Vilken häst har egentligen gjort det ”bäst” totalt i Prix d’Amérique?
Tog en titt i den långa listan över segrare i loppet med stort L.
Det självklara förstavalet är såklart Ourasi, fyra segrar på fem starter. Bellino II, Roquepine och Uranie ståtar med tre var. Jag fastnade en stund på Uranie, ett av fransk travsports största namn och som härjade som bäst på kolstybben för snart hundra år sedan, ochblev nyfiken på mer. Ett sto som namngett en av stallhörnen på Vincennes – och det med rätta.
Fuxan född 1920 tränades av italienaren Valentino Capovilla (snyggaste tränarnamnet någonsin?) och tillsammans vann de Prix d’Amérique tre år på raken, 1926, 1927 och 1928. Då det blev dags för 1929 års upplaga ansågs Uranie för överlägsen och belastades med 50 meters tillägg. I den officiella resultatlistan ståtar hon med en sjätteplats. Faktum är dock att hon var tvåa i mål och hann sånär plocka in de 50 extra metrarna på segraren Templier, när hon föll i galopp över mållinjen och flyttades ned som sexa.
Året därpå, då Uranie som tioåring gick ut i sitt sista Prix d’Amérique fick hon ytterligare tillägg och fick starta hela 75 meter bakom övriga. Ändå gick det nästan ända fram – superstoet hämtade in 74 av de 75 metrarna och slutade tvåa bakom Amazone B.
Uranie åkte även runt lite i Europa, och vann storlopp i Italien och i Österrike, som den här tiden var en stor travnation. Där mötte och slog Uranie bland annat den amerikanske mästaren Guy Bacon.
De francs som Uranie tjänade ”på sin tid” skulle i dagens dagens penningvärde motsvara nästan fyra miljoner euro.
Även långt efter att hennes karriär var över kom hon att betyda en hel del för Prix d’Amérique. Uranie fick bara sex avkommor, men två av dem blev riktigt bra avelshingstar, Kairos och Ogaden.
Ogadens son Feu Follet X nosade ut svenska Frances Bulwark och vann Prix d’Amérique 1954.
Kairos lämnade travrdottningen Gelinotte som vann dubbla Prix d’Amerique och och dubbla Elitlopp, och Hairos D – som vann både Prix d’Amérique och VM-loppet på Roosevelt Raceway. Kairos blev även morfar till nästa stora travdrottning Roquepine som precis som sin morfars mor Uranie vann Prix d’Amérique tre år på raken.
Sammantaget är det nog ändå Uranie som stått för den total sett starkaste prestationen i Prix d’Amériques hundraåriga historia.
Tur för Face Time Bourbon att man inte längre får 75 meters tillägg om man anses för överlägsen i loppet med stort L.
// T. – som i Tenor de Beaune (Prix d’Amérique 1991)