Annons – innehåll från Svenska Spel Sport & Casino

Tuffare emot för svenskarna

av | dec 24, 2020

Criterium Continental ett spännande lopp, då segraren har en direktplats i Prix d’Amérique. Extra spännande är det på söndag, då vi har tre svenska hästar som mycket väl kan göra sig gällande och ta den där platsen.

Men det saknas inte motstånd – här är kommer en snabbgenomgång av fältet.

1. Aetos Kronos: Underbart fin häst som duger i de flesta sammanhang. Enligt ”Tarzans” krönika i Expressen kan han vinna Prix d’Amérique. Har självaste Bazire i vagnen, men har en sak kvar att bevisa: Han måste klara stora banan och uppförsbacken på Vincennes. Förutom Green Grass har Bold Eagles avkommor inte direkt visat framhovarna runt Vincennes stora bana.

2. Axl Rose: Svenskuppfödde Axl Rose var kullkung hemma i Italien som treåring. Har stam som förpliktigar. Modern Linda di Casei var ett toppsto och var bland annat trea i Prix de France. Goop i vagnen!

3. Alrajah One: Italiens bästa fyraåring just nu. Gocciadoros Maharajah-son får Örjan Kihlström i vagnen, som känner både hästen och banan väl.

4. Gu d’Héripre: Klasshäst från stall Billard/Souloy som har Vincennes och stora banan som sin specialitet. Visat att han duger mot äldre, och är redan snäppet bakom Face Time Bourbon i den franska eliten. En son till Coktail Jet som inte gör bort sig om han skulle kvala in till Prix d’Amérique. Nivard har form!

5. Guzz Meras: Gör alltid sitt bästa och kommer säkert ta en fin peng med sig hem till Halmstad.

6. Power: Fantastiskt fin häst som vann Grand Prix de l’UET i sin enda start på Vincennes. Kom ihåg att då rörde det sig om lilla banan. Förutsättningarna är helt annorlunda nu, med stora banans uppförsbacke, och startmomentet med full fart i nedförsbacken, kanske extra känsligt moment för en häst med ”passgångarstam”? Går med skor fram nu, barfota runt om senast på Vincennes. Robert Bergh har redan vunnit två derbyn i år. Varför inte ett tredje?

7. Gallant Way: Ready Cash-son från Allaires stall som är i form, kommer från två raka segrar på Vincennes och är ute över favoritdistansen.

8. Green Grass: Visade storform i finalen av Grand Prix de l’UET där hon slutade tvåa efter en sylvass spurt. Guaratos sto är har klass och påminner om Billie de Montfort. Klarar stora banan gallant, och har redan vunnit Grupp 1-lopp (Criterium des Jeunes). Glöm inte!

9. Gelati Cut: Loppets stora luring. Härdad i hårdaste sammanhang och nästan uteslutande på Vincennes. Såg dunderfin ut senast, och var nära Gu d’Héripre i mål. Slog då ”snackhästen” Galius som kom med tolv raka segrar från debuten. Sett dunderfin ut i jobb under veckan.

10. Grand Art: Ägd i Danmark av Stall Rita. Har visat fin styrka och tävlat i tuffa gäng. Var även med i det franska Fyraåringskriteriet.

11. Go On Boy: Var först i mål i det franska Fyraåringskriteriet, men fråntogs segern eftersom dopningsprovet visat rester av kortison efter behandling. ”Slog” då kulldrottningen Gunilla d’Atout och kungen Gu d’Héripre. Galopperade i comebacken senast. Luring.

12. Always Ek: Italiensk klasshäst som är obesegrad på Vincennes med tre segrar i bagaget. En ur Gocciadoros gula armada. Kan bli en obehaglig överraskning för de bästa.

13. Gamble River: Sebastien Guaratos fyraåring inledde lovande, men har inte funnit lopp sedan i februari 2019. Mött de bästa och hämtar mindre placeringar i grupploppen för årgången.

14.  Waiting Hill Hall: Fin häst som ännu inte har meriterna att mäta sig med de allra bästa i detta gäng. Anders Lindqvist tränar.

15. All Wise As: Leveranssäkert Varenne-sto med bra styrka. Har till och med segrat i monté på Vincennes, men ska normalt inte räcka till här.

16. Gold Mary: Fint Ready Cash-sto från Mathieu Abrivards stall som ännu inte räckt till mot de allra bästa i kullen.

===

Att tänka på:  Flera av de svenska hästarna i loppet har varit på Vincennes och redan gjort succé i finalen av Grand Prix de l’UET i höstas. Tänk på att den gången avgjordes loppet på den lilla banan och förutsättningarna är helt annorlunda nu med den stora banan. Det gynnar rutinerade franska rävar som specialisterna Gu d’Héripre och Gelati Cut som älskar den stora banan.

Svenska frågetecken: Underbare kriterievinnaren Power är av passgångarstam. Startmomentet sker i nedförsbacken där många hästar kan bli ”rulliga”, och denna gången med skor på framhovarna kan det bli tungt i uppförsbacken jämfört med många barfotadansande kombattanter.

Aetos Kronos gör alltid allting rätt, men förutom Green Grass är det dock inte många Bold Eagle-avkommor som rosat marknaden när det dragit ihop sig till den stora banan på Vincennes.

Vem vinner?

Hjärtat vill att det blir blågult, men jag tror att Gu d’Héripre tar Prix d’Amérique-biljetten.

// T. – som i Tomten

Urkraften Uranie

Urkraften Uranie

Vilken häst har egentligen gjort det ”bäst” totalt i Prix d’Amérique? Tog en titt i den långa listan över segrare i loppet med stort L....

Svenskt fiasko i Paris

Svenskt fiasko i Paris

Noll. Så många svenskfödda hästar startade i världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique detta år. Med månaden kvar till årets upplaga ser...

Expertens hemliga spelknep

Expertens hemliga spelknep

Utmaningen hur jag ska vinna pengar på det nya High Five-spelet upptar en allt större del av mina vakna tid. Som svensk är man så van vid...

En bortglömd blågul hjälte

En bortglömd blågul hjälte

En hjälte är i allmän betydelse någon värd att beundra, som utfört stordåd och på så sätt vunnit stor heder och ära. Gigant Neo är en häst...

Världens vackraste travbana

Världens vackraste travbana

Är du också deprimerad på grund av bristen på soltimmar i december? Det där grå, svarta mörkret har inte bara lagt sig över oss i Sverige....

Hallå där, Jarmo Niskanen!

Hallå där, Jarmo Niskanen!

Jarmo Niskanen från Voxna i Hälsingland kom till Frankrike och Grosbois redan 1994. Fyra år senare tog han ut den franska proffslicensen...

Nymodighet väcker spellust

Nymodighet väcker spellust

Röd gubbe. Gul gubbe. Grön gubbe. När man ögnar igenom startlistorna på franska travförbundets officiella sajt Letrot.com till...

Storloppet för de kullösa

Storloppet för de kullösa

Har man en fransk travhäst som inte har några kulor begränsas möjligheten att dra in kulor. Jag skriver inte den meningen för att försöka...

Jag brinner för franskt trav

Jag brinner för franskt trav

Vad är det roligaste du gjort i ditt jobb Emil? Jag får den frågan mellan varven och behöver aldrig någon betänketid. – Det var den period...

Världens vackraste lopp

Världens vackraste lopp

Prix de l’Arc de Triomphe... Bara namnet får det att vattnas i munnen, som den franska delikatess det är. “Arken” är loppet med stort L...

”Champagne hela veckan”

”Champagne hela veckan”

I tjugo år har jag arbetat som travreporter, först och främst med Frankrike i fokus. Fransk travsport är världens största, och deras...

Frankrikebloggen

Röster, rykten och riktiga vinnare. I bloggen med franskare fokus än en baguettebagare lär vi känna hästarna och människorna bakom namnen. Kuskar, jockeys, tränare och skötare. Allt från kolstybb till väl kyld champagne – via en eller annan rövarhistoria.