Du har säkert koll var du sätter dina kryss inför lördagens omgång, men kände du till detta?
EXTERN LÄNK: Här hittar du veckans stryktipskupong
Att vi listar just 13 saker om Stryktipset känns kanske självklart, men det hade faktiskt inte behövt vara så. Fram till 1969 var det nämligen 12 matcher som gällde på stryktipskupongen. Se där, där fick du lite ytterligare onödig nödvändig kunskap. Nu till listan:
- Man har aldrig strukit lag på Stryktipset. Inte i Svenska Spels (tidigare Tipstjänst) regi, men spelformen existerade före 1934, om än i illegala former. Och i vissa fall strök man de resultat man som tippare inte trodde på. Begreppet Stryktipset var alltså etablerat innan Sveriges riksdag bestämde att Tipstjänst skulle bildas och det skulle bli ordning på tippandet.
- Var tror du tipspromenaden kommer ifrån? Självklart lär Stryktipset haft en del i denna klassiker som fått så många att röra sig i naturen och svara på frågor om svampar, fåglar och träd. Svarsalternativen har alltid varit 1, X eller 2. Antal frågor 12 eller 13. Känns det igen?
- Samma lag då som nu. Sju av de lag som var med på den allra första stryktipskupongen huserar idag i Premier League (flera av dom tampas dessutom i toppen). Match nummer ett på kupong nummer ett? Arsenal–Tottenham (slutade med hemmaseger). Merparten av de övriga lagen kämpar i Championship för att klättra upp. 23 av de 24 lagen förekommer på Stryktipset än idag, förutom Grimsby som endast dyker upp när det är uppehåll i de högsta serierna. Kikar man på den andra stryktipskupongen, som var helsvensk, kan inte alls samma mönster urskönjas.
- Ettor, bara ettor! Den 10 december 1955, en historisk dag för alla ”hemmatippare”. Det var nämligen första gången som kupongen fyllts av enbart ettor. Enbart kryss eller tvåor för den delen, har såvitt vi vet aldrig hänt. Att satsa på endast ettor ger inte ofta utdelning och det ger tyvärr inte så bra utdelningen heller … När det skedde för första gången hade 18 537 tippat rätt.

- Tipsextra startade MOT Hylands vilja. ”Det förstår du väl att det inte finns någon vettig människa som vill se bleka britter smutsa ner sig i leran, brottas och spela 0–0.” Lennart Hyland var svensk tv:s okrönte konung när idén om ”Tipsextra” presenterades av Lars-Gunnar Björklund. Han fick dock äta upp sitt uttalande ett antal gånger. ”Tipsextra” blev, efter premiären den 29 november 1969, en direkt succé med miljonpublik vecka efter vecka.
- Sverige–England 14–0. Tv-klimatet var onekligen något annat förr. ”Tipsextra” började sända engelska ligamatcher live i november 1969. Det skulle dröja 14 år innan engelsmännen kunde uppleva samma sak. Inte konstigt att superartisten och fotbollsfantasten Rod Stewart blev sen till sin egen konsert när han i slutet av 70-talet valde att ge en intervju med Tipsextras Fredrik Belfrage på en svensk pub som visade engelsk fotboll. ”Nu pratar vi fotboll i lugn och ro så spelar jag när vi är klara”, sa Stewart enligt boken ”1X2 – Stryktipset och resan mot 13 rätt”.
- Så startade ”Plinget”. Idag plingar det i mobilen stup i kvarten. Är det inte familjetråden som kallar så har favoritlaget gjort klart med en ny mittfältare. Det klassiska plinget i ”Tipsextra”, som skedde när det gjordes mål i en annan match, var dock långt före sin tid. Man kan säga att det var dåtidens livebevakning. Det var dock inte en del av Tipsextra första säsongen utan kom till efter påtryckningar av Synskadades Riksförbund. Därav plinget.
- Det blir alltid kryss i match 13. Eller? Ska vi ta och döda en av stryktipsets mest långlivade myter en gång för alla? Varför inte. 2012 gjordes en kandidatuppsats på Stockholms universitet med titeln ”Jakten på den optimala Stryktipsstrategin”. Den utgick helt och hållet från myten om match 13. Vad forskningen kom fram till? Att just match nummer 13 var den som mest sällan slutade oavgjort …
- Öxabäcks historiska vinst! Att jättarna Öxabäck skulle besegra Hallsberg i den första SM-omgången i juli 1976 var ingen supersenastation. Men historiskt var det en stor match, den första damfotbollsmatchen på Stryktipset. Kupongen finns förstås bevarad i Öxabäck IF:s damlagsmuseum, i Antikhusets bottenvåning. Antikhuset som drivs av Öxabäcks tidiga skyttedrottning Kerstin Johnson.
- Stryktipsets fiaskofirande med ishockey. När ”Stryket” fyllde 50 år, alltså 1984, tog man ut skären rejält och satte en elitseriematch i ishockey överst på kupongen: Färjestad-Djurgården. Tidningarnas fotbollstippare blev helt ställda förstås och till det skrev till och med insändare om tilltaget. Det var 40 år sedan och man har lärt sig sedan dess.

- 13 rätt är respekt. På riktigt. En bra reklamslogan låter given i efterhand, men det finns alltid en bakgrund. Enligt boken ”1X2 – Stryktipset och resan mot 13 rätt” samlade Svenska Spel en fokusgrupp i Borlänge kring millennieskiftet. Runt bordet satt ett tiotal män som alla fick frågan om de fått 13 rätt. Svaren varierade, men till slut sa en man i samlingen: ”Det har hunnit med att bli tjuuuugo gånger hittills”. En annan karl i gänget svarade: ”Du, det är det bästa jag hört – det är fan respekt!”. Därav 13 rätt är respekt. Vilket det ju är.
- Dirty Harry och Stryktipset? Eric Cantona, Ian Wright, Vinnie Jones. … Stjärnorna som gjorde reklam för Stryktipset under 1990-talet var uppseendeväckande. Eller det var en underdrift, Svenska Spels reklamfilmer från den här tiden var rent av banbrytande. Men det fanns ännu större planer. En förfrågan från Svenska Spels dåvarande reklambyrå gick nämligen till Clint Eastwood, som skulle kunna göra sin karaktär Dirty Harry i en film. Svaret? Det har du inte ens råd att tänka på.
- Lampard nickade till – gav nytt rekord. 20 295 490 kronor – på ett klassiskt 64-raderssystem. Utdelningen den 12 november 2011 är fortfarande rekord för Stryktipset. Och allt hängde på det där nickmålet av Lampard. Samma Lampard som ingen förutom förbundskapten Fabio Capello egentligen ville se i truppen i den här matchen mot självaste Spanien. Vi riktar ett redigt respekt mot Frank Lampard och – givetvis – den glada vinnaren i Malmö.
Tävlingen arrangeras av Svenska Spel i samarbete med Bonnier News Brand Studio, en del av Bonnier News AB. Genom att klicka på ”Skicka” och därigenom anmäler dig till tävlingen bekräftar du att du godkänner Tävlingsvillkoren samt att du har tagit del av Bonnier News AB’s Personuppgiftspolicy. Bonnier News AB är personuppgiftsansvarig för de uppgifter du lämnar när du anmäler dig till tävlingen.
Tävlingsvillkor
Tävlingen är öppen för personer 18 år eller äldre som är bosatta i Sverige. Tävlingen pågår till och med 31 oktober 2024 . Vinnarna utses av en jury bestående av representanter från Bonnier News AB och meddelas via e-post, juryns beslut går inte att överklaga. Det åligger vinnare att omedelbart återkomma efter det att eventuell vinst meddelats via e-post. Om så inte sker kan priset komma att tillfalla annan tävlande. Prisernas värde är cirka 30 000 kronor (1:a priset), 4534 kronor (2:-5:e pris) och 3686 kronor (6-10:e pris). Tävlingspriser kan inte bytas ut mot kontanter eller produkter till ett likvärdigt värde. Vinsten är personlig och kan inte överlåtas. I den utsträckning som tillåts enligt tillämplig lag friskriver sig Bonnier News AB från ansvar för fel i tävlingspriserna. Bonnier News AB förbehåller sig rätten att justera regler och villkor för tävlingarna om det är nödvändigt. Anställda på Bonnier News AB och Svenska Spel kan inte delta. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.
Kontakta oss på tavling.brandstudio@bonniernews.se för eventuella frågor om tävlingen.
Alla artiklar

Så föddes begreppet om det slumpmässiga tippandet

13 saker du troligen inte visste om Stryktipset

13 frågor: Testa dina kunskaper om Stryktipset och engelsk fotboll
Stryktipset, ett spel från Svenska Spel Sport & Casino. För dig över 18 år. Stödlinjen.se