkanter med de Jamaicafödda anfallsprofilerna Luther Blissett och John Barnes. Med en älg på klubbmärket och med musikikonen Elton John som stolt finansiär och ordförande. Till slut fick han se sitt färgstarka lag bli tvåa i ligan bakom Liverpool och spela FA-cupfinal på Wembley.
Och vem vill glömma legendariska storlag som hade klass, briljans och charm, men som inte orkade ända fram till ligaguldet? Som Tottenham med Glenn Hoddle och Chris Waddle.

Starkare än någonsin
Men hur alla nostalgiker än känner – den engelska ligan har aldrig har haft så mycket stjärnglans och så många spelare och lag av internationell toppklass som under de senaste tio åren. Aldrig har tempot varit högre, passningarna exaktare och gräsmattorna slätare.
Efter Bosmandomen 1995 blev det fri rörlighet i fotbolls-Europa. Det strömmade in utländska stjärnor och även nya typer av klubbägare i engelsk fotboll.
I dagens superkommersiella och internationella underhållningsprodukt är det de stora och rika som lyckas. Men när Leicester City efter 132 års kämpande tog klubbens första ligaguld 2016 kom en påminnelse. Andra värden än pengar är också avgörande.
Svenska folket fortsätter att följa och älska sina engelska lag. Visst kostar det pengar att se matcherna idag, men engelska ligan är fortfarande den i särklass populäraste utländska serien. Det är en långkörare i tv som genomgått massor av förändringar, samtidigt som så mycket finns kvar.
På lördag är det en ny omgång. Newcastle–Chelsea, Manchester City–Crystal Palace, Huddersfield–Millwall, Sheffield United–Blackpool…
Det kunde lika gärna ha varit 1969. Men det är 2021.
Vilka vinner? Vilka förlorar? Hur många får 13 rätt?
Tre lag klart populärast…
Tre engelska ligaklubbar sticker ut som de överlägset mest älskade i Sverige. Tillsammans har dessa tre stöd från nästan 60 procent av fotbollsfansen.
Vilka tre det är?
Jo, Liverpool, Manchester United och Arsenal. Och i just den ordningen. Det visar två olika studier.
VisitBritain kom fram till den topptrion i en undersökning 2019. Året dessförinnan hade Svenska Spel fått samma resultat i en större studie där 25 000 stryktippande svenskar i 155 olika orter fick frågan vilket som är deras engelska favoritlag.
Här är de tio engelska lag som svenskarna älskar mest:
- Liverpool 23,7 %
- Manchester U 19,3 %
- Arsenal 16,2 %
- Tottenham 6,4 %
- Chelsea 6,1 %
- Manchester C 3,2 %
- Leeds 3,0 %
- Aston Villa 2,1 %
- West Ham 2,0 %
- Everton 1,6 %
…men vem håller på Huddersfield?
Svenska Spels studie visade att val av favoritlag är en åldersfråga.
De engelska lag som hade yngst fans i snitt:
- Manchester City
- Bournemouth
- Chelsea
- Watford
- Manchester U
Lagen med äldst svenska supportar:
- Huddersfield
- Burnley
- Fulham
- Wolverhampton Wanderers
- West Ham