Vintermetinget på Vincennes är i full gång. Halvvägs in i november är det kolsvarta delikatessbordet dukat inför världens längsta avsmakningsmeny – vintermeetinget på Vincennes. Fram till mars 2021 kommer vi serveras travgastronomi av yppersta klass.
Den stora huvudrätten serveras traditionsenligt den sista söndagen i januari. Vägen dit är lika lång som spännande, och det kommer tisslas och tasslas om vem som förberett bäst under sommaren. Redan i torsdags bjöds vi en amuse-bouche, liten aptitretare, som kan skvallra om vad som kommer att serveras till huvudrätt – Face Time Bourbon. Från Prix Marcel Laurent har åtta hästar gått vidare och vunnit Prix d’Amerique. Face Time Bourbon lär bli den nionde.
EXTERN LÄNK: Vill du ha chansen att vinna fransmännens miljoner – spela här
Prix de Bretagne som avgörs 22 november är menyns moules marinières. En vitlöks- och tångruskad höststorm som bryskt kan blåsa nya namn i leken, men mjukt rundad med en skvätt grädde i de allra bästa på preparé-humör. Prix de Bourbonnais är en cocotte, långkoket över 2850 meter i gjutjärnsgryta där formen får vinputtra tills musklerna är mustigt mjuka.
Prix de Bourgogne är menyns foie gras, gåslevern. En snabb urblåsning för smaklökarna som sen helt öppna och explosiva underhålls av några välkokta och formbevarade légumes, grönsaker, under namnet Prix de Belgique.
Varvat mellan dessa öppnas några exklusiva ostron, huîtres, där det inte är ovanligt att finna skimrande svenska pärlor. Årets vintermeeting inget undantag. Robert Berghs derbyvinnande västkustsdelikatesser Hail Mary och Power siktar mot julhelgens Criterium Continental och måste vara väldigt välpolerande om även Ecurie D ställer siktet.
Sedan 1993 då Stig H Johansson likt Tore Wretman gjorde sensationell fransk succé har det svenska kocklandslaget med Goop, Bergh och Kolgjini i spetsen klarat sig bra bland kastrullerna. Det var inte länge sedan våra tre stjärnor Chèf Helen-Ann, Köksmästare Melander, Grönsakshandlare Hultman och Nurmos i kallskänken skrev in sig i Guide Michelin och tog hand om hela huvudrätten.
De senaste säsongerna har Sebastien Guarato dominerat, och tillsammans med sin toppkypare Goop och hovmästare Face Time Bourbon är han även i år favorit att inte bara hem huvudrätten, utan även någon av efterrätterna som Prix de Frances krispiga crème brûlée och Prix de Paris mastiga ostbricka över två varv. Från Guaratos spis ute i äppelciderns heliga Orne hälsas att hästen är lika hungrig i år och man siktar på hela menyn igen.
Under vintermeetingets välsmakande meny presenterar Vincennes ett nytt och exklusivt årgångsvin med en sisådär en två, tre år på nacken. I november får vi en nyfiken dekantering, i december och januari känna på doften och sedan följa hur det sakta utvecklas, växer sig mer komplext, för att i februari och Criterium des Jeunes få veta vilket vinhus som lyckats bäst. Om det är samma traditionella Normandie-blandning av Ready Cash och Love You som regerar, eller om det anas någon ny och intressant druva på marknaden som kan korkas upp. Vis av historien vet man att vissa årgångar behöver flera vintrar i Grosbois välfyllda vinkällare för att mogna, som vinmakare Bazires kraftfulla calvados.
EXTERN LÄNK: Vill du ha chansen att vinna fransmännens miljoner – spela här
Vissa kryddor är svåra att variera. Mastiga montésufflen Prix du Cornulier blir ofta en ”Raffinerad” anrättning bara Eric serverar rätt upplägg. Allaire har alltid en välgräddad armada redo att ryckas ur ugnen lagom till årgångslopp i såväl sulky som under sadel, och räkna med att när vintermeetinget i mars traditionsenligt tar farväl med Prix de Selection så har även familjen Bigeon fått fart på fritösen.
Men vänta.
Hör ni hur det skramlas i stallarna, känner ni doften?
Världens längsta avsmakningsmeny avnjuts just i detta nu.
// T. – som i Trevlig Helg!